Update articol:
"Banking Forum Online by Financial Intelligence"

Dumitru NANCU, FNGCIMM: “Nu cred că a fost vreodată o injecție mai mare de capital în IMM-uri din partea sistemului financiar bancar, ca în ultimele patru luni, prin programul IMM Invest“ (VIDEO)

*Programele IMM Invest și IMM Leasing pot continua și anul viitor; Comisia Europeană a prelungit cadrul temporar de ajutor de stat până la 30 iunie 2021

Comisia Europeană a prelungit cadrul temporar de ajutor de stat până la 30 iunie 2021, astfel că programe, precum IMM Invest și IMM Leasing, implementate de Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), pot continua și anul viitor, a spus Dumitru NANCU, Directorul General al FNGCIMM, la prima ediție a evenimentului ”Banking Forum Online by Financial Intelligence”.

“Guvernul României a lansat, în această perioadă de criză, Planul național de investiții și relansare economică, prin care se urmărește înlocuirea măsurilor de subvenționare cu cele de stimulare”, a spus Dumitru Nancu: „Este exact ceea ce are nevoie economia României în acest moment de reconstrucție.”

FNGCIMM participă la acest program prin mai multe măsuri.

Potrivit domnului Nancu, programul IMM INVEST, la patru luni de la lansare, are cifre încurajatoare: “Vom atinge curând pragul psihologic de 20.000 de credite aprobate. În acest moment (n.n. 8 octombrie 2020), avem 18.300 de credite aprobate, inclusiv garanția este aprobată.“

Directorul FNGCIMM a subliniat că Programul IMM INVEST nu afecteaza bugetul de stat: “Va putea fi impactat, în câțiva ani, dacă vreuna din garanții se va duce în plată“.

În program, sunt înscrise 67.000 de întreprinderi mici și mijlocii, din care 30.000 sunt eligibile, potrivit domnului Nancu.

În cadrul programului, ajutorul de stat constă în faptul că Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor Publice, suportă dobânda, opt luni de la semnarea creditului, dar nu mai târziu de 31 octombrie 2021. Comisioanele de garantare si de risc sunt suportate 100% de catre MFP pe toata perioada creditului. La creditul de investiții, dobânda este 2 puncte procentuale + ROBOR, la creditul capital de lucru, este de 2,5 p.p. + ROBOR. “Ne gândim să prelungim acest ajutor de stat, cu bani de la Comisia Europeană,  până la 31 decembrie 2026”, a spus Dumitru Nancu.

Acesta a mentionat că, în program, au fost acordate credite de 14 miliarde de lei, până acum, reprezentând 1,4% din PIB, și că factorul de multiplicare al acestor investiții în economie este de până la 7: Nu cred că a fost vreodată o injecție mai mare de capital în IMM-uri din partea sistemului financiar bancar, ca în ultimele patru luni“.

Dumitru Nancu a prezentat și programul IMM Leasing, în contextul în care cele 485.000 IMM-uri din România sunt foarte slab dotate cu utilaje și echipamente. FNGCIMM are 12 instituții financiare partenere, în acest program, prin care se acordă leasing pe 6 ani, suma maximă fiind de 5 milioane de lei, pe o perioadă de 3-12 luni. Avansul este zero, iar garanția statului este 50% pentru toate tipurile de echipamente și 80% pentru echipamente din tehnologia informației și IT. Se pot achiziționa inclusiv utilaje second hand.

Pentru lunile octombrie, noiembrie și decembrie, s-a subscris jumătate din plafonul de garantare de 1,5 miliarde lei, pe tot anul, potrivit lui Dumitru Nancu.

În programul Noua Casă, trei din cele 15 instituții bancare partenere au cerut deja majorarea plafonului, potrivit directorului FNGCIMM. El a precizat că, din plafonul de garantare de 2,1 miliarde lei, s-au consumat 500 milioane lei, în primele 3 luni.

Dumitru Nancu a prezentat și IMM Factor – o schemă de garantare a creditului comercial: “Pe un beneficiar, se pot accepta facturi în valoare de 10 milioane de lei, garantate 50% în nume si cont stat, iar pe o factura se pot accepta maxim 1,5 milioane lei, garantate 50% de statul român. Vor fi suportate 8 luni de zile costurile cu dobânzile. Comisia Europeană nu a acceptat să fie subvenționat și costul factoringului.

Sperăm ca IMM Factor să devină funcțional până la 1 noiembrie. 

De asemenea, un alt program se adresează beneficiarilor de granturi. Sunt 8 bănci care vor acorda credit punte în cadrul finanțărilor de capital de lucru și investiții. FNGCIMM va face convenție cu acestea, pentru a acorda garanții, în nume și cont propriu.

BVBStiri BVB

COMPA S. A. (CMP) (29/10/2020)

Modificare Convocare AGAE 12/13.11.2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/10/2020)

Comunicat - Indicatori operationali-cheie T3 2020

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/10/2020)

Raport privind rezultatele operationale cheie 9 luni 2020