Update articol:
Darius Vâlcov: "În ianuarie, băncile nu s-au împrumutat deloc între ele, cotațiile au fost folosite doar pentru umflarea ratelor populației"  

Dan Suciu, BNR: “Dacă s-ar folosi media tranzacţiilor efective şi nu ROBOR la 3 luni, ratele ar creşte pentru februarie. Cine umflă ratele acum?”

Media cotațiilor ROBOR la 3 luni a fost 2,97% și la 6 luni a fost 3,27%, în luna ianuarie, iar numărul tranzacțiilor la 3 și la 6 luni a fost un mare ZERO, a scris pe Facebook Darius Valcov, consilierul premierului Viorica Dancilă. Acesta explică: Adică băncile, între ele, nu s-au împrumutat deloc. Cotațiile au fost folosite doar pentru umflarea ratelor populației. 

În replică, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), ne-a declarat: “Acestea sunt datele pe luna ianuarie, dar începând cu 25 ianuarie, tendinţa din piaţă s-a inversat. În consecinţă, pe primele 19 zile din februarie, media cotaţiilor ferme la ROBOR 3 luni e 3,12% şi ROBOR 6 luni e 3,32%, în timp ce media tranzacţiilor efective este mai mare -3,39% . Iar această tendinţă continuă. Ceea ar însemna că dacă s-ar folosi acest indicator – media tranzacţiilor efective – şi nu ROBOR la 3 luni, ratele ar creşte pentru luna în curs. Cine umflă ratele acum?”

Ieri, după şedinţa Consiliul general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM), la care au participat oficiali ai BNR şi ai Ministerului Finanţelor, a fost transmis un comunicat destul de vag, în care se preciza că s-au identificat soluții de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018, cu respectarea legislației in vigoare.

Ştirileprotv au scris că, de fapt,  specialiştii Băncii Naţionale au cerut abrogarea Ordonanţei 114, punând pe masă argumente tehnice, studii concrete care arată că taxarea băncilor legată de ROBOR, plus taxarea companiilor din energie cu 2% din cifra de afaceri şi suprataxarea celor din telecomunicaţii, ar avea efecte în lanţ în economie.

 

 

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/11/2020)

Comunicat referitor la comentarii media

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (27/11/2020)

Autorizatie ASF - Modificare act constitutiv

ELECTROARGES SA (ELGS) (27/11/2020)

Prelungire mandat reprezentant permanent Benjamins United SRL