Update articol:

Doina Gradea, TVR: Programul de Revelion din acest an al Televiziunii Publice nu a încălcat legislaţia audiovizuală; Ministerul Sănătății somează CNA să ancheteze spectacolul de Revelion de la TVR 1

covid pixabay.com

Preşedintele-Director General al SRTv, Doina Gradea, a declarat că programul de Revelion din acest an al Televiziunii Publice “nu a încălcat Legea 41/1994, în baza căreia Televiziunea Română funcţionează, şi nici legislaţia audiovizuală”.

Poziţia PDG al SRTv survine afirmaţiilor preşedintelui Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în masă din Camera Deputaţilor, Iulian Bulai, care a afirmat sâmbătă că TVR1 a avut, de Revelion, “un program plin de băşcălie”.

Ministerul Sănătății somează CNA să ancheteze spectacolul de Revelion de la TVR 1: “Ministerul Sănătății dezaprobă producția care a fost promovată de Societatea Română de Televiziune (TVR) în noaptea dintre 31 decembrie 2020 și 1 ianuarie 2021 și care prin discurs, mimică, mesajul transmis instiga la nesupunere a publicului față de măsurile de protecție luate de autorități. MS solicită păstrarea unei informări corecte și bazate pe adevăr, în interesul public și îndeamnă la respectarea, în continuare, a tuturor măsurilor de protecție și igienă stabilite pentru limitarea infecției cu SARS Cov-2”.

La rândul său, Şeful TVR susţine: “Cu respectul pe care-l port aleşilor din Parlamentul României, membrilor Comisiilor de Cultură, vă rog să consideraţi că televiziunea publică este şi poate fi oricând un subiect al discuţiilor oficiale, nu al declaraţiilor pe Facebook. Televiziunea publică nu este o temă de dezbatere politică – în trecut, politicul a asistat la acumularea de datorii de peste 150 de milioane de euro. Partea bună este că, de trei ani, această problemă nu mai există şi TVR înregistrează un profit real”.

Doina Gradea spune că pentru programul de Revelion “TVR a apelat la doi cunoscuţi umorişti, Mugur Mihăescu şi Radu Pietreanu: pentru a face comedie”, “umor, satiră, comedie, nu băşcălie”.

“Eu nu am intervenit în propunerile de programe TVR pentru seara de Revelion. Experienţa de zeci de ani în televiziune m-a învăţat că cenzura (voi reveni la acest cuvânt) nu duce la nimic bun. Responsabilii TVR care au decis includerea acestui show în seara de Revelion îşi asumă acest program, iar din cifrele de audienţă rezultă că nu a fost o alegere greşită. De altfel, acum, chiar la ora la care scriu acest răspuns, presa, Facebook, mediul online, sunt efervescente pe marginea acestui subiect. Ceea ce, oricât ar părea de curios, e bine pentru Televiziunea Română”, precizează Gradea.

Ea arată că “Televiziunea Naţională a fost încă de la debutul pandemiei (şi continuă să fie) alături de autorităţi, în prima linie în lupta cu noul coronavirus SARS- CoV2”, ceea ce “nu înseamnă că nu putem râde pe marginea acestui subiect”.

“Nimic nu este tabu când vine vorba de umor. De pildă, există în Statele Unite un show numit Saturday Night Live, care ridiculizează, satirizează, râde de oricine e important şi cunoscut, de la vedetă Hollywood la politicieni. Iar noi privim cu admiraţie spre Statele Unite şi am vrea să facem televiziune ca ei – puteţi contrazice asta, domnule deputat Bulai?”, întreabă retoric Doina Gradea.

PDG al SRTv consideră că “ameninţarea directă a unui şef de instituţie din partea unui parlamentar este o situaţie fără precedent şi foarte periculoasă”.

“Mai în clar, este cel mai grav atac al politicului asupra independenţei editoriale a Televiziunii Române. Pentru ce, care e scopul? Veţi “curăţa” (am împrumutat termenul folosit de dumneavoastră) toţi PSD-iştii din TVR – înainte de a vă întreba cum veţi face asta, am şi alte curiozităţi: cum veţi identifica PSD-iştii, prin ce metode? Şi ce altă instituţie de presă va urma după TVR? Domnule deputat Bulai, aveţi idee către ce alunecaţi dumneavoastră aici?”, se întreabă PDG al SRTv.

Deputatul Iulian Bulai a afirmat sâmbătă că TVR1 a avut, de Revelion, “un program plin de băşcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie: mască, vaccin, pericol, protejare, distanţare socială”, el adăugând că va chema în curând la Parlament reprezentanţii CNA pentru a oferi un punct de vedere asupra acestei situaţii.

“În ultimele 7 luni, Guvernul României a dat redacţiilor de presă private aproximativ 40 milioane euro pentru a scrie despre măsurile luate împotriva pandemiei. Am contestat constant ineficienţa acestei măsuri. Acum 2 zile, pe banii noştri, TVR1 a avut de revelion un program plin de băşcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie: mască, vaccin, pericol, protejare, distanţare socială. Cu oameni declaraţi fani ai teoriilor conspiraţiilor. Ceva mai contraproductiv nu se putea. Dai tot anul 40 de milioane de euro ca să informezi lumea (ineficient), dar permiţi dezinformare pe bani publici la televiziunea publică în plină pandemie. În prime time. De Revelion. Adică sabotezi măsurile de împiedicare a răspândirii bolii. Pe bani mulţi”, a scris sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, deputatul Iulian Bulai.

O reacţie faţă de programul de la TVR 1 din noaptea de Revelion a avut, sâmbătă, şi Dorina Rusu, membru al CNA, care a informat că s-a autosesizat şi că emisiunea de la televiziunea publică din noaptea dintre ani va fi analizată într-o şedinţă a CNA.

 

Pavel Popescu, PNL, despre Revelionul TVR: Smintiților, mergeți mâine la Balș și reeditați revelionul fără mască; Iulian Bulai: TVR 1 a avut de Revelion un program plin de băşcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie

 

BVBStiri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (27/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (27/09/2021)

Cerere de chemare in judecata formulata de un actionar

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (27/09/2021)

Restructurare datorii Computer Learning Center & ISEC Associates