Update articol:

Dan Popovici, OTP Asset Management: Ne așteptăm la accese de volatilitate pe piețele financiare globale și implicit pe bursa românescă, pe parcursul anului viitor, întrucât nivelul de incertitudine este în creștere

“Atenția investitorilor a rămas îndreptată într-o proporție covârșitoare către fondurile cu profil de risc scăzut”

OTP Asset Management are asteptari rezervate privind evolutia pietelor de capital in perioada urmatoare. Dan Popovici, director general OTP Asset Management, a transmis, pentru Financialintelligence.ro: “Avand in vedere ca suntem la finalul ciclului economic, mai mult decat atat suntem in cel mai lung ciclu economic inregistrat in ultima suta de ani, asteptarile noastre privind evolutia pietelor de capital sunt rezervate. Nivelul de incertitudine este in crestere, atat in privinta economiilor dezvoltate, cat si a economiei Romaniei. Riscul ca SUA si Europa sa intre in recesiune pe parcursul anului 2020 sau 2021 este destul de ridicat. In aceste conditii, ne asteptam sa asistam pe parcursul anului viitor la accese de volatilitate pe pietele financiare globale si implicit pe bursa romanesca.

In aceste conditii credem ca o abordare sistematica, prin intermediul economisirii/investirii recurente si diversificate este cea mai buna solutie pentru clientii nostri. Investitia lunara, recurenta ofera posibilitatea de a achizitiona instrumente financiare (fonduri de investitii) la preturi diferite, in maxime si minime, iar pe termen lung poate fi strategia castigatoare.”

Referitor la piata primara OTP Asset Management se asteapta ca, pe parcursul anului 2020, sa asistam la listari de companii private mici si medii pe piata alternativa. “In ceea ce priveste companiile mari cu potential de listare la cota oficiala a BVB, aici asteptarile noastre sunt legate de companii in care statul este actionar, respectiv Hidroelectrica si CEC Bank.  De asemenea, statul ar putea sa ne faca o surpriza placuta si sa aduca la cota bursei si alte companii cum ar fi Aeroporturi Bucuresti (companie cu necesar de finantare ridicat, dar si cu potential de crestere pe termen lung)”, a precizat Dan Popovici. Potrivit acestuia, avand in vedere efervescenta din ultima perioada inregistrata pe piata primara de obligatiuni este de asteptat ca cel putin in prima parte a anului 2020 sa vedem noi emisiuni si noi emitenti care sa acceseze bursa ca si sursa de finantare obligatara.

Anul 2019 a fost unul bun pentru industria de asset management din Romania, consideră Dan Popovici, director general OTP Asset Management. Pe parcursul primei jumatati a anului cei mai multi dintre administratori au reusit sa reverseze trendul de scadere a activelor sub administrare, trend manifestat pe parcursul anului 2018, potrivit acestuia.

In aceste conditii, in primele 11 luni ale anului activele totale sub administrare la nivelul industriei au crescut cu aproximativ 3,5 miliarde lei, respectiv 15,1%. Aceasta crestere vine pe de o parte din vanzarile nete pozitive reusite de o serie de administrator, iar pe de alta parte, provine din aprecierea activelor evaluate la pretul pietei, spune Dan Popovici.

Daca ne uitam strict la zona fondurilor deschise de investitii, produse specifice investitorilor de retail, activele sub administrare au cunoscut o crestere de 3,14 miliarde lei, respectiv 14,5%, mai arată acesta.

“Privind jumatatea plina a paharului, putem spune ca industria de asset management din Romania si-a reluat cresterea si interesul investitorilor, in ceea ce priveste fondurile de Investitii, si-a revenit”, a transmis Dan Popovici. Acesta adauga: ” Pe de alta parte, putem spune ca atentia investitorilor a ramas indreptata intr-o proportie covarsitoare catre fondurile cu profil de risc scazut. Astfel, apetitul investitorilor pentru fondurile cu componenta de actiuni a ramas unul foarte scazut, fondurile de obligatiuni fiind si in acest an motorul cresterii.

Chiar daca actiunile au inregistrat performante deosebite pe parcursul anului 2019, si aici vorbim pe de o parte de evolutiile ascendente, atat ale actiunilor listate la cota BVB (crestere a indicelui BET-BK in primele 11 luni ale anului de 28.17%), cat si a pietelor internationale (crestere S&P500 de 25.29% si Eurostoxx 600 cu o apreciere de 20.66% in aceeasi perioada), apetitul investitorilor pentru plasamente in fonduri de actiuni s-a mentinut relativ scazut.

Este totusi important de mentionat ca evolutiile spectaculoase din 2019 ale burselor sunt “datorate” si  unui decembrie 2018 “pe rosu”. Sa nu uitam ca pe fondul OUG 114 indicele romanesc BET BK scadea cu 11,4%, iar pietele internationale, pe fondul temerilor privind razboiul comercial, sufereau la randul lor scaderi semnificative (S&P500 a pierdut in aceeasi luna 9,18%, iar Eurostoxx 600 se deprecia tot in decembrie 2018 cu 5,55%).

Cu toate ca mai multe fonduri de investitii cu expunere pe actiuni, distribuite prin retelele bancare din Romania au inregistrat cresteri solide, aratand performante in primele 11 luni ale anului, de peste 28%, cei mai multi dintre investitori au preferat un nivel de risc mult mai scazut si in cele din urma au ales sa isi plaseze banii in fondurile de obligatiuni. In aceste conditii, la nivelul intregii piete, mai mult de 80% din active sunt investite in fonduri cu un profil de risc scazut si foarte scazut.

In continuare, la nivelul mediu al investitorilor din Romania, exista temeri ridicate in ceea ce priveste investitia in produse cu volatilitate ridicata, teama de pierdere (chiar daca doar teoretica si pe termen scurt) este inca foarte puternica.

Un aspect important care poate explica acesta teama de volatilitate a clientilor este necorelarea orizontului investitional real, cu cel mai potrivit produs de economisire/investitie. Din observatiile noastre cei mai multi dintre clienti declara ca au un orizont investitional relativ scurt, foarte putini dintre acestia spunand ca investesc/economisesc pe un orizont mare de 10 sau 20 de ani.

Clientii sunt obisnuiti cu orizonturi investitionale (de economisire) scurte, la nivel de luni sau maxim 1 – 2 ani si in aceste conditii si plasamentele lor sunt facute in instrumente cu volatilitate (risc) scazuta. Cu toate ca multi dintre clienti declara ca au un orizont de timp scurt pentru investitii, in realitate acestia economisesc pe termen mult mai lung, avand insa plasamente in instrumente care nu maximizeaza castigul potential.”

BVB | Știri BVB

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (28/11/2022)

Completarea Convocatorului AGEA, convocata pentru data de 15/16 decembrie 2022

SOCEP S.A. (SOCP) (28/11/2022)

Plata dividend conform Hotarare AGOA 27.09.2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (28/11/2022)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 21-25.11.2022

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (28/11/2022)

Convocare reuniune Consiliu de Administratie 7 decembrie 2022

MedLife S.A. (M) (28/11/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21 -25 noiembrie 2022