Update articol:
DEŞI CONSILIUL CONCURENŢEI A ÎNCHIS INVESTIGAŢIA PRIVIND MANIPULAREA ROBOR ÎN 2013

Dovezile senatorului Zamfir privind manipularea ROBOR în 2008 (vezi documentele invocate de Zamfir)

Senatorul Daniel Zamfir a prezentat, în urmă cu puţin timp, mai multe documente care conţin mailuri între reprezentanţi ai băncilor privind modul în care se stabilea acest indice de care depind ratele românilor.

În documentele prezentate apare şi  Florin Cîţu, actual senator PNL, la acea vreme economistul şef al ING Bank. Domnia sa a fost prezent la discuţia de astăzi cu Eugen Teodorovici, de la Comisia Economică, dar  a plecat cînd a început senatorul Zamfir să prezinte documentele.     

„ROBOR era deja plafonat în 2008. Domnul Cîțu mai trimite un email din zona ilegalităților. Confirmă că e înțelegere între bănci și solicită o întâlnire urgentă”, a spus Daniel Zamfir.

Vezi mai jos documentele  prezentate. 

Sedinta BNR

 

În 2013, Consiliul Concurenţei a anunţat că a închis investigaţia având ca obiect o posibilă înţelegere între companiile active pe piaţa serviciilor bancare şi interbancare din România. În cadrul investigaţiei, a fost analizat, în special, comportamentul băncilor participante la stabilirea indicilor de piaţă de
monetară, ROBID şi ROBOR, în perioada octombrie – noiembrie 2008, pe fondul
disfuncţionalităţilor înregistrate de piaţa monetară interbancară.
Băncile investigate au fost: Banca Comercială Română SA, BRD –Groupe Société Générale SA, CEC Bank SA, Unicredit Ţiriac Bank SA, Banca Transilvania SA, Raiffeisen Bank SA, Ing Bank N.V. Amsterdam Sucursala Bucureşti, Banca De Export Import A Romaniei Eximbank S.A., RBS Bank (ROMANIA) SA, Bancpost SA.

Consiliul Concurenţei spunea atunci: “Având în vedere importanţa pe care indicii de piaţă de monetară ROBID şi ROBOR o au la nivelul produselor financiare (depozite, credite), autoritatea de concurenţă acordă o atenţie deosebită mecanismului de stabilire a acestora, în sensul respectării regulilor de concurenţă. În acest context, Consiliul Concurenţei atrage atenţia că schimburile de informaţii confidenţiale,
de natură comercială, între concurenţi, pot constitui încălcări ale Legii Concurenţei.
Reamintim că, pe parcursul investigaţiei, autoritatea de concurenţă a aplicat două sancţiuni procedurale băncilor BRD –Groupe Société Générale SA şi Raiffeisen Bank SA. (14 milioane lei) pentru refuzul de a se supune inspecţiei inopinate şi, respectiv pentru furnizarea de informaţii inexacte. Cele două bănci au contestat în instanţă amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei. În cazul Raiffeisen, Tribunalul Bucuresti, printr-o sentinţă irevocabilă, a constatat că banca nu a furnizat informaţiile solicitate şi a redus amenda de la 0,7% la 0,4% din cifra de afaceri a băncii”.

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (21/10/2021)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (21/10/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 15/16 noiembrie 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (21/10/2021)

Prelungire mandate membri Directorat, numire membru provizoriu CS

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/10/2021)

Importanta utilizarii votului prin corespondenta AGA 28.10.2021

IAR SA Brasov (IARV) (21/10/2021)

Schimbare Componentei Consiliului de Administratie