Update articol:
OPINIE -EXCLUSIV

Deputatul Marius Bodea despre tăierile ilegale din păduri: Comunicările Ministerului Mediului sunt în contradicție cu starea de fapt din România

Deputatul Marius Bodea a cerut, recent, suspendarea exploatării pădurii pe durata stării de urgență generată de COVID-19, în condiţiile în care, în această perioadă, au apărut informaţii şi fotografii privind hectare întregi de pădure defrişate. În replică,  Ministerul Mediului, condus de Costel Alexe, spune că măsura interzicerii tăierilor legale pe durata stării de urgență nu ar fi benefică pentru oameni, mediu și economie.  Domnul Bodea ne-a trimis opinia domniei sale cu privire la informaţiile de azi transmise de Ministerul Mediului.  

 

Evidențele din toate colțurile țării că, odată instituită starea de urgență și măsurile de distanțare socială impuse prin ordonanțe militare, paradoxal, activitatea de exploatare a masei lemnoase a crescut ca niciodată , instrumentele, chiar dacă încă modeste de urmărire a transporturilor, indicând un număr record al acestora.

Recordurile de transport bușteni semnalate au fost măsurate pentru o săptămână, de la sfâșitul lui martie, după instituirea stării de urgență!

79.965 transporturi!

Datorită măsurilor de distanțare socială și Garda Forestieră și cea de mediu lucrează preponderent online și au limitat deplasările fizice în teren.

În paralel, evidențele au luat locul suspiciunilor de până acum, pentru că populația a putut vedea cu proprii ochi suprafețe de pădure în care se taie pe rupte, vorba românului, și transporturi de bușteni la fel. Se știe că un arbore doborât legal este însoțit de cel puțin un arbore doborât ilegal și există suficiente argumente să considerăm că acest lucru se datorează tot celor care au primit avize să taie.

Se mai știe că pe un singur aviz de transport, ce este valabil 72 de ore, se fac și 3 transporturi, pentru că MMAP (Ministerul Mediului) nu a acceptat upgrade la aplicația Inspectorul Pădurii care presupunea și fotografierea remorcilor din spate, și aranjarea și tipul buștenilor, și oricine putea ulterior să compare fotografia de pe aviz cu remorca de pe drum.

Graficele comparative prezentate acum de minister, cum că avizele de tăiere au scăzut, nu surprind și cantitățile ce au fost transportate pe fiecare aviz în parte, deci sunt irelevante, iar în ipoteza în care acestea ar aviza transportul legal al unor cantități similare cu cele din 2019, înseamnă că ce vedem pe drumurile României și calea ferată sunt transporturi ilegale.

Fotografie Facebook Ministerul Mediului
Fotografie Facebook Ministerul Mediului

Pentru că zilnic sunt sute de imagini actuale cu aceste transporturi, lumea nu intră în panică din senin.

În februarie 2020, Comisia Europeană a activat procedura de infringement împotriva României pe mediu, motivul fiind tăierea ilegală de păduri (din cauza legislaţiei defectuoase care nu permite gestionarea şi verificarea de către autorităţile române a cantităţilor mari de lemne tăiate ilegal din pădurile României. CE a motivat faptul că autorităţile naţionale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii şi să aplice sancţiuni corespunzătoare, iar ”inconsecvenţele din legislaţia naţională nu permit autorităţilor române să verifice cantităţi mari de lemn recoltat ilegal”).

CE nu documentează aceste acțiuni de pe Facebook, ci au acces la inventarul forestier actualizat, care arată că pe lângă ce se taie legal dispar cantități uriașe ilegal.

Așadar avem o poziție cel puțin ciudată a Ministerului Mediului și a ministrului, în coliziune cu avertismentele oficiale ale Comisiei Europene.

Faptul că prin ordonanță militară 7 se recunoaște acest fenomen pentru că se dispun măsuri de verificare a transporturilor de masă lemnoasă cu armata și internele este iarăși în contradicție cu datele vânturate de domnul ministru.

De ce mai iau această măsură de pază suplimentară , dacă exploatarea ilegală ar fi în scădere???

Și nu în ultimul rând și poate cel mă important- reacția slabă a ministerului, a ministrului care sare în apărarea celor care taie și ne explică tuturor că este corect ce se întâmplă, o piruetă de 180 de grade față de primele sale declarații la instalarea în funcție – aspect care a surprins pe toată lumea.

Pe mine m-a cutremurat și declarația de aseară a ministrului că a emis un ordin prin care spune că va retrage autorizația de exploatare a celor care fură din pădurile României. O decizie exclusiv de imagine pentru că reglementările silvice presupuneau asta și până acum, și pare că ministrul ne spune: Gata, am fost tolerant cu hoții până acum, dacă îi prindem de azi înainte îi pedepsim.

Este tragic și comic în același timp. Mă sperie și ce spune că ar fi neconstituțional să oprim tăierile pe perioada stării de urgență. Păi faptul că ni se îngrădește mobilitatea acum este mai constituțional? Ne sunt suprimate drepturi fundamentale, tocmai pentru că este stare de urgenţă și noi am înțeles asta. Dar să oprești tăierea pădurilor este neconstituţional. Este jenant.

 

Deputatul Marius Bodea: Plămânii verzi ai României sunt atacați sistematic de mafia lemnului, iar ministrul mediului caută argumente și explicații “tehnice”, în loc să ia măsuri radicale (video vagoane pline de lemne)

 

BVBStiri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (22/06/2021)

Convocare AGAO 26.07.2021/ 27.07.2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (22/06/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 14 - 21 iunie 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (22/06/2021)

Acceptare mandate membri provizorii ai Consiliului de Supraveghere

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (22/06/2021)

Incheiere contract vanzare-cumparare pentru cumpararea unui teren

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (22/06/2021)

Hotarari AGA O din data de 22 iunie 2021