Update articol:

Donald Trump a semnat în această săptămână ordinul executiv pentru vaccinul COVID-19 „America First”

SUA sursa Pixabay

* Conform unui înalt oficial al administrației, ordinul ar restricționa guvernul federal să livreze doze către alte națiuni, până când oferta depășește cererea internă.

Președintele Donald Trump a anunţat marți aprobarea așteptată a primului vaccin american pentru coronavirus, în timp ce Casa Albă lucrează pentru a insufla încredere în efortul masiv de distribuție care va fi în mare parte executat de președintele ales Joe Biden, potrivit firstpost.com.

Trump a spus că aprobările vin înainte ca majoritatea oamenilor să creadă că este posibil. „Se spune că este un cvasi-miracol și cred că este adevărat”, a declarat el.
Evenimentul de marți de la Casa Albă – „Operațiunea Warp Speed” – arată efortul administrației americane de a produce și distribui vaccinuri sigure și eficiente pentru COVID-19. Primul vaccin, de la compania Pfizer, este de așteptat să primească aprobarea unui grup de consilieri ai Agenției pentru Alimente și Medicamente (FDA) imediat după această săptămână, cu livrarea a 100 de milioane de doze – suficient pentru 50 de milioane de americani – așteptată în lunile următoare.

„Fiecare american care dorește vaccinul va putea primi vaccinul și credem că până în primăvară vom fi într-o poziție pe care nimeni nu ar fi crezut-o posibilă doar acum câteva luni”, a spus Trump.

Pfizer și-a dezvoltat vaccinul în afara „Operațiunii Warp Speed”, dar colaborează cu guvernul federal pentru producție și distribuție.

Anglia și-a început primele vaccinări mai devreme, marți, cu mare pompă, în timp ce lumea întreagă se luptă împotriva pandemiei care a ucis peste 285.000 de americani și aproximativ 1,5 milioane de oameni din întreaga lume.

Trump și asistenții săi speră să reducă scepticismul în rândul unor americani cu privire la vaccinuri și să contribuie la moștenirea politică a președintelui republican.
Cu toate acestea, administrația lui Trump se confruntă cu un nou scandal, marți, după ce s-a aflat că nu a reușit să cumpere milioane de doze suplimentare de vaccin Pfizer, care s-a dovedit a fi extrem de eficient împotriva COVID-19. Această decizie ar putea întârzia livrarea celui de-al doilea lot de doze până când Pfizer îndeplinește alte contracte internaționale.

Trump a folosit evenimentul de marți pentru a semna un ordin executiv prin care Secretarul pentru Sănătate și Servicii Umane este mandatat să se asigure că americanii au acces prioritar la vaccin.

Un înalt oficial al administrației a declarat că ordinul va restricționa guvernul federal să livreze doze către alte națiuni până când există o ofertă excesivă pentru a satisface cererea internă, dar nu a fost clar imediat care va fi impactul practic.

Evenimentul „Operațiunea Warp Speed” de marți i-a avut ca participanți pe Trump, vicepreședintele Mike Pence și o serie de experți guvernamentali, lideri de stat și directori de afaceri, deoarece Casa Albă a căutat să explice că vaccinul este sigur și a prezentat planurile administrației de a-l livra poporului american. Însă oficialii echipei de tranziție a lui Biden, care va supraveghea cel mai mare program de vaccinare din istoria națiunii, odată ce va intra în funcție pe 20 ianuarie, nu au fost invitați.

Biden, care își prezenta marți echipa pentru Departamentul de Sănătate, a declarat săptămâna trecută că, în cadrul întâlnirilor cu oficialii administrației Trump, asistenții săi au descoperit că „nu au văzut un plan detaliat” pentru a scoate vaccinurile din containere, în seringi și apoi în brațele oamenilor.

Oficialii administrației Trump insistă asupra faptului că astfel de planuri au fost elaborate, cea mai mare parte a activității revenind statelor și guvernelor locale pentru a se asigura că populațiile lor cele mai vulnerabile sunt vaccinate prioritar. În total, aproximativ 50.000 de locații de vaccinare sunt înscrise în sistemul de distribuție al guvernului.

Însă oficialii de carieră au insistat că este încă prea devreme pentru a declara victoria.

„Nu vrem să ne grăbim cu laudele”, a spus generalul Gustave Perna, responsabil cu supravegherea eforturilor logistice și de distribuție.

Vorbind în Wilmington, Delaware, Biden a promis că va distribui „100 de milioane de vaccinuri în primele 100 de zile” ale administrației sale – aproximativ ritmul proiecțiilor lui Trump.

Prezentându-și marți echipa de răspuns la pandemie, Biden și-a stabilit prioritățile pentru începerea noului său guvern. El a repetat apelurile anterioare pentru ca toți americanii să poarte măști timp de 100 de zile pentru a preveni răspândirea virusului și a spus că va ordona acest lucru în clădirile federale și în transportul public. Biden a mai spus că el crede că virusul ar putea fi supus unui control suficient pentru a fi redeschise „majoritatea școlilor” în primele 100 de zile de mandat.

Deși Trump își arogă merite pentru ritmul dezvoltării vaccinurilor, o mare parte din efort a fost depus în ultimul deceniu, pe fondul unor noi cercetări în vaccinurile ARN mesager sau ARNm – de genul dezvoltat atât de Pfizer, cât și de Moderna.

“Viteza este o reflexie a anilor de muncă care au fost înainte”, a declarat pentru Associated Press dr. Anthony Fauci, expertul principal în boli infecțioase din SUA. „Asta trebuie să înțeleagă publicul.”

Fauci, care va servi consilier științific principal al administrației Biden, a avut o prezență virtuală la evenimentul președintelui-ales, dar nu a participat la summitul de la Casa Albă. Casa Albă a inclus clipuri mai vechi ale lui Fauci care preziceau o perioadă mai lungă de dezvoltare a vaccinurilor într-o prezentare mai amplă a rezervelor cu privire la calendarul promovat de Trump.

Administrația Trump insistă asupra faptului că, cu vaccinul Pfizer, vaccinul de la Moderna și altele în curs de desfășurare, SUA va putea ajuta orice american care dorește să fie vaccinat până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2021.
Cele două vaccinuri s-au dovedit a avea o eficiență de 95% împotriva virusului care cauzează COVID-19. Planurile prevăd distribuirea și administrarea a aproximativ 40 de milioane de doze din vaccinurile celor două companii până la sfârșitul anului – primele doze fiind expediate în câteva ore de la aprobarea FDA.

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (03/02/2023)

Convocare AGAE 09(10).03.2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/02/2023)

Prelungire & suplimentare credit Unicredit Bank - Elian Solutions

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (03/02/2023)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (03/02/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete Consultative

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (03/02/2023)

Contract ROMGAZ - SOCAR TRADING