Update articol:

Ericsson va plăti peste 1 miliard de dolari pentru a închide investigaţii de corupţie în Statele Unite

Compania suedeză de telecomunicaţii mobile Ericsson a fost de acord să plătească peste 1 miliard de dolari pentru închiderea unor investigaţii de corupţie, inclusiv una referitoare la mituirea unor oficiali guvernamentali, a anunţat Departamentul de Justiţie, potrivit Reuters.

Mita a avut loc pe parcursul mai multor ani în ţări precum China, Vietnam şi Djibouti. Costurile totale includ plata unei amenzi penale de peste 520 de milioane de dolari, plus 540 de milioane de dolari care vor reveni Comisiei americane pentru bursă şi valori mobiliare (SEC), într-un caz conex.

Compania a recunoscut că a conspirat cu alte părţi pentru a încălca legea referitoare la practici de corupţie în străinătate în perioada 2000-2016, prin angajarea într-o schemă de plata de mită şi falsificarea registrelor şi datelor contabile, cât şi prin neefectuarea controalelor interne de contabilitate, potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiţie.

”Anumiţi angajaţi de pe unele pieţe, dintre care unii directori, au acţionat cu rea-credinţă şi nu au efectuat controale suficiente, cu bună ştiinţă. Considerăm că ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil şi un capitol extrem de supărător în istoria noastră”, a declarat sâmbătă directorul general al Ericsson, Borje Ekholm, într-o conferinţă.

Ericsson s-a folosit de terţe părţi pentru a plăti mită unor oficiali guvernamentali, cu scopul de a-şi asigura şi menţine afacerile, au arătat autorităţile. Au fost angajaţi consultanţi pentru a înfiinţa fonduri şi a transfera beni unor terţe părţi, potrivit unei plângeri.

Una dintre filialele companiei, Ericsson Egypt, a pledat vinovată, la un tribunal districtual din New York, la acuzaţia de conspiraţie pentru încălcarea prevederilor anti-corupție FCPA, care interzic mita în străinătate, ceea ce poate duce la sancțiuni severe suplimentare, inclusiv revocarea licențelor, dar compania poate negocia pentru a se asigura că poate continua să funcționeze.

Ericsson a anunţat că şi-a revizuit programul anti-corupţie şi că a luat măsuri pentru a-şi îmbunătăţi etica.

Carl Mellander, directorul financiar, a declarat că suma a fost acoperită integral de o dispoziție pe care compania a făcut-o în trimestrul al treilea și a adăugat că nu va afecta nicio țintă financiară. “Deși suma este semnificativă, pot confirma că vom putea gestiona fluxul de numerar asociat cu fonduri disponibile”, a spus el în cadrul conferinței.

BVB | Știri BVB

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (25/05/2022)

Majorarea cu 24,5% din luna iunie a salariilor angajatilor societatii

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (25/05/2022)

Numire administrator neexecutiv provizoriu

PREBET SA AIUD (PREB) (25/05/2022)

Decizia ASF nr. 634/25.05.2022 - aprobare amendament document oferta publica de preluare obligatorie

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (25/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014