Update articol:

Criza Evergrande va afecta creșterea economică a Chinei, spune fostul consilier al băncii centrale

  • Criza datoriilor Evergrande va încetini creșterea economică a Chinei, a declarat Li Daokui, fost consilier la Banca Populară Chineză.

  • Dar criza va avea un impact minim asupra sistemului financiar, deoarece nu există instrumente derivate construite pe datoria Evergrande, a spus Li, acum profesor la Școala de Economie și Management a Universității Tsinghua.

  • Li a prezis că pe termen mediu și lung, compania va fi probabil „dizolvată” în patru grupuri principale.

 

Criza datoriilor lui Evergrande va încetini creșterea economică a Chinei, dar probabil va avea un impact minim asupra sistemului financiar al țării, potrivit unui fost consilier al băncii centrale a Chinei, citat de CNBC.

Evergrande este cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume, cu datorii totale de aproximativ 300 de miliarde de dolari. Compania s-a luptat să-și plătească furnizorii și a avertizat investitorii că ar putea să nu reuşească să achite datoriile în această săptămână.

„Impactul este asupra economiei reale, deoarece odată cu situaţia Evergrande, va avea loc [o] încetinire a dezvoltării multor proiecte”, a declarat Li Daokui, fost consilier al Băncii Populare din China, pentru CNBC.

„Așadar, piața imobiliară va avea un impact asupra ratei de creștere a PIB pentru anul următor, din cauza finanțării mai lente pentru întregul sector”, a spus Li, acum profesor la Școala de Economie și Management a Universității Tsinghua.

El a adăugat că un default al Evergrande va avea un efect minim asupra sistemului financiar chinez, deoarece nu există instrumente derivate construite pe datoria companiei. Instrumentele derivate sunt titluri financiare complexe care obțin valoare dintr-un activ subiacent, cum ar fi acțiuni și obligațiuni. Investitorii folosesc instrumente derivate în diverse scopuri, inclusiv acoperirea unei poziții și specularea asupra activului suport.

“Cred că este cam devreme pentru a prezice care este impactul net [al crizei]. Aș spune chiar acum, după calculul meu, că ar fi un punct de bază asupra creșterii PIB-ului … dacă treaba va fi controlată de acum ”, a spus Li.

Banca Asiatică de Dezvoltare a declarat miercuri că și-a menținut previziunile de creștere pentru China la 8,1% pentru 2021 și 5,5% pentru 2022. Aceasta ar fi o îmbunătățire față de expansiunea de 2,3% anul trecut, când China a devenit singura economie majoră care a crescut, în timp ce majoritatea economiilor globale au fost puternic afectate de pandemia Covid-19.

Evergrande trebuie să plătească dobânzi pentru obligațiuni în valoare de 83 de milioane de dolari, joi, acesta fiind primul test al crizei datoriilor companiei. Mulți analiști și observatori de piață se așteaptă ca Evergrande să rateze plata.

Se va dizolva Evergrande?

Problemele Evergrande probabil vor încetini progresul proiectelor de dezvoltare din China, care vor afecta economiile locale din China continentală, a spus Li. Acest lucru ar putea determina guvernele locale și provinciale să intervină cu banii lor pentru a menține acele proiecte, a spus economistul.

Li a mai spus că se așteaptă ca banca centrală a Chinei să adauge lichidități în sectoarele vizate pentru a se asigura că o contagiune a falimentului Evergrande „nu se va răspândi prea mult”.

Li a mai spus că, pe termen mediu și lung, compania va fi probabil „dizolvată” în patru grupe principale: dezvoltare imobiliară, finanțe, vehicule electrice și alte întreprinderi comerciale. „Fiecare dintre aceste patru părți ale Evergrande va fi vândut unor companii individuale sau chiar unor guverne locale”, a spus Li. „După cum înțelegem, Evergrande poate să nu mai existe”.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (02/10/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 25.09.2023-29.09.2023

AAGES S.A. (AAG) (02/10/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 25-29 septembrie 2023

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (02/10/2023)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF ENERGIE PATRIA-TRADEVILLE (PTENGETF) (02/10/2023)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (02/10/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGOA, convocata pentru data de 18/19.10.2023