Update articol:

Cristina Prună: Dacă Ministerul Energiei nu depune toate eforturile în această toamnă pentru a debloca exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, securitatea energetică a României va depinde, în mare măsură, de importurile de gaze rusești

Cristina Pruna, deputat USR

Se temeau unii că “vom da” gazele românești în Ungaria, dar iată că, de fapt, sunt șanse mari să ajungem în situația în care vom lua noi gaze de la vecinii unguri ca să putem să ne asigurăm consumul intern, a comentat, pe Facebook, deputatul USR Cristina Prună, în contextul în care Ungaria a ajuns la un acord cu Gazprom privind noi achiziţii de gaze naturale pe termen lung.

Securitatea energetică a Ungariei va depinde în următorii 15 ani de importurile de gaze naturale rusești, a scris Cristina Prună, adăugând: “La prima vedere, acest lucru nu pare relevant pentru noi. Dar, în realitate contează foarte mult. Dacă Ministerul Energiei nu depune toate eforturile în această toamnă pentru a debloca exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, securitatea energetică a României va depinde, pe fondul scăderii producției interne, în mare măsură, de importurile de gaze rusești. Importuri pe care le vom aduce în mare măsură, din Ungaria.

Dacă nu ne trezim mai repede la realitate, vom ajunge o țară de periferie cu resurse neexploatate și cu un sistem energetic decrepit, subvenționat și cu o piață disfuncțională, așa cum vedem zilele acestea.”

Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, a precizat că acordul cu Gazprom a fost încheiat pentru o perioadă de 10 plus 5 ani, adică 15 ani, însă după 10 ani există o opţiune de modificare a contractului şi, dacă este necesar, se poate reduce cantitatea achiziţionată. Contractul acoperă achiziţionarea a 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care Gazprom le va furniza Ungariei pe două rute: 3,5 miliarde de metri cubi dinspre Sud, prin interconectorul sârbo-ungar, care va fi operaţional de la 1 octombrie, respectiv 1 miliard de metri cubi dinspre Austria.

Ministrul ungar a mai precizat că au reuşit să convină şi asupra preţului. Acesta este mult mai bun decât cel pe care îl plătea partea ungară în baza contractului încheiat în anul 1995, care expiră acum.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera