Update articol:

Depozitul de stocare a petrolului din Jeddah al Saudi Aramco, lovit de atacul Houthi; un incendiu a izbucnit

  • Arabia Saudită anunță „operațiune militară” în Yemen, după o serie de atacuri cu drone și rachete asupra regatului.

 

Rebelii Houthi din Yemen au recunoscut o serie de atacuri asupra Arabiei Saudite, după ce presa de stat din regat a raportat lovituri cu rachete și drone care vizează un depozit de petrol din Jeddah și alte facilități din Riad, potrivit Al Jazeera.

Un imens fum negru a fost văzut ridicându-se din uzina din Jeddah, în timp ce orașul se pregătește să găzduiască duminică o cursă de Formula 1.

În timp ce Arabia Saudită și compania Saudi Aramco nu au avut imediat comentarii despre incendiu, acesta părea să fie centrat pe un depozit de combustibil pe care houthii l-au vizat anterior. Mai târziu, vineri, purtătorul de cuvânt al armatei Houthi, Yahya Sarea, a declarat că grupul a atacat instalațiile Aramco cu rachete și rafinăriile Ras Tanura și Rabigh cu drone.

Sarea a adăugat că atacul a vizat și facilități vitale din capitala saudite Riad.

Atacurile au vizat „facilitățile Aramco din Jeddah și facilitățile vitale din capitala inamicului saudit, Riad”, a scris Sarea pe Twitter. Instalațiile gigantului petrolier Aramco au fost atacate și în Jizan, Najran, Ras Tanura și Rabigh cu „un număr mare de drone”, a adăugat el.

Al Arabiya TV a anunțat că sistemul de apărare aeriană al regatului a distrus două drone încărcate cu explozivi care vizau Najran.

„Într-un moment în care părțile ar trebui să se concentreze pe detensionare și să aducă ajutoare necesare pentru salvarea vieții poporului yemenit înainte de luna sfântă a Ramadanului, houthiții își continuă comportamentul distructiv și atacurile teroriste nesăbuite care lovesc infrastructura civilă”, a spus secretarul american Antony Blinken într-o declarație.

În urma atacului de la Jeddah, oamenii de pe pista de F1 au putut vedea norul mare de fum negru în depărtare. Organizatorii F1 a spus că planurile pentru a treia zi de antrenament și calificările de sâmbătă, dar și pentru cursa de duminică sunt încă pregătite să meargă înainte.

 

„Am primit asigurarea totală că siguranța țării este pe primul loc”, a declarat șeful executivului de Formula 1, Stefano Domenicali, după o întâlnire cu piloții, echipele și autoritățile locale.

Saudi Motorsport Co, care promovează cursa, a recunoscut atacul, dar a spus că „programul de weekend al cursei va continua așa cum era planificat”.

Nabeel Khoury, un fost diplomat american, a declarat că momentul atacurilor este semnificativ.

„Într-o oarecare măsură, ori de câte ori [Houthii] ating țintele fie în Arabia Saudită, fie în Emiratele Arabe Unite, este o lovitură împotriva turismului în aceste țări”, a spus Khoury pentru Al Jazeera.

„Operațiune militară”

Arabia Saudită conduce timp de șapte ani o coaliție care luptă împotriva huthiților, care au ocupat capitala Yemenului, Sanaa, în septembrie 2014.

Regatul a fost criticat la nivel internațional pentru raiduri aeriene care au ucis zeci de civili, în timp ce houthii au indicat atacurile ca o justificare pentru lansarea de drone, rachete și mortiere în regat.

Sâmbătă, presa de stat saudită a declarat că coaliția care luptă în Yemen a început o operațiune militară – inclusiv atacuri aeriene asupra capitalei Sanaa din Yemen, controlată de Houthi, și a orașului-port Hodeidah de la Marea Roșie – pentru a opri atacurile asupra instalațiilor sale petroliere și pentru a „proteja energia globală”.

Potrivit presei, operațiunea este în fazele sale incipiente și houthiii din Yemen ar trebui să suporte consecințele „comportamentului lor ostil”.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)