Update articol:

Marius Bodea: Am inițiat un proiect de lege pentru interzicerea aprobării tăierilor padurilor, sub orice formă, pe perioada stării de urgență (video)

Deputatul independent Marius Bodea a anunţat că a depus un proiect de lege în Parlament privind interzicerea tăierii pădurilor pe perioada stării de urgenţă.

Acesta a spus: “Am inițiat un proiect de lege pentru interzicerea aprobării tăierilor padurilor,sub orice formă , pe perioada stării de urgență.

Dacă credeați că e carantină și la lemn, nu e. E drumul dinspre Brasov spre Harman. Merge spre fabrica noua de la Reci.

Publicată de Catalin Leonte pe Luni, 6 aprilie 2020

 

Ideal ar fi ca această prevedere să se regăsească ca obligație instituită prin ordonanță militară sau prin ordonanță de urgență a Guvernului.

Dacă se alege ultima variantă, retrag proiectul de lege de îndată pentru a nu bloca în niciun fel procesul legislativ al Guvernului”.

Astăzi, Avocatul Poporului (AP) s-a sesizat din oficiu privind defrişarea terenurilor forestiere, potrivit sesizării postate, miercuri, pe site-ul instituţiei.

“Avocatul Poporului (AP) s-a sesizat din oficiu referitor la defrişările masive ale terenurilor forestiere şi a solicitat Ministerului Afacerilor Interne, în calitatea de preşedinte al Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, să analizeze împreună cu Ministerul Apelor şi Pădurilor şi cu Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, luarea în considerare a sistării tăierilor de pădure pe perioada stării de urgenţă şi intensificarea controalelor în păduri de către reprezentanţii Gărzilor Forestiere, împreună cu forţele de ordine şi efectuarea în trafic a activităţilor/controalelor specifice pe linie de control silvic”, arată sesizarea din oficiu.

ONG Agent Green a scris despre ministrul Mediului: “A pornit bine, si-a asumat dimensiunea taierilor ilegale, dar presat de industrie si inconjurat de pseudo-specialistii din minister din vremea regimului PSD, domnul ministru Costel Alexe a derapat rapid si consecvent, pierzand-si deocamdata votul nostru de incredere. Promisiunile sale nu au devenit realitate:
– nu s-a interzis exportul de busteni
– nu s-a adoptat un plan de crestere a suprafetei impadurite a Romaniei de la 27% la 40%. Se fac doar plantari simbolice de imagine.
– a prorogat (in an electoral cand se fura mai mult lemn) HG-ul pentru operationalizarea SUMAL/ Inspectorul Padurii desi aplicatia era gata si trebuia doar “bagata in priza”
– catalogul padurilor virgine este un esec total. 90% din padurile primare lipsesc din acest catalog.
– parcurile nationale se exploateaza in continuare, cu exceptia zonelor unde Agent Green a castigat procese si a blocat taierile.
– infingementul pe paduri nu s-a inchis ci s-a agravat pentru ca domnul ministru aproba in continuare exploatari agresive in siturile Natura 2000, inclusiv cele de langa orasul sau de origine, Iasi (situl Barnova-Repedea).
– ignora petitia semnata de peste 31.000 de romani si nu suspenda exploatarile forestiere pe durata starii de urgenta cauzata de pandemia COVID-19 pentru ca nu il lasa Romsilva si marile firme austriece si turcesti care nu aduc valoare adaugata importanta pentru Romania”.

Deputatul Marius Bodea a cerut public, în mai multe rânduri, suspendarea exploatării pădurii pe durata stării de urgență generată de COVID-19, în condiţiile în care, în această perioadă, au apărut informaţii şi fotografii privind hectare întregi de pădure defrişate.

Ministerul Mediului, condus de Costel Alexe, spune că măsura interzicerii tăierilor legale pe durata stării de urgență nu ar fi benefică pentru oameni, mediu și economie. 

 

 

Deputatul Marius Bodea despre tăierile ilegale din păduri: Comunicările Ministerului Mediului sunt în contradicție cu starea de fapt din România

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie