Update articol:

Cum ar putea avea „chimia verde” un rol important în viitor

Utilizate în orice, de la detergentul care ne spală hainele până la pasta de dinți care ne menține gura curată, substanțele chimice joacă un rol integral în societate, potrivit CNBC.

Deși este greu să ne imaginăm viața fără ele, dacă nu sunt utilizate într-un mod responsabil, efectul lor asupra lumii naturale – și asupra noastră – poate fi dăunător.

Comisia Europeană a declarat că unele substanțe chimice „ne pot afecta grav sănătatea sau mediul”, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății a estimat anterior că expunerea la substanțe chimice a dus la pierderea a 1,6 milioane de vieți în 2016.

În acest context intră în joc noțiunea de „chimie verde”. În termeni relativ simpli, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) a definit-o ca fiind  „proiectarea produselor și proceselor chimice care reduc sau elimină utilizarea sau generarea de substanțe periculoase”.

EPA explică în continuare că ideea chimiei ecologice se referă la întregul ciclu de viață al unui produs, care include de la proiectare și producție până la utilizare și eliminare.

Paul Anastas este directorul Centrului pentru Chimie Verde și Inginerie Verde a Universității Yale. El  a explicat la CNBC modul în care a devenit interesat de acest subiect.

„Când eram tânăr chimist, m-am uitat în jur la toate miracolele tehnologice produse de chimie”, a spus el. „Și apoi m-am uitat la cealaltă parte a ecuației – toate consecințele neintenționate ale poluării și efectul acesteia asupra mediului și asupra sănătății umane”, a adăugat el. „Deci, chimia verde este într-adevăr un mod de a păstra toate acele minuni tehnologice, acele inovații, fără toate acele consecințe neintenționate.”

Anastas, împreună cu John Warner – un chimist care este acum președinte al Institutului Warner Babcock pentru chimie verde – sunt autorii cărții „Chimie verde: teorie și practică”. Publicată pentru prima dată în 1998, cartea enumeră 12 principii ale chimiei ecologice, dintre care unul se concentrează pe prevenirea deșeurilor.

„Deșeurile, trebuie să recunoaștem, sunt un concept creat de om”, a spus el la CNBC. „În natură, nu există deșeuri: de fiecare dată când sunt generate deșeuri, un organism evoluează pentru a utiliza acele deșeuri ca materie primă.”

El a adăugat: „Și, așadar, ne gândim cum să facem același lucru în industrie, cum prevenim sau evităm risipa sau folosim orice deșeuri într-un mod valoros.”

Având în vedere că atitudinile privind poluarea și mediul înconjurător s-au schimbat în ultimii ani, multe guverne și companii își subliniază angajamentele față de practicile durabile.

Dar, deși acțiunile trebuie să se potrivească cuvintelor și este clar un drum lung de parcurs, Anastas a căutat să sublinieze schimbările care au fost făcute. „Pur și simplu nu pot numi un sector industrial care nu folosește chimia verde”, a spus el. “Totul, de la produse farmaceutice, la materiale plastice, de la … produse cosmetice la modul în care generăm, stocăm și transportăm energia”, a adăugat el. „Acum, nu am de gând să spun că firmele o fac în mod sistematic sau în toate produsele lor, dar se fac pași mari.”

În ceea ce privește producția de substanțe chimice, există totuși o muncă serioasă de făcut. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), în 2018 emisiile directe de dioxid de carbon provenite din producția chimică primară au atins 880 milioane de tone, un salt de aproape 4% față de 2017. AIE descrie în continuare sectorul chimic ca fiind „cel mai mare sector industrial consumator de petrol și gaze. ”

Anastas a fost întrebat cât de ușor ar fi scăderea consumului de energie în producția chimică prin aplicarea principiilor chimiei verzi.

„Am forțat substanțele chimice să facă lucruri pe care nu și-au dorit în mod natural să le facă”, a spus el. „Așa că le-am încălzit, le-am pus sub presiune și le-am <torturat > să se supună și să devină lucrurile pe care dorim să le devină”, a adăugat el.

„Dar nu doar cantitățile de energie sunt importante, ci caracterul și natura energiei pe care le folosim: trebuie să fie regenerabile și să nu se epuizeze, să nu fie toxice și să nu polueze.”

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera