Update articol:

Drumul digital către tranziția energetică

Drumul digital către tranziția energetică Huawei

Autor: Sun Fuyou, Vicepreședinte Global Energy Business Unit, Enterprise Business Group Huawei

Asistăm la apariția unei noi ordini energetice mondiale pe măsură ce structura energetică a lumii se schimbă. Comunitatea internațională și industria energetică sunt de acord că trecerea la sursele regenerabile de energie este singurul mijloc de a avansa pentru a satisface cererea în creștere de energie la nivel global și pentru a atenua schimbările climatice dăunătoare pentru mediu.

Această tranziție către energia regenerabilă este determinată de resurse energetice curate, cu emisii scăzute de carbon, eficiență energetică mai mare, adoptarea pe scară largă a electrificării, inovație și integrarea energiei și a tehnologiilor digitale. Strategiile de tranziție energetică au fost deja formate și sunt accelerate în multe țări și regiuni. Ele poate merg pe diferite căi de transformare bazate pe viziuni, resurse și structuri energetice diferite, dar toate accelerează procesul de transformare și se îndreaptă în aceeași direcție.

Un exemplu este SUA, care se angajează să obțină independența energetică și folosește gazul natural și energia regenerabilă ca surse de energie de tranziție pentru a promova o structură de energie curată. De asemenea, Germania și-a redus drastic consumul de combustibili fosili, a abandonat energia nucleară și a preluat conducerea în promovarea aplicării pe scară largă a energiei regenerabile. Între timp, Japonia încearcă să-și faciliteze tranziția energetică prin valorificarea punctelor sale forte tehnice.

Țările din Orientul Mijlociu își joacă, de asemenea, rolul în scenariul energetic în schimbare și au început să utilizeze energie regenerabilă. Pentru a nu rămâne în urmă, China a adoptat o nouă strategie de securitate energetică, „Patru revoluții și o cooperare”, care are ca scop controlul vârfului emisiilor de CO2 înainte de 2030 și atingerea neutralității carbonului înainte de 2060.

Rolul tehnologiilor digitale în tranziția energetică actuală

Granițele neclare dintre economiile digitale și cele reale generează atât provocări, cât și oportunități pentru industria energetică, iar aplicarea inovatoare a tehnologiilor emergente începe deja să remodeleze relația dintre productivitate și producție. Prin urmare, industria energetică trebuie să adopte în mod activ inovația și schimbarea, astfel încât să poată acționa pentru a ajuta întreprinderile să-și atingă viziunile și obiectivele de transformare.

Digitalizarea și afacerile pot fi de obicei integrate prin trei abordări:

  • În prima abordare, digitalizarea este prioritatea maximă – întreprinderile sunt foarte deschise transformării, depășind limitele industriei și tehnologiei pentru a se poziționa ca întreprinderi native digital.
  • În a doua abordare, digitalizarea și afacerea sunt la fel de importante – aceasta este alegerea pragmatică, preferată pentru numeroase întreprinderi.
  • În cea de-a treia abordare, digitalizarea sprijină afacerea. Aici procesul de digitalizare a afacerii va duce în cele din urmă la schimbări calitative, astfel încât valoarea transformării digitale să devină evidentă.

Digitalizarea poate fi abordată în mai multe moduri și numai timpul va spune care din ele este cea mai potrivită pentru fiecare industrie.

Piramida energetică – O metodologie de transformare digitală

Deoarece transformarea digitală implică remodelarea relației dintre productivitate și producție, este necesară o metodologie pentru decuplarea problemelor complexe. Pe baza practicilor sale extinse de transformare digitală și a experienței sale în industria energetică, Huawei a dezvoltat Piramida Energetică, un cadru de transformare digitală aplicabil industriei energetice care ajută întreprinderile să își atingă obiectivele de transformare digitală. Am împărtășit acest cadru, în septembrie anul trecut, la Huawei Connect 2020.

Cele cinci elemente cheie ale cadrului piramidei energetice sunt următoarele:

  • Ai o viziune clară. Transformarea este un proces de sus în jos care are nevoie de o viziune clară bazată pe poziționarea întreprinderii.
  • Construiți două forțe motrice principale – elementul de serviciu și elementul tehnic pentru a profita de oportunități.
  • Implementați trei procese cheie. Creați un plan care integrează planificarea, construcția și operațiunile pentru a vă asigura că viziunea se transformă în valoare pentru întreprindere.
  • Creați două condiții de asigurare. Construiți o cultură digitală, acumulați cunoștințe digitale și dezvoltați abilități digitale. Apoi dezlănțuiți puterea talentelor și consolidați capacitățile prin echipe și platforme.
  • Construiți o bază digitală care acoperă conectivitatea, platformele, datele și inteligența.

Modelul 5-3-2 pentru transformarea digitală a întreprinderilor

Transformarea digitală este în esență o schimbare completă și poate fi utilă pentru a o facilita, referindu-se la modelul 5-3-2 pentru întreprinderile energetice, după cum urmează:

Personalul și echipele unei întreprinderi determină 50% din succesul transformării, cu viziunea condusă de conducere și percepția, consensul și execuția echipelor. Această pondere de 50% demonstrează importanța culturii organizaționale.

Treizeci la sută este generat de politici și medii. O serie de țări utilizează TIC pentru a stimula transformarea și inovarea guvernului, de exemplu Planul de Acțiune al Strategiei Federale de Date 2020 din SUA, Strategia de Transformare Digitală a Australiei 2018–2025 și Politica Canadiană privind Serviciile și Digitalul. De asemenea, China a promovat conceptul de integrare a economiilor digitale și reale și a lansat un aviz privind accelerarea transformării digitale a companiilor de stat. Toate aceste strategii au jucat un rol crucial în ghidarea transformării digitale în industria energetică.

Douăzeci la sută este fundamentul tehnologic, care face posibilă transformarea din punct de vedere tehnic. Aici jucătorii TIC puternici precum Huawei pot oferi industriei baza și instrumentele necesare pentru tranziție.

Crearea de valoare pentru industria energetică prin parteneri

Industria energetică evoluează pentru a crea o economie durabilă cu emisii reduse de carbon, alimentată de o structură energetică eficientă, de aprovizionare diversificată și de sarcini distribuite. În viitor, va fi construit un ecosistem energetic inteligent care să cuprindă sinergie multi-energetică, cu electricitate, gaz, căldură, răcire și apă integrate, precum și surse de energie coordonate, rețele, încărcări, stocare și consum. Vom vedea, de asemenea, integrarea profundă a 5G, IoT, AI, blockchain, cloud, big data, edge computing și alte tehnologii emergente în industria energetică, deschizând o cale digitală pentru tranziția energetică și obiectivul neutralității carbonului.

Este esențial să ne concentrăm asupra inovației tehnologice, ca element esențial al tranziției energetice pentru a promova construirea unui sistem energetic curat, cu emisii reduse de carbon, sigur, eficient și modern. Acest lucru ne va permite tuturor să profităm de oportunitățile create de schimbările de amploare din peisajul energetic global.

Huawei va implementa strategia „Platform + Ecosystem” și va ajuta atât clienții, cât și partenerii să reușească. Credem că transformarea digitală este inaccesibilă pe baza unei singure tehnologii. Platforma noastră, care este rezultatul experienței de câteva decenii în colaborarea cloud-pipe-device, este cea mai puternică capacitate pe care o putem oferi întreprinderilor din domeniul energiei. În mod similar, transformarea digitală a unei industrii nu este posibilă fără un ecosistem.

La Huawei, am dezvoltat un ecosistem riguros care cuprinde alianțe din industrie, alianțe de afaceri, platforme de dezvoltatori și comunitatea open source. În acest fel, ne angajăm complet să ajutăm întreprinderile energetice globale să creeze o nouă valoare în era digitală.

 Advertorial

Citește și: ”Huawei: Activarea centrelor de date de nouă generație cu gestionarea eficientă a energiei”

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022