Update articol:

Cum a murit Navalnîi? Agitație în închisoare, înaintea anunțului morții; Spionii ruși „au vizitat închisoarea” cu câteva zile mai devreme; Deținut: “Navalnîi a murit mult mai devreme”

Aleksei Navalnîi/ Sursa foto: twitter.com/navalny Aleksei Navalnîi/ Sursa foto: twitter.com/navalny

* Agenții FSB sunt acuzați că au deconectat camerele video

Cu două zile înainte ca Alexei Navalnîi să fie declarat mort în închisoarea sumbră „Polar Wolf” de la Kharp, la Cercul Arctic, se spune că mai mulți ofițeri de la FSB, serviciul de informații rusesc, ar fi făcut o vizită și au deconectat și demontat camerele video de securitate și dispozitivele de ascultare din închisoare, potrivit Sunday Times.

Vizita, despre care activiștii spun că a fost menționată într-un raport al filialei locale a Serviciului Federal de Penitenciare (FSIN), nu a fost singurul eveniment suspect în jurul morții liderului opoziției de vineri. La fel de uimitoare a fost viteza cu care autoritățile au anunțat și comentat tragedia din  închisoarea îndepărtată, aflată la 1.200 de mile de Moscova, potrivit unei cronologii publicată de Gulagu.net, un grup pentru drepturile omului.

La doar două minute după momentul în care Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a fost raportat oficial că a murit – 14:17, ora locală (9:17 GMT) – serviciul închisorii a publicat ceea ce părea a fi un comunicat de presă pregătit; patru minute mai târziu, un canal controlat de stat de pe site-ul de mesagerie Telegram a susținut că cauza morții a fost un cheag de sânge, iar apoi, la doar șapte minute după aceea, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a vorbit cu presa despre asta.

„Acest timp rapid nu poate însemna decât un lucru”, a susținut grupul pentru drepturile omului. „Totul a fost planificat și coordonat în prealabil, până la comunicatul de presă al FSIN. Minut cu minut. Secundă cu secundă”.

O posibilă explicație a fost oferită de un deținut fără nume care a vorbit cu Novaya Gazeta. El a susținut că prizonierilor de la Polar Wolf li s-a spus deja, vineri, la ora locală 10 dimineața, că Navalnîi a murit, ceea ce le-ar fi dat autorităților mai mult de patru ore pentru a-și pregăti răspunsul. Aceasta a urmat după sosirea în seara precedentă și în timpul nopții a vehiculelor necunoscute pe teritoriul închisorii, a spus el, adăugând: „Cred că Navalnîi a murit mult mai devreme decât ora anunțată”.

Informațiile nu au putut fi verificate imediat, dar Novaya Gazeta este un ziar de opoziție foarte apreciat. Gulagu.net, fondat de militantul Vladimir Osechkin, are contacte între prizonierii politici și a fost primul site care a dat vestea că Yevgeny Prigozhin, liderul companiei militare Wagner, a recrutat prizonieri din închisori pentru războiul din Ucraina, deși, uneori, site-ul s-a dovedit că greșit în unele momente în trecut.

Așa cum a fost cazul cu moartea dușmanilor anteriori ai președintelui Putin – de la Alexander Litvinenko, un fost ofițer de informații otrăvit cu poloniu-210 la Londra în 2006, la Boris Nemțov, un lider al opoziției împușcat în afara Kremlinului în 2015 – poate dura ceva timp pentru a stabili detaliile cheie despre modul în care a murit Navalnîi.

O altă situație a fost atunci când  mama lui Navalnîi  a ajuns la morgă unde autoritățile susțineau că trupul fiului ei a fost dus și a constatat că nu era acolo. Lyudmila Navalnaya, în vârstă de 69 de ani, și avocatul lui Navalnîi au zburat 1.200 de mile de la Moscova la Kharp, unde temperaturile erau minus 28 de grade Celsius, pentru a încerca să viziteze lagărul de prizonieri în care Navalnîi trebuia să ispășească  o pedeapsă de 30 de ani.

Vizita celor doi a fost sâmbătă, a doua zi după ce s-a anunțat moartea lui Navalnîi. Li s-a înmânat un anunț de deces și le-a spus că Navalnîi a murit din cauza „sindromului morții subite” – un termen vag pentru insuficiență cardiacă.

* Un deţinut din colonia “Lupul polar” a povestit ce s-a întâmplat în ziua morţii opozantului

Opozantul Aleksei Navalnîi a murit probabil mult mai devreme decât a anunţat Serviciul Federal Penitenciar, a declarat pentru Novaia Gazeta Europe un deţinut al coloniei penitenciare IK-3 “Lupul Polar”, sub rezerva anonimatului, scrie The Moscow Times, potrivit News.ro.

Potrivit mărturiei deţinutului, “o agitaţie de neînţeles a început în colonie încă din seara zilei de 15 februarie”: verificarea de seară, care are loc între orele 20:00 şi 20:30, “a fost mult accelerată”. Apoi, toată lumea a fost închisă în celule, avertizată să nu facă nicio mişcare, iar securitatea a fost întărită.

“S-a auzit cum nişte maşini au intrat pe teritoriul zonei (penitenciar) seara târziu şi noaptea, de trei ori, dar ce fel de maşini, nu se poate vedea pe geam”, a spus deţinutul.

Potrivit condamnatului, dimineaţa zilei de 16 februarie a început cu o percheziţie totală: personalul coloniei a confiscat mai multe telefoane mobile, cărţi, precum şi fierbătoare, care fuseseră trecute cu vederea anterior. Deţinuţii au tras concluzia, din ce vorbeau gardienii, că era aşteptată o inspecţie.

Interlocutorul ziarului de opoziţie Novaia Gazeta Europe – care relatează din străinătate, fiind interzis în Rusia – a precizat că administraţia află de obicei despre astfel de inspecţii cu o lună înainte şi se pregăteşte din timp pentru ele.

El a povestit că în colonia penitenciară s-a aflat despre decesul lui Aleksei Navalnîi în jurul orei 10.00 ( ora 08.00, ora Moscovei).
Unitatea de tip celulă unică, unde era ţinut în izolare politicianul, se află departe de cazarmă, dar în apropierea acesteia nu se aflau ambulanţe. O ambulanţă a apărut abia după aflarea veştii morţii opozantului. “Cred că Navalnîi a murit mult mai devreme decât ora anunţată. Cel mai probabil, încă de seara. Altfel, de ce a fost necesar să ne închidă bine în cazarmă, iar dimineaţa să organizeze un raid?”. – a spus deţinutul.
În acelaşi timp, el a precizat că moartea lui Navalnîi a fost o surpriză pentru autorităţile coloniei. “Încă de dimineaţă, atât ‘stăpânul’ (şeful coloniei), cât şi ‘kum’ (şeful părţii operaţionale a coloniei) umblau ca şi cum ar fi avut o pungă pe cap”, a declarat interlocutorul pentru publicaţie.
El a mai spus că în jurul orei 13:00, ora Moscovei, mai multe maşini au sosit la administraţie: una de la IK-18 “Bufniţa polară” – o colonie penitenciară pentru condamnaţi pe viaţă -, alte două de la Labitnanghi – cel mai apropiat oraş de aşezarea din Harp – şi una de la Salehard – capitala districtului autonom Iamalo-Neneţ. Deţinutul a sugerat că participanţii la întâlnire “elaborau o poziţie comună în faţa comisiei de la Moscova”.
În colonie s-a aflat despre sosirea comisiei de la biroul central al Serviciului Federal Penitenciar cam în acelaşi timp cu moartea lui Navalnîi. Potrivit deţinutului, aceasta a fost încă o dovadă că politicianul a murit mult mai devreme decât s-a anunţat.
Potrivit informaţiilor oficiale, la 16 februarie, Aleksei Navalnîi s-a simţit rău după o plimbare şi şi-a pierdut cunoştinţa la scurt timp. “Măsurile de resuscitare” nu au dat rezultate pozitive, iar “medicii de urgenţă au declarat decesul”.
Potrivit site-ului rusesc Baza, care are conexiuni cu seviciile de informaţii ruse, Navalnîi s-a îmbolnăvit vineri, în jurul orei locale 13:00 (11:00, ora Moscovei). O ambulanţă a fost chemată la el, medicii au încercat să îl resusciteze pe politician, dar acesta a murit la ora locală 14:17.
Două surse de rang înalt din cadrul Comitetului de Investigaţii au declarat pentru SOTA (canal media de opoziţie – n.r.) că Navalnîi a fost “otrăvit lent în custodie încă din august pentru a-i provoca moartea” şi că principalul “instigator” ar fi fost chiar şeful Comitetului de Investigaţii, Aleksandr Bastrîkin, care avea o ranchiună personală împotriva politicianului din cauza investigaţiilor sale.

• Necrolog Alexei Navalny: omul de care Putin se temea cel mai mult

Oficialii au spus inițial că Navalnîi a murit din cauza unui cheag de sânge sau tromboză. Oficialii închisorii i-au spus mamei sale că trebuie să meargă la morgă după cadavru, fiind vorba de morga din Salekhard, un oraș la aproximativ 30 de mile distanță. Cu toate acestea, sâmbătă, personalul de acolo a spus că nu a primit livrarea.

„Alexei Navalny a fost ucis”, a spus Kira Yarmysh, secretarul său de presă, într-un videoclip. Navalny a petrecut aproximativ 300 de zile în celulele de pedeapsă înainte de moartea sa vineri și a fost supus lipsei de somn, a refuzat îngrijiri medicale și a primit rar mâncare.

„Întreaga lume știe că președintele Rusiei a dat personal acest ordin [pentru uciderea sa], așa cum știe că lui  Alexei nu i-a fost niciodată frică de el, nu a tăcut niciodată și că nu a încetat niciodată să acționeze. Nu trebuie să renunțăm. Asta ne-a îndemnat Alexei să facem”, a spus ea.

Oficialii au spus că nu vor preda cadavrul familiei sale până când nu vor finaliza ancheta cu privire la moartea lui. Susținătorii săi i-au acuzat pe anchetatori că au încercat să acopere dovezi că Navalny a fost ucis. „Este evident că ucigașii vor să acopere urmele și, prin urmare, nu predau cadavrul lui Alexei, îi ascund chiar și de mama lui”, au spus aceștia pe rețelele de socializare.

 

BVB | Știri BVB

PREFAB SA (PREH) (19/06/2025)

Hotarari AGA E 19.06.2025

OMV PETROM S.A. (SNP) (19/06/2025)

Materie prima asigurata pentru productia de SAF in Petrobrazi

INTERCAPITAL SBITOP TR UCITS ETF (ICSLOETF) (19/06/2025)

Intarziere planificata in publicarea NAV oficial pentru 18 iunie 2025

INTERCAPITAL BET-TRN UCITS ETF (ICBETNETF) (19/06/2025)

Intarziere planificata in publicarea NAV oficial pentru 18 iunie 2025