* Deutsche Bank a fost de acord să plătească aproximativ 125 de milioane de dolari pentru soluționarea dosarelor americane în care este acuzată că ar fi plătit mită pentru afacerile în străinătate și că a manipulat piețele metalelor, potrivit CNBC * Banca, un jucător global pe piețele de capital și cel mai mare creditor din Germania, a încheiat un acord de urmărire penală amânată pe o perioadă de trei ani ca parte a soluționării, potrivit unei copii a documentului depus la instanța federală
Deutsche Bank a fost de acord să plătească aproximativ 125 de milioane de dolari pentru soluționarea dosarelor americane în care este acuzată că ar fi plătit mită pentru afacerile în străinătate și că a manipulat piețele metalelor, potrivit CNBC. Banca, un jucător global pe piețele de capital și cel mai mare creditor din Germania, a încheiat un acord de urmărire penală amânată pe o perioadă de trei ani ca parte a soluționării, potrivit unei copii a documentelor depuse vineri la instanța federală din Brooklyn.
Aproape toată valoarea în dolari a amenzii este legată de acuzația potrivit căreia angajații Deutsche Bank ar fi încălcat Legea privind practicile de corupţie în străinătate cu relații în China, Abu Dhabi, Arabia Saudită și Italia, potrivit unei persoane apropiate de caz.
Acest lucru reprezintă aproximativ 123 de milioane de dolari amenzi plătite Departamentului Justiției și Comisiei pentru valori mobiliare, a spus persoana respectivă. Banca plătește, de asemenea, 1,9 milioane de dolari către DOJ, legat de manipularea pe piețele metalelor, o cifră care acordă băncii credit pentru o decontare anterioară cu Commodity Futures Trading Commission.
„Deutsche Bank s-a angajat într-o schemă penală pentru a ascunde plățile către așa-numiții consultanți din întreaga lume care au servit drept canale pentru luare de mită către oficiali străini și alții, astfel încât aceștia să poată obține și păstra în mod nedrept proiecte de afaceri profitabile”, a declarat Seth DuCharme, avocat în exercițiu al Statelor Unite.
Potrivit CNBC, ştirea este cea mai recentă recunoaștere a controalelor de calitate la Deutsche Bank de la criza financiară din 2008. În 2015, banca a fost de acord să plătească 2,5 miliarde de dolari pentru decontarea taxelor, făcând parte dintr-o rețea de bănci care a manipulat rata dobânzii globale Libor. În 2017, firma a fost de acord cu o decontare de 7,2 miliarde de dolari pentru rolul său în crearea de obligațiuni ipotecare în timpul bulei imobiliare.
Mai recent, Deutsche Bank a plătit autorităților din New York 150 de milioane de dolari în iulie, iar CEO-ul Christian Sewing a recunoscut că firma sa nu ar fi trebuit să accepte-l niciodată client pe traficantul sexual de copii Jeffrey Epstein în 2013.
Deutsche Bank a oferit mită și cadouri scumpe persoanelor conectate politic din China, potrivit unui raport al New York Times din 2019.
Purtătorul de cuvânt al băncii, Dan Hunter, a declarat că firma a luat măsuri „semnificative” pentru a aborda problemele, inclusiv cheltuind mai mult de 1 miliard de euro (1,22 miliarde de dolari) pentru controale și instruire.
„Deși nu putem comenta specificul rezoluțiilor, ne asumăm responsabilitatea pentru aceste acțiuni din trecut, care au avut loc între 2008 și 2017”, a spus banca, adăugând: „Investigațiile interne amănunțite și cooperarea deplină cu investigațiile DOJ și SEC asupra acestor chestiuni reflectă transparența și determinarea noastră de a lăsa aceste chestiuni în trecut.”
Acordul este, de asemenea, cea mai recentă soluționare bancară care a fost anunțată în zilele în declin ale președinției Trump. Deutsche Bank a fost principalul creditor al lui Donald Trump în ultimele două decenii și în prezent datorează instituției peste 300 de milioane de dolari, a raportat Times.
În 2016, JPMorgan Chase a fost de acord să plătească autorităţilor americane 264 de milioane de dolari pentru a rezolva acuzaţiile privind angajarea rudele oficialilor chinezi pentru a câştiga acorduri bancare, în timp ce Credit Suisse a plătit 77 de milioane de dolari pentru a soluţiona un caz similar anul trecut.