Update articol:

Credit Suisse va împrumuta până la aproape 54 de miliarde de dolari de la Banca Națională Elvețiană

  • Acțiunile creditorului au înregistrat scăderi puternice miercuri, după ce principalul său investitor, Saudi National Bank, a declarat că nu va putea oferi asistență suplimentară.

Credit Suisse a anunțat că va împrumuta până la 50 de miliarde de franci elvețieni (53,68 miliarde de dolari) de la Banca Națională Elvețiană, în cadrul unui mecanism de împrumut și a unei facilităţi de lichiditate pe termen scurt, care sunt pe deplin garantate de active de înaltă calitate.

Decizia vine la scurt timp după ce acțiunile creditorului au scăzut brusc miercuri, atingând un minim istoric pentru a doua zi consecutiv, după ce principalul său investitor, Saudi National Bank, a declarat că nu va putea oferi asistență suplimentară.

Ultimii pași vor „sprijini afacerile și clienții de bază ai Credit Suisse, deoarece Credit Suisse face pașii necesari pentru a crea o bancă mai simplă și mai concentrată, construită pe nevoile clienților”, a spus compania într-un anunț.

Pe lângă împrumutul de la Banca Centrală, Credit Suisse a mai anunţat că   răscumpără anumite titluri de creanță de până la aproximativ 3 miliarde CHF, pentru a-şi gestiona pasivele şi cheltuielile.

Banca, fondată în 1856, este una dintre cele mai mari instituţii financiare din lume şi clasificată drept „bancă de importanţă sistemică globală”, împreună cu alte 30, inclusiv JP Morgan Chase, Bank of America şi Bank of China.

Autorităţile elveţiene şi Credit Suisse Group au discutat despre modalităţi de stabilizare a băncii, a informat miercuri Bloomberg, citând persoane familiare cu subiectul. Liderii Credit Suisse şi oficialii guvernamentali au discutat despre opţiuni care variau de la o declaraţie publică de sprijin până la un potenţial sprijin de lichiditate.
Alte mişcări potenţiale sugerate pentru Credit Suisse au fost o potenţială separare a filialei elveţiene şi o asociere cu concurentul său elveţian mai mare, UBS Group, potrivit articolului.
Elveţia este supusă presiunii din partea cel puţin a unui guvern important, pentru a interveni rapid asupra Credit Suisse, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu situaţia, după ce acţiunile băncii elveţiene au condus miercuri la o prăbuşire a acţiunilor băncilor europene.
Acţiunile Credit Suisse au scăzut miercuri cu până la 30,8%, ceea ce a condus la o scădere de 7% a indicelui bancar european .SX7P, în timp ce CDS-urile pe cinci ale pentru banca emblematică elveţiană au atins un nou record, amplificând temerile legate de un pericol mai mare la adresa sistemului financiar.

 

 

 

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (07/06/2023)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (07/06/2023)

Incasare suma din diminuare capital social Recyplat Limited

AAGES S.A. (AAG) (07/06/2023)

Hotarari CA din 07.06.2023

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (07/06/2023)

Completare ordine de zi AGA E si AGA O 03/04.07.2023