Luni, 24 august, a avut loc o dezbatere publică asupra proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G. Dezbaterea a avut loc în sistem de videoconferință și a fost organizată de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunuicațiilor.
Prezent la dezbatere, Liviu Popescu, reprezentant al Asociației Operatorilor Mobili din România (Orange, Vodafone, Telekom), a subliniat că proiectul va avea un impact asupra rezilienței echipamentelor din rețelele 2G, 3G și 4G care ar trebui înlocuite în următorii 5 ani, atrăgând costuri substanțiale pentru operatori. El a subliniat că proiectul nu reflectă reglementările europene în materie, nu adresează cerințe tehnice, ci criterii non tehnice foarte largi și ambigue.
Liviu Popescu a atras de asemenea atenția autorităților, că în baza proiectului, operatorii vor trebui să achiziționeze imediat echipamente și tehnologii numai de la furnizori autorizați, în condițiile în care autorizarea se va face în patru luni de la intrarea în vigoare a legii. Luând în calcul și perioada în carer operatorii vor trebui să evalueze și să aleagă între tehnologiile și echipamentele prezentate de furnizori, el a precizat că există riscul apariției unei perioade ce poate genera discontinuitate în furnizarea serviciilor de telecomunicații.
Diana Crângașu, avocat specializat în dreptul concurenței la Cliffor Chance Badea a adăugat că este esențial ca reglementările să fie clare și prietenoase pentru investitori. Ea a punctat că impactul reglementărilor va fi resimțit de operatorii care furnizează serviciile 5G, dar și de producătorii de echipamente, proiectul trebuind corelat în opinia sa cu prevederile din legislația românească și din legislația europeană.
Proiectul de lege prevede că producătorii de tehnologii, echipamente și programe software destinate utilizării în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G vor fi autorizaţi de premierul României, după avizul CSAT. În situația în care avizul CSAT va fi unul negativ, solicitarea de autorizare va fi respinsă prin decizie a primului ministru.
Proiectul de lege a ridicat de la bun început controverse, inclusiv în cadrul dezbaterii publice mulți participanți solicitând retragerea sa și realizarea studiului de impact.