Update articol:

Estonia – prima țară NATO care solicită o zonă interzisă de zbor în Ucraina

Parlamentul Estoniei a cerut luni crearea unei zone de excludere a zborului în Ucraina, deoarece atacurile Rusiei continuă în toată țara, devenind primul stat membru NATO care a făcut acest lucru, scrie zerohedge.com.

„Riigikogu (Parlamentul) cere statelor membre ONU să ia măsuri imediate pentru a stabili o zonă de excludere aeriană pentru a preveni victimele masive de civili în Ucraina”, a spus Parlamentul, adăugând că „își exprimă sprijinul pentru apărători și poporul Ucrainei în lupta lor împotriva Federației Ruse care a declanșat un război criminal.”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, întrebat dacă ar trebui implementată o zonă de excludere a zborului în Ucraina, a declarat reporterilor că este „o chestiune care, după cum știți, a fost analizată de o serie de țări care au considerat această posibilitate ca un risc de escaladare care ar putea crea un conflict global.”

Dar Guterres a spus că „trebuie să fim prudenți… chiar dacă înțeleg apelul dramatic al guvernului ucrainean”.

De la începutul conflictului din 24 februarie, oficialii ucraineni au cerut în mod repetat o zonă interzisă de zbor peste țară. Cu toate acestea, înalți oficiali ai NATO și ai Casei Albe au spus că nu se ia în considerare o zonă interzisă de zbor, deoarece aceasta ar implica avioanele americane sau NATO.

Administrația Biden a spus că o astfel de mișcare ar putea provoca Kremlinul să escaladeze și mai mult atacurile, inclusiv loviturile nucleare.

Statele Unite și NATO „nu vor duce un război împotriva Rusiei în Ucraina”, deoarece „un conflict direct între NATO și Rusia este al treilea război mondial, ceva pe care trebuie să ne străduim să îl prevenim”, a spus preşedintele SUA Joe Biden.