Elveția este supusă presiunii din partea cel puțin a unui guvern important pentru a interveni rapid în criza Credit Suisse, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu situația, după ce banca elvețiană a dus miercuri la o prăbușire a acțiunilor băncilor europene.
Acțiunile Credit Suisse (CSGN.S) au scăzut cu până la 30,8%, ceea ce a condus la o scădere de 7% a indicelui bancar european (.SX7P), în timp ce CDS-urile (credit default swap) pe cinci ani pentru banca emblematică elvețiană au atins un nou record, crescând temerile cu privire la o amenințare mai largă la adresa sistemului financiar.
Una dintre surse a spus, însă, că problemele Credit Suisse sunt specifice băncii, mai degrabă decât sistemice.
Trezoreria SUA monitorizează situația din jurul Credit Suisse și este în legătură cu omologii la nivel mondial în acest sens, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Trezoreriei. Întrebat despre impactul problemelor Credit Suisse asupra sistemului bancar al SUA, senatorul american Bernie Sanders a declarat pentru Reuters: „Toată lumea este îngrijorată”.
Indicele bancar european a pierdut peste 120 de miliarde de euro (127 de miliarde de dolari) din valoarea de piață începând cu 8 martie. Printre cele mai mari scăderi de miercuri au fost înregistrate de creditorii francezi Societe Generale (SOGN.PA), în scădere cu 12%, și BNP Paribas (BNPP.PA), reducere de 10%.
“Pietele sunt sălbatice. Trecem de la problemele băncilor americane la cele ale băncilor europene, în primul rând Credit Suisse”, a declarat Carlo Franchini, seful clienţilor instituţionali la Banca Ifigest din Milano.
Banca Națională Elvețiană a refuzat să comenteze cu privire la a doua bancă ca mărime din Elveția, după ce cel mai mare investitor al acesteia a declarat că nu poate oferi Credit Suisse mai multă asistență financiară din cauza constrângerilor de reglementare.
„Trebuie să existe un fel de acțiune decisivă care să schimbe jocul pentru a inversa și a stabiliza situația”, au spus analiștii Exane.
Credit Suisse a făcut apel la Banca Națională Elvețiană și la organul de supraveghere financiar elvețian FINMA pentru o demonstrație publică de sprijin, a raportat Financial Times.
Autoritatea de supraveghere financiară a Germaniei (BaFin) a declarat că nu vede niciun risc direct de contagiune, iar sistemul bancar german pare robust și capabil să digere rate ale dobânzilor mai mari.
„Accentul nostru principal este în prezent asupra unor bănci mai mici – monitorizăm îndeaproape aceste instituții”, a declarat un purtător de cuvânt al BaFin într-un comunicat.
În Statele Unite, băncile regionale au scăzut, de asemenea, cu First Republic Bank (FRC.N) cu 23%, Western Alliance Bancorp (WAL.N) cu 5% și PacWest Bancorp (PACW.O) cu aproximativ 20%. Marile bănci din SUA, precum JPMorgan Chase & Co (JPM.N), Citigroup (C.N) și Bank of America Corp (BAC.N) au scăzut cu între 2% și 6%.
Directorul executiv al BlackRock (BLK.N), Laurence Fink, a avertizat miercuri că sectorul bancar regional din SUA rămâne în pericol și a prezis în continuare creșteri mari ale inflației și ale ratelor.
Fink a descris situația financiară drept „prețul banilor ușori” și a spus într-o scrisoare anuală că se așteaptă la mai multe creșteri ale ratei dobânzii ale Rezervei Federale din SUA.
El a spus că după criza bancară regională ar putea urma „nepotriviri de lichiditate”, deoarece ratele scăzute i-au determinat pe unii proprietari de active să își mărească expunerea la investiții cu randament mai ridicat, care nu sunt ușor de vândut.
„Este prea devreme pentru a ști cât de răspândite sunt pagubele”, a scris Fink, adăugând: „Răspunsul de reglementare a fost până acum rapid, iar acțiunile decisive au ajutat la evitarea riscurilor de contagiune. Dar piețele rămân în continuare pe teren nesigur”.
Creșterile rapide ale ratelor dobânzilor au dus la greutăţi pentru companii să ramburseze creditele.
Factorii de decizie ai BCE încă înclină spre o majorare a ratei dobânzii de jumătate de punct procentual joi, a declarat o sursă pentru Reuters, deoarece se așteaptă ca inflația să rămână ridicată.