Update articol:

Primul test pentru criza datoriilor Evergrande vine săptămâna aceasta

  • Evergrande urmează să plătească dobânzi în valoare de 83 de milioane de dolari pentru obligațiuni de 5 ani, exprimate în dolari SUA, cu o dimensiune inițială a emisiunii de aproximativ 2 miliarde de dolari.

  • O altă plată a dobânzii pentru obligațiuni de 7 ani în dolari ar trebui să aibă loc miercurea viitoare, pe 29 septembrie.

  • Analiștii și observatorii pieței se așteaptă în mare parte ca Evergrande să rateze joi plata dobânzii.

Primul test pentru criza datoriilor lui Evergrande vine în această săptămână – investitorii vor urmări să vadă dacă dezvoltatorul imobiliar chinez este în măsură să-și plătească dobânzile datorate pentru obligațiuni sau să nu le va achita, potrivit CNBC. Compania urmează să plătească joi dobânzi în valoare de 83 de milioane de dolari, potrivit datelor S&P Global Ratings.

Emisiunea de obligațiuni de 5 ani, exprimată în dolari SUA, a avut o dimensiune inițială de aproximativ 2 miliarde de dolari, potrivit furnizorului de date de piață Refinitiv Eikon – iar prețul a scăzut acum.

Randamentele acestor obligațiuni au crescut la 560%, de la puțin peste 10% la începutul acestui an, potrivit Refinitiv Eikon. Obligațiunile urmează să aibă maturitatea în martie 2022.

O altă plată a dobânzii pentru obligațiuni de 7 ani în dolari SUA trebuie făcută miercurea viitoare.

“Ceea ce se întâmplă joi promite să fie un eveniment important pentru piețe, într-un fel sau altul, poate mai mare decât rezultatul sedinței FED care va avea loc cu doar câteva ore înainte”, a declarat Ray Attrill, șeful strategiei valutare la National Australia Bank , pentru CNBC.

Analiștii și observatorii pieței se așteaptă în mare parte ca Evergrande să rateze joi plata dobânzii. Cu toate acestea, incapacitatea de plată nu va fi implicită din punct de vedere tehnic decât dacă plata nu se va efectua în termen de 30 de zile. S&P Global Ratings a declarat luni că „incapacitatea de plată” este „probabilă”.

“Realitatea este că Evergrande se află deja în incapacitate de plată tehnică, deoarece a ratat plata dobânzilor bancare”, a spus Vishnu Varathan, șeful economiei și strategiei la Mizuho Bank. El se referea la rapoarte conform cărora guvernul chinez a declarat marilor bănci că gigantul imobiliar nu va putea plăti dobânzi pentru împrumuturile sale care erau scadente la începutul acestei săptămâni.

„Evergrande reprezintă aproximativ 11% din toate obligațiunile cu randament ridicat din Asia ”, a mai scris Varathan.

Săptămâna trecută, aproximativ 100 de investitori s-au prezentat la sediul Evergrande din Shenzhen, cerând rambursarea împrumuturilor pentru produsele financiare restante – ceea ce a dus la scene haotice, potrivit Reuters.

Ce fonduri dețin obligațiuni Evergrande?

UBS, HSBC și Blackrock au acumulat obligațiuni Evergrande în ultimele luni, potrivit datelor Morningstar Direct.

Iată principalele fonduri cu cea mai mare expunere la obligațiunile Evergrande, potrivit Morningstar.

  • Fidelity Asian High-Yield Fund
  • UBS (Lux) BS Asian High Yield (USD)
  • HSBC Global Investment Funds – Asia High Yield Bond XC
  • Pimco GIS Asia High Yield Bond Fund
  • Blackrock BGF Asian High Yield Bond Fund
  • Allianz Dynamic Asian High Yield Bond

 

Îngrijorările tot mai mari legate de o posibilă intrare în incapacitate de plată a grupului mobiliar chinez Evergrande au agitat luni pieţele financiare globale, care au închis în scădere, investitorii vânzând active imobiliare din China, în căutarea unui refugiu în active sigure, transmite Reuters.

Acţiunile Evergrande au închis ieri în declin cu 10,2%, iar în timpul tranzacţiilor au coborât cu până la 19%, la cel mai redus nivel atins după mai 2010. Autorităţile de reglementare au avertizat că datoriile de 305 miliarde de dolari ale Evergrande ar putea crea riscuri mai largi în sistemul financiar chinez, dacă datoriile respective nu vor fi stabilizate.

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (29/11/2022)

Hotarari AGA E - 28.11.2022

AAGES S.A. (AAG) (29/11/2022)

Hotarari CA din 29.11.2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (29/11/2022)

Prelungirea Contractului de mandat Director Financiar

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (29/11/2022)

Notificare Estinvest - indice de alocare pentru oferta publica de cumparare de actiuni emise de CHIMCOMPLEX

COMPA S. A. (CMP) (29/11/2022)

Erata - Convocare AGAE 9/10.01.2023