Update articol:
OMV Petrom: Mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde în Neptun Deep

Deputat PNL Virgil Popescu: “Ordonanța Lăcomiei pune în pericol viitorul investițiilor în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră”

OUG 114 – Ordonanța Lăcomiei pune în pericol viitorul investițiilor în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, iar toate eforturile care au fost făcute pentru adoptarea legii offshore au fost date peste cap de adoptarea uneia dintre cele mai dezastruoase Ordonanțe de Urgență, susţine deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor .

Domnia sa precizează: “Compania OMV Petrom anunță că amână luarea unei decizii cu privire la decizia de investiție pentru exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, din cauza «mediului legislativ actual» precum și a «riscului politic și de reglementare».

Ca să înțeleagă toți românii aș vrea să traduc această decizie a celor de la OMV Petrom, partener al gigantului american Exxon Mobil în investiția din Marea Neagră, decizie care mi se pare de o gravitate fără precedent. Este pentru prima dată, după aderarea României la UE când se aduce în discuția publică faptul că România, condusă de PSD și ALDE, prezintă risc politic. Asta va transmite un semnal în piață că România nu mai este un stat propice pentru investiții, că România se îndepărtează de valorile europene și euroatlantice, adică se îndreaptă către Est. Drept urmare Dragnea, Tăriceanu și Vâlcov împing România în brațele Rusiei, făcându-ne dependenți de gazul rusesc. (…) România și românii au nevoie de gazul românesc, de stabilitate legislativă care să permită investitorilor să își aducă banii în țară, să sprijine economia, iar românii să trăiască mai bine”.

Potrivit raportului OMV Petrom transmis astăzi de dimineaţă (https://financialintelligence.ro/grupul-omv-petrom-propunere-dividend-2018-00270-lei-actiune-cu-35-mai-mare-fata-de-anul-trecut/), un cadru fiscal si de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investitiilor reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea investiţiilor viitoare, atât onshore, cât şi offshore.

Pentru Neptun Deep, OMV Petrom a anunţat că mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde:  “Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate și
vom continua dialogul cu autoritățile pentru a înțelege calea de urmat”. 

Legea privind activitățile offshore a intrat în vigoare la jumătatea lunii noiembrie 2018, iar, la sfârșitul anului 2018, Guvernul a aprobat Ordonanță de Urgență nr. 114, introducând măsuri care afectează mai multe sectoare. OMV Petrom arată: “Printre aspectele principale care afectează activitatea noastră se numără stabilirea de prețuri reglementate la gaze naturale și energie electrică pe o perioada de trei ani, precum și majorarea contribuției financiare aplicate cifrei de afaceri din activitățile de gaze naturale și energie electrică. Actualmente, suntem în curs de evaluare a impactului asupra operațiunilor noastre, deoarece legislația secundară încă nu a fost emisă. (…) Instabilitatea recentă privind mediul de reglementare ne-a determinat să ne revizuim planurile de investiții de creștere, în timp ce căutăm claritate în legătură cu climatul investițional din România. Planificăm investiții de circa 3,7 miliarde de lei 
pentru 2019, în principal în Upstream”.

 

 

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (11/06/2021)

Investitie in actiunile Arctic Stream

MECANICA FINA SA (MECE) (11/06/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (11/06/2021)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. (UE) 596/2014