Update articol:

Diplomaţii iranieni au ars documente cu câteva ore înainte de a părăsi Albania

Diplomaţii iranieni au ars documente joi dimineaţa devreme, cu câteva ore înainte de a părăsi ţara, după ce Albania a rupt relaţiile diplomatice cu Iranul, acuzând Republica Islamică de un atac cibernetic în iulie, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Într-o rară alocuţiune video miercuri, premierul albanez Edi Rama a spus că a dat ordin diplomaţilor iranieni şi personalului să închidă ambasada şi să părăsească ţara în 24 de ore.

Rama a declarat că atacul cibernetic din iulie ‘a ameninţat să paralizeze serviciile publice, să şteargă sistemele digitale şi să pătrundă în registrele statului, să sustragă date din comunicaţia electronică intranet guvernamentală şi să semene haos şi insecuritate în ţară’.

Un martor Reuters a spus că văzut un bărbat din interiorul ambasadei aruncând hârtii într-un butoi ruginit, din care ieşeau flăcări ce luminau pereţii ambasadei de trei etaje.

Washingtonul, cel mai apropiat aliat al Albaniei, a blamat Iranul pentru acest atac cibernetic şi a promis că ‘va lua măsuri suplimentare pentru a trage Iranul la răspundere pentru acţiuni ce ameninţă securitatea unui aliat al SUA’.

Teheranul a condamnat cu fermitate decizia Tiranei de a rupe relaţiile diplomatice, calificând drept ‘afirmaţii fără temei’ motivele Albaniei pentru această decizie.

Albania şi Iranul au relaţii tensionate din 2014, când Albania a acceptat aproximativ 3.000 de membri ai grupului de opoziţie din exil Organizaţia Poporului Mujahedin din Iran, cunoscut şi sub numele său în farsi Mujahideen-e-Khalq, care s-au instalat într-o tabără de lângă Durres, principalul port al ţării.

La câteva zile după atacul cibernetic, presa din Tirana a relatat că hackerii au publicat date personale ale membrilor opoziţiei care au fost salvate în computerele instituţiilor de stat din Albania, cum ar fi numere de acte de identitate, de securitate socială, nume şi fotografii.

Joi dimineaţă, situaţia părea calmă în faţa ambasadei iraniene din Tirana, situată la doar 200 de metri de biroul premierului albanez.

Un Audi negru cu numere diplomatice şi geamuri fumurii a fost văzut intrând şi ieşind în timp ce un ofiţer de poliţie stătea de pază la intrare.

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021