Update articol:
Dorinel Ursărescu, ANRM:

“Discuțiile cu Exxon și OMV Petrom se vor axa pe legislația actuală, suntem deschiși soluțiilor privind stabilitatea necesară demarării exploatărilor din Marea Neagră”

Foto Facebook Foto Facebook

Gigi Dragomir, Președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), și Dorin Ursărescu, consilier al președintelui ANRM, au avut în această săptămână întâlniri cu reprezentanții Exxon și OMV Petrom pentru noi discuții privind demararea investițiilor din Marea Neagră. 

Oficialii  ANRM  ne-au declarat: “Marți am avut o nouă întâlnire cu Exxon și OMV Petrom. Săptămâna viitoare, cei doi operatorii ne-au promis că vor veni cu o propunere de act adițional care să facă referire la legislația existentă în acest moment, respectiv legea offshore (Legea nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore) și legea petrolului 238/2004. Am convenit că toate discuțiile se vor desfășura pe cadrul legislativ existent, nu pe modificarea legislației actuale. 

Suntem de acord cu stabilitatea din acordul petrolier, cu stabililitatea privind fiscalitatea, dar aceasta trebuie să respecte legea offshore. Orice investiție serioasă necesită un plan de afaceri, nu trebuie să se bazeze pe variabile. Suntem deschiși pentru a găsi o soluție privind stabilitatea necesară demarării exploatărilor din Marea Neagră”.

În luna martie, OMV Petrom şi Exxon au reluat ofensiva în discuţiile cu statul român privind demararea exploatării gazelor din Marea Neagră, având întâlniri cu premierul Viorica Dăncilă, ocazie cu care s-a agreat continuarea dialogului la nivel tehnic în vederea clarificării şi soluţionării unor aspecte în legătură cu acordul de concesiune, cu stabilitatea redevenţelor, regimului fiscal şi dreptul de a comercializa liber hidrocarburile.

Potrivit unui document obţinut de financialintelligence.ro, OMV Petrom şi Exxon au propus atunci autorităţilor româneşti un proiect de discuţii, un act adiţional la Acordul de Concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun. Cele două companii doreau ca statul român să nu le aplice prevederile financiar-fiscale din Legea Offshore sau din OUG 114/2018, ci au vrut  regimul de stabilitate prin Ordonanța de urgență nr. 160/1999 privind instituirea unor măsuri de stimulare a activității titularilor de acorduri petroliere și subcontractanților acestora, care desfășoară operațiuni petroliere în perimetre marine ce includ zone cu adâncime de apă de peste 100 metri. De asemenea, OMV Petrom şi Exxon au spus nu vor restricţii cu privire la stabilirea preţului, comercializarea şi/sau vânzarea, inclusiv exportul de hidrocarburi, cu excepţia celor impuse prin reglementările obligatorii ale UE.

 

EXCLUSIV: OMV Petrom şi Exxon – propuneri dure în negocierile cu statul român privind exploatarea gazelor din Marea Neagră

 

Recent, Reuters a scris că noile reglementări adoptate de autorităţile române în domeniul energiei riscă să submineze planurile companiilor de a dezvolta mari zăcăminte de gaze din Marea Neagră. Analiştii citaţi de Reuters avertizau că România riscă să amâne demararea proiectelor offshore, ceea ce ar face jocul Rusiei, care a reuşit să blocheze Ucraina să îşi exploreze resursele sale din Marea Neagră prin ocuparea peninsulei Crimeea. “Amânarea nu este benefică pentru nimeni, nici pentru stat, nici pentru consumatori, economie sau investitori. Singurul câştigător este Gazprom, singurul furnizor de gaze din regiune” a declarat Răzvan Nicolescu, consultant Deloitte şi fost ministrul al Energiei. 
“Orice metru cub de gaze produs în România înseamnă un metru mai puţin produs şi vândut de Rusia. Accesul la pieţe şi o cotă de piaţă cât mai mare posibilă sunt mize economice foarte importante”, a spus Nicolescu, citat de Agerpres.

Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG) a decis la începutul acestui an să continue cu planurile de a extrage o cantitate estimată la 10 miliarde metri cubi de gaze naturale din platoul continental al României, având în vedere banii pe care i-a investit deja. 
Însă directorul general Mark Beacom a declarat pentru Reuters că modificările legislative subminează disponibilitatea investitorilor de a continua şi sunt contrare cu asigurările anterioare şi garanţiile legale oferite de stat.

Directorul general de la OMV Petrom, Christina Verchere a declarat, acum o săptămânp, că eliminarea plafonului pentru preţul gazelor naturale destinate consumatorilor industriali rezolvă o parte din îngrijorările companiilor, dar este nevoie de noi discuţii.  “Dezvoltarea zăcămintelor din Marea Neagră reprezintă o oportunitate uriaşă pentru OMV Petrom şi România. Cu toate acestea, cerinţele cheie nu sunt încă în vigoare. Consultările cu mediul de afaceri, predictibilitatea şi stabilitatea legislativă şi fiscală sunt baza pentru stimularea investiţiilor”, a spus Christina Verchere.

Purtătorul de cuvânt de la ExxonMobil, Julie King, a spus, la rândul său, că grupul este interesat în “continuarea discuţiilor cu Guvernul României, Parlamentul şi instituţiile relevante pe măsură ce evaluarea proiectului continuă”.

 

 

 

BVB | Știri BVB

PREBET SA AIUD (PREB) (21/03/2025)

Convocare AGA O & E 29/30.04.2025

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/03/2025)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 09(10).04.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (21/03/2025)

Semnarea unui contract de tip PPA (Power Purchase Agreement)