Update articol:

Criza energetică a Europei duce la creșterea prețurilor gazelor naturale la nivel mondial

tevi gaze

Prețurile gazelor naturale din întreaga lume sunt în creștere pe fondul unei furtuni perfecte a piețelor regionale de gaze și a creșterii prețurilor energiei electrice în Europa. Această creştere a preţului gazelor naturale nu s-a terminat – și are încă spațiu pentru a atinge recorduri noi, mai ales, dacă iarna care vine se dovedește a fi mai rece decât cea tipică în emisfera nordică. Criza gazelor naturale și creșterea la ceruri a prețurilor la electricitate sunt cele mai evidente în Europa. Dar interdependența crescută dintre piețele regionale de gaze din SUA, Asia și Europa în ultimii ani arată acum că majorările prețurilor gazelor naturale într-o regiune nu pot fi ignorate de piețele din celelalte regiuni, potrivit Oilprice.com.

Pe măsură ce emisfera nordică se pregătește pentru următoarea iarnă, analiștii spun că vremea va fi cel mai important factor pentru prețurile și piețele gazelor naturale în următoarele câteva luni. Și dacă este mai rece decât de obicei, Europa nu va fi singura care va resimți o creștere puternică a prețurilor la energie.

Scăderea aprovizionării cu gaz în Europa „va pune accentul pe acest produs care a fost trecut cu vederea în ultimii ani”, a declarat John Kilduff, partener Again Capital, săptămâna aceasta, pentru CNBC.

O furtună perfectă în Europa chiar înainte de iarnă

Piața  gazelor din Europa, viteza redusă a vântului, stocurile de gaze anormal de scăzute și prețurile record ale carbonului s-au combinat în ultimele săptămâni, ducând la maxime prețurile de referință ale gazelor pe continent și prețurile energiei din cele mai mari economii.

Aproape zilnic, prețurile la gaz și energie electrică cresc la recorduri noi, punând presiune pe guverne, în timp ce consumatorii protestează împotriva creșterii facturilor la energie înainte de sezonul de iarnă.

Cu doar două săptămâni până la sfârșitul sezonului de injecții, stocurile de gaze naturale din Europa se află la cel mai scăzut nivel pentru luna septembrie din perioada recentă. Acest lucru face ca piața să fie îngrijorată de o criză dramatică a ofertei, dacă această iarnă este asemănătoare iernii trecute, când temperaturile au fost sub nivelurile normale pentru mult timp și o perioadă rece în primăvară a epuizat stocurile. Depozitele nu au putut fi completate în mod adecvat, deoarece cererea din Asia a fost, de asemenea, puternică, în timp ce oferta din Europa a scăzut din cauza livrărilor mai mici din Rusia.

În timpul verii, chiar și cu revenirea puternică a cererii europene de gaze naturale și creșterea prețurilor, gigantul rus Gazprom nu a rezervat capacități suplimentare de intrare în Europa prin Ucraina.

Analiștii spun că aceasta ar fi putut fi o mișcare oportunistă a gigantului rus de a crește în continuare prețurile gazelor europene și de a profita de prețurile ridicate. Alți analiști consideră că reducerea efectivă a aprovizionării Gazprom ar obliga Europa să recunoască faptul că clienții de gaze de pe continent au nevoie de controversata conductă Nord Stream 2 către Germania, care ocolește Ucraina.

Kremlinul spune că Nord Stream 2 ar putea fi salvarea

Acum, după ce Rusia a finalizat construcția Nord Stream 2 și așteaptă aprobarea reglementărilor germane pentru a demara fluxurile de gaze, Kremlinul spune că o aprobare rapidă și lansarea conductei ar ajuta la scăderea prețurilor crescânde din  Europa.

“Evident, punerea în funcțiune a Nord Stream 2 cât mai curând posibil va echilibra substanțial parametrii prețului gazelor naturale în Europa, inclusiv pe piața spot”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

Indiferent dacă livrările mai mici de gaz pe timp de vară de la Gazprom au fost un joc de putere sau rezultatul unor întreruperi neașteptate, faptul este că acestea au contribuit la lipsa actuală de gaze din Europa.

Criza gazelor din Europa crește prețurile din SUA și exporturile de GNL

Pe piețele regionale de gaze interconectate de astăzi, prețurile record în Europa cresc și prețurile de referință ale SUA. „Se presupune că SUA este o insulă, dar în ultimii trei sau patru ani, există o legătură tot mai mare între SUA și piața globală”, a declarat pentru CNBC Francisco Blanch, șeful strategiei mărfurilor și instrumentelor derivate la Bank of America.

„Am trecut de la o corelație de 50% la o corelație de 95%. Piața SUA este influenţată de acest lucru ”, a spus Blanch.

În Statele Unite, prețul Henry Hub  (n.r. punctul de fixare a prețurilor pentru viitorul gazelor naturale pe bursa mercantilă din New York) a atins miercuri cel mai mare nivel din ultimii șapte ani și jumătate, „aparent fiind influenţat de prețurile europene”, a declarat Bespoke Weather Services într-o notă Natural Gas Intelligence.

Cererea mare de gaze în Europa și Asia și prețurile ridicate la GNL  din Asia, chiar și în sezonul de vârf, determină exporturi record de GNL american. Exporturile ridicate de GNL, la rândul lor, înăspresc aprovizionarea internă cu gaze din SUA pe fondul producției relativ plate din ultimele luni și având în vedere că 39% din producția de gaze din Golful Mexic este încă închisă, la mai mult de două săptămâni după ce uraganul Ida a forțat evacuarea platformei.

Analiștii spun că prețurile gazelor naturale din SUA se pot diminua cu o vreme plăcută și călduroasă la începutul toamnei.

Cu toate acestea, scăderea aprovizionării cu gaze naturale/GNL la nivel mondial stabilește scena pentru prețuri record de iarnă, a scris Lindsay Schneider, de la RBN Energy, săptămâna trecută.

„Incredibilele curse ale prețurilor globale la gaz au fost susținute de cererea ridicată de GNL și de efectul în cascadă al unei reduceri a ofertei în Europa, cauzate de tripla amenințare a producției interne scăzute, de importurile scăzute din Rusia și de o penurie de GNL”, spune Schneider.

„Nu numai că acest lucru conduce la un preț record al gazelor și la o volatilitate crescută acum, dar va însemna prețuri ridicate susținute pentru sezonul de iarnă care urmează”, a menționat analistul energetic.

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (21/10/2021)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (21/10/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 15/16 noiembrie 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (21/10/2021)

Prelungire mandate membri Directorat, numire membru provizoriu CS

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/10/2021)

Importanta utilizarii votului prin corespondenta AGA 28.10.2021

IAR SA Brasov (IARV) (21/10/2021)

Schimbare Componentei Consiliului de Administratie