Update articol:

Este ora 7 dimineața la Kiev. Iată cele mai recente evenimente

Joe Biden, preşedintele SUA

Mariupol, cândva un oraş cu peste 450.000 de oameni, a ajuns „cenuşă”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Oficialii ucraineni au respins luni un termen rusesc de predare a orașului. Între timp, un tabloid rus a publicat, dar a eliminat ulterior, un raport conform căruia Ministerul rus al Apărării a înregistrat moartea a aproape 10.000 de militari în timpul invaziei, potrivit CNN.

Iată cele mai recente informații despre invazia Ucrainei de către Rusia:

  • Summit în Europa pentru a discuta despre război: președintele american Joe Biden și alţi lideri mondiali speră să finalizeze și să dezvăluie un pachet de noi măsuri pentru a pedepsi Rusia, a ajuta Ucraina și a demonstra unitatea occidentală, la un șir de summituri de urgență din Europa în această săptămână. Biden „nu are niciun plan” să viziteze Ucraina, a spus Casa Albă.
  • Votul popular: Președintele ucrainean a spus că orice modificare constituțională care se referă la garanțiile de securitate din țară ar trebui determinată printr-un referendum. Zelensky a spus că nu s-a întâlnit cu negociatorii ruși în timpul recentelor discuții de pace, dar a spus delegației sale că orice compromis semnificativ va necesita votul poporului.
  • Inundații și incendii: noi imagini din satelit arată incendii de la lovituri militare și inundații în creștere din râul Irpin. Imaginile, făcute publice luni, arată, de asemenea, poziții de artilerie rusă la vest de baza aeriană Antonov. CNN a raportat anterior că un baraj de-a lungul râului Nipru inunda bazinul râului Irpin și afluenții săi. Râul Irpin este esențial pentru înaintarea Rusiei către Kiev; dacă rușii nu îl pot trece, nu pot lua Kievul din vest.
  • Supraviețuitor al Holocaustului ucis de o lovitură rusă: Boris Romanchenko, în vârstă de 96 de ani, a supraviețuit la patru lagăre de concentrare naziste, dar viața sa a fost încheiată vineri de o lovitură rusă asupra Harkivului, potrivit institutului memorial Buchenwald. Într-o serie de tweet-uri, institutul a spus că, potrivit nepoatei sale, Romanchenko locuia într-un bloc din Harkov care a fost lovit în timpul unui atac rusesc.
  • Biden avertizează asupra amenințărilor cibernetice: președintele SUA a îndemnat partenerii din sectorul privat să-și întărească imediat apărarea cibernetică, indicând „informații în evoluție” care indică „potențialul ca Rusia să poată desfășura activități cibernetice rău intenționate împotriva Statelor Unite”. Deși a promis că administrația sa va „continua să folosească fiecare instrument pentru a descuraja, a perturba și, dacă este necesar, a răspunde la atacurile cibernetice împotriva infrastructurii critice”, Biden a spus că „guvernul federal nu se poate apăra singur împotriva acestei amenințări”.
  • SUA solicită acces consular în Rusia: ambasadorul american John Sullivan s-a întâlnit luni cu Ministerul rus al Afacerilor Externe și a cerut „acces consular pentru toți cetățenii americani reţinuţi în Rusia, inclusiv pentru cei aflați în arest preventiv”, potrivit Ambasadei SUA la Moscova . Cererea vine în timp ce jucătorul WNBA Brittney Griner și foștii marini americani Paul Whelan și Trevor Reed sunt reținuți în Rusia.

BVB | Știri BVB