Update articol:

CupruMin Abrud – creștere a veniturilor cu 93%,  a cifrei de afaceri cu 120% si a profitului cu 117% în 2019, față de 2016

Cuprumin

 

CupruMin Abrud și-a dublat principalii indicatori financiari în perioada 2016-2019, potrivit unui comunicat de presă. Compania care produce concentrat de cupru a înregistrat o creștere a veniturilor cu 93%,  a cifrei de afaceri cu 120% si a profitului cu 117% în 2019, față de 2016. CupruMin a obținut aceste rezultate prin investiții totale de circa 30 de milioane de euro din resurse proprii, în condițiile în care societatea nu are datorii, susţin oficialii companiei.

Comunicatul precizează: “Compania a obținut rezultatele din perioada menționată prin investiții totale de +125 mil.lei (cca. 30 mil euro) țintite spre creșterea productivității, eficientizării și automatizării proceselor tehnologice specifice, potrivit unui comunicat de presă. CupruMin a investit exclusiv din resurse proprii, fără credite bancare. CupruMin nu are datorii. Performanța economică a companiei s-a înregistrat într-o perioadă de provocări majore precum creșterea prețului energiei electrice, scăderea consistentă a cotațiilor internaționale ale cuprului și stagnarea economică mondială, determinată de pandemie”.

  • Cifra de afaceri a companiei a crescut de la 119 mil. lei în 2016, la 262 mil.lei în 2019. În perioada menționată profitul a urmat același trend ascendent și coeficient de creștere, de la 6 mil.lei în 2016, la 15 mil.lei în 2019.
  • Investițiile s-au triplat de la peste 14 mil.lei în 2016, la peste 52 mil.lei în vârful din 2018. Anul trecut, investițiile s-au cifrat la peste 40 mil.lei. Total investiții: +125 mil.lei
  • Producția a evoluat de la 37.846 tone de concentrat de cupru (echivalentul a 7800 tone cupru metalic) la 39.018 tone de concentrat în 2018 (8200 tone cupru metalic), respectiv 43.500 tone de concentrat (9180 tone cupru metalic) în 2019. Concentratul de cupru are o medie de 21% metal.
  • Compania a reușit să mențină un număr constant de angajați, iar media de vârstă a acestora a scăzut cu aproape doi ani, de la 49,7 la 47,6 ani. De remarcat securitatea operațională oferită angajaților: CupruMin are zero accidente de muncă.

 

În 2019 CupruMin a atins un volum record de minereu excavat și procesat în uzină, de peste 3 milioane tone, cel mai mare de la înființarea companiei, ca urmare a dezvoltării carierei și a creșterii eficienței operaționale prin retehnologizare.

Compania a propus Ministerului Economiei, acționarul unic al statului român, studii și proiecte de valorificare superioară a concentratului de cupru, inclusiv prin procesarea în țară, la o uzină metalurgică.

CupruMin spune că  a respectat normele de protecție a mediului prin instalațiile de reducere a metalelor grele din apele uzate, aferente exploatării. Investițiile de mediu realizate se încadrează în parametrii legali, verificați de autorități. Ca urmare și a acestei atitudini ecoresponsabile compania a obținut prelungirea licenței de exploatare, mai spun oficialii Cuprumin.

CupruMin este singura societate de stat din România care a salvat o biserică-monument, în 2019.  Compania a finanțat mutarea lăcașului de cult din comuna Vința (extragerea și transferul unor valoroase picturi murale, demontare și transport piese construcție), amenințat de apele iazului de decantare. Monumentul cu valoare istorică a fost mutat la Muzeul Astra din Sibiu și este în curs de reconstituire în cadrul Muzeului Satului din instituția menționată.

CupruMin a obținut doi ani consecutiv (2018-2019) primul loc la Topul Național al Firmelor – Secțiunea Industrie-Întreprinderi Mari, clasament girat de Camera de Comerț și Industrie a României. 

În perioada pandemiei, compania a reușit continuarea activității, după luarea măsurilor obligatorii pentru evitarea răspândirii Covid 19, printr-o replanificare judicioasă a schimburilor de lucru și instruirea permanentă a personalului, mai precizează comunicatul de presă. 

În viitor, CupruMin și-a propus să dezvolte noi perimetre de exploatare și să integreze producția de concentrat de cupru într-un lanț care include procesarea metalurgică și fabricarea reperelor din cupru, necesare componentelor din industriile automotive sau IT&C. CupruMin urmărește aceste obiective sub același imperativ al aplicării principiilor guvernanței corporative și de management al riscurilor. Astfel, compania se pliază strategiilor macro-sectoriale ale proprietarului care este statul român, în contextul socio-economic mai vechi al penuriei de specialiști în minerit dar și în condițiile dificile noi, determinate de pandemie, care au dus la scăderea constantă a cotațiilor internaționale ale cuprului.     

 

 

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie