Consumul de gaze a scăzut în România pentru anul acesta, vorbim de un pic mai mult de 10% care este scădere în zona noastră de distribuție, a declarat Cristian Secoșan, director general Delgaz Grid, la Central European Gas Congress care are loc zilele acestea la Sibiu. Potrivit domniei sale, 10% înseamnă mai puține venituri, adică mai puțini bani, care ar trebui să se ducă în operare, mentenanță, în modernizarea rețelei.
Cristian Secoșan a spus: “Noi, ca distribuitor de gaze, suntem la finalul lanțului și mă gândeam că partea aceasta de activitate nu este la fel de vizibilă, dar cred că este cel puțin la fel de importantă ca și toate celelalte verigi ale lanțului.
Pot să vă spun că partea rețele care ajung în casele oamenilor este într- o situație destul de complicată, iar posibilele surse de finanțare nu sunt de fapt disponibile și nu avem surse de finanțare. Singurul mod în care ne finanțăm noi este din tariful pe care îl calculează ANRE și pe care ni-l dau clienții și care este din ce în ce mai mic pentru că încercăm să protejăm populația. Există și acel rol social pe care poate trebuie să ni- l asumăm cu toții, dar avem mare nevoie de tarife. Avem mare nevoie de înțelegere pe această direcție, pentru că altfel gazul nu va mai ajunge în casele oamenilor.
Există foarte multe probleme în rețeaua de distribuție a gazelor . Și, repet, singura noastră sursă de investiții este legată de banii pe care îi obținem din tarif și atâta timp cât tariful este ținut jos este foarte complicat să facem investiții.
Nu mai vorbesc de extinderi de rețele. Evident că le facem, dar extinderile de rețele trebuie să fie justificate din punct de vedere economic, pentru că altfel nu am cum să le fac, iar tariful crește foarte mult când încarc cu niște active care de fapt nu produc aproape nimic.
Și al doilea element – a scăzut foarte mult consumul. Noi avem gaze câte vrem, dar avem niște scăderi semnificative ale consumului. Pentru anul acesta, un pic mai mult de 10% este scădere în zona noastră de distribuție, mai mult pe rezidențial, datorită unor factori precum vremea, economia etc.
Dar 10% înseamnă mai puține venituri, adică mai puțini bani, care ar trebui să se ducă în operare, mentenanță, în modernizarea rețelei. Noi ajungem în casele oamenilor și trebuie să ne asigurăm că nu există pericole. Trebuie să fim foarte atenți cum gestionăm situația fără bani. E foarte complicat”.
Delgaz Grid a finalizat cu succes testele cu amestec de hidrogen și gaze naturale din localitatea Dârlos
Domnul Secoșan a spus: “Există foarte multe preocupări de utilizare a unui amestec de hidrogen cu gaze naturale, în diverse lucruri pe care le facem sau pe care le folosim în gospodării. Recent, Delgaz Grid a finalizat cu succes testele cu amestec de hidrogen și gaze naturale din localitatea Dârlos, județul Sibiu.
Iniția, noi, la Delgaz Grid, am făcut un experiment care utilizează o combinație de 20% hidrogen și 80% gaze naturale. Am făcut aceste experimente într- un centru de pregătire pe care îl avem la Mediaș, incluzând măsurători de reducere a emisiilor. La acest amestec am constatat că este undeva în jur de 7%. Am făcut tot felul de măsurători legate de temperatura de ardere, de felul în care arată flacără, ne- am gândit la tot felul de lucruri care ar putea să aibă o influență la utilizarea aparaturii pe care o avem în casă. Am parcurs această primă etapă cu succes, reușind să demonstrăm că atât centralele termice, cât și aparatele casnice precum aragaze sau sobe, care folosesc gaze naturale, pot funcționa fără probleme cu un asemenea amestec.
Parțial, în faza a doua, am făcut niște experimente în casele unor cetățeni chiar aici în apropiere de Sibiu și am reușit să arătăm același lucru. Funcționarea cu acest amestec este sigură, nu generează niciun fel de alte probleme. Este vorba de un amestec care are până la 20% hidrogen și funcționează aproape în aceleași condiții ca și gazul natural, c u o reducere de emisii, o mică reducere în puterea calorifică, dar în funcționare, care credem noi că poate să fie stabilă și poate să fie o soluție de reducere a emisiilor de CO2 într-un viitor mediu”.
Întrebat când ar putea folosi România pe scară largă acest experiment, domnul Secoșan a spus: “Asta depinde de mult mai mulți factori. Împreună cu domnul Ion Sterian de la Transgaz vrem să facem niște încercări legate de rețeaua de transport. De asemenea, trebuie să vedem când ajungem la o producție comercială a hidrogenului încât să existe gazul care ar trebui amestecat”.