Update articol:

O zonă de excludere a zborului în Ucraina nu este pe masă în acest moment – reprezentantul SUA la NATO

România în NATO martie 2004
  • Ambasadorul Julianne Smith a spus că o zonă de excludere a zborului în Ucraina ar fi contraproductivă pentru încercările de pace.

 

Mesajul care vine de la alianța NATO și de la Washington, inclusiv președintele Biden, este că o zonă de excludere aeriană nu este pe masă în acest moment, potrivit ambasadorului Julianne Smith, reprezentant permanent al SUA la NATO, scrie Jerusalem Post.

„Nu este ceva la care se uită alianța”, a spus ea marți la o conferință de presă.

Scopul colectiv al Statelor Unite și al aliaților săi „este să pună capăt acestui război, să facă Rusia să părăsească Ucraina, să oprească aceste atacuri atât asupra armatei ucrainene, cât și asupra civililor”, a spus Smith. „Nu vrem să extindem acest conflict. Nu vrem să îl vedem răspândit dincolo de contextul actual. Și sentimentul este că, dacă ar fi să luăm în considerare ceva de genul unei zone de excludere a zborului, asta ne-ar duce în direcția greșită.”

Există, de asemenea, o întrebare mai largă cu privire la utilitatea luării în considerare a acestui tip de opțiune, a spus ea, menționând că Rusia a atacat recent o unitate de antrenament militar din vestul Ucrainei, la aproximativ 15 km (nouă mile) de la granița cu Polonia.

„Ceea ce am învățat din asta a fost că Rusia de fapt a fost capabilă să instige acel atac de la un bombardier rus în spațiul aerian rus, ridicând întrebarea dacă o zonă de excludere a zborului în spațiul aerian ucrainean ar avea de fapt un impact major asupra capacității Rusiei de a ataca teritoriul ucrainean”.

Cu privire la poziția SUA împotriva transferului aeronavelor MiG din Polonia în Ucraina, Smith a spus că Polonia a primit solicitări prin contactele lor de la Kiev.

„Au auzit tare și clar cererile pentru aceste MiG-uri din era sovietică pe care le au în Polonia”, a spus ea. „Am avut o dezbatere despre această opțiune. La sfârșitul zilei, ați auzit SUA intervenind și spunând că au simțit că această opțiune nu poate fi acceptată”.

 

Estonia – prima țară NATO care solicită o zonă interzisă de zbor în Ucraina

BVB | Știri BVB