Afirmaţiile referitoare la grupul Digi|RCS & RDS, exprimate în mod repetat de un politician român, induc în eroare şi trădează fie o totală necunoaştere a domeniului pieţei de capital, fie o strategie de manipulare a informaţiilor pentru a crea confuzie şi neîncredere într-un sector investiţional, afirmă reprezentanţii operatorului de comunicaţii electronice.
Aceştia cataloghează drept “cel puţin nepotrivit” ca un politician care se asociază cu Guvernul României să atace una dintre cele mai mari companii locale, aflate în topul firmelor antreprenoriale româneşti.
Poziţia companiei vine după ce, în urmă cu două zile, Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului, a scris pe pagina sa de Facebook că a adresat Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) mai multe întrebări cu privire la Digi, printre care dacă este adevărat că 3 milioane de români au acţiuni la companie prin intermediul fondurilor de pensii sau dacă e reală informaţia potrivit căreia Digi are datorii de peste 1,3 miliarde euro, care depăşesc cu mult valoarea activelor.
Totodată, Vâlcov a întrebat ASF dacă este adevărat că valoarea contabilă a acţiunilor Digi este de 1 leu şi 8 bani, subliniind că la data listării acţiunile Digi erau cotate la 40 lei şi în prezent sunt la 28 lei (cu 30% mai puţin) şi continuă să scadă.
“Respingem afirmaţiile denigratoare exprimate în mod repetat de acest politician român şi constatăm că am devenit ţinta unei adevărate campanii de defăimare (…) Politicianul aruncă o serie de afirmaţii care induc în eroare şi care trădează fie o totală necunoaştere a domeniului pieţei de capital, fie o strategie de manipulare a informaţiilor pentru a crea confuzie şi neîncredere într-un sector investiţional. Nu facem politică şi nu vrem să fim implicaţi în jocuri politice. Însă, ne simţim datori faţă de abonaţii, investitorii, partenerii şi angajaţii noştri să corectăm informaţiile eronate pe care cineva le aruncă împotriva noastră în spaţiul public”, subliniază reprezentanţii Digi|RCS & RDS într-un comunicat.
În context, compania precizează că a făcut publice, în mod transparent şi complet, toate informaţiile necesare pentru ca orice investitor să decidă dacă achiziţionează sau nu acţiuni Digi, iar toate comunicările date în piaţă înainte, în timpul şi ulterior procesului de listare sunt disponibile pe website-ul www.digi-communications.ro.
“Când s-a decis listarea acţiunilor Digi|RCS & RDS pe o piaţă publică, pentru că am vrut să continuăm să contribuim la dezvoltarea pieţei din România, am ales Bursa de Valori Bucureşti. Astfel că, în mai 2017, am finalizat un proces îndelungat de listare, prin care oricui i s-a dat ocazia să achiziţioneze acţiuni în Digi|RCS & RDS în scop investiţional (atât persoanelor fizice, cât şi fondurilor specializate), fără niciun beneficiu financiar pentru noi”, precizează sursa citată de Agerpres.
Totodată, reprezentanţii companiei amintesc faptul că Digi|RCS & RDS a investit din 2010 până în prezent peste 2 miliarde euro pentru a dezvolta o reţea performantă de comunicaţii electronice fixe şi mobile şi a virat, în ultimii 10 ani, peste 1 miliard de euro la bugetul de stat şi la bugetul asigurărilor sociale şi de sănătate, fiind unul dintre cei mai mari contribuabili din ţară.
“Aceste investiţii au fost făcute în beneficiul a milioane de abonaţi, care se bucură azi de servicii de cea mai bună calitate la preţuri foarte avantajoase. Şi datorită investiţiilor făcute de Digi|RCS & RDS în dezvoltarea reţelelor sale din România, această ţară se mândreşte azi cu una dintre cele mai bune poziţii în clasamentele mondiale privind viteza internetului”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, reprezentanţii operatorului de telecomunicaţii menţionează că datoriile pe care Digi|RCS & RDS le-a contractat de-a lungul timpului au finanţat creşterea accelerată a acestei afaceri, pe o piaţă extrem de dinamică şi competitivă, unde nevoia de investiţie este continuă. Aceştia subliniază, însă, că gradul de îndatorare a companiei este inferior nivelului de îndatorare înregistrat pe pieţele europene, în sectorul telecomunicaţiilor.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat, marţi, că a demarat o investigaţie cu privire la toate aspectele rezultate în urma informaţiilor apărute în spaţiul public privind investiţiile fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II) în acţiunile Digi Communications. https://financialintelligence.ro/investigatie-privind-investitiile-fondurilor-de-pensii-administrate-privat-in-digi/