Update articol:

Euractiv: Dependența de gaz a Bulgariei de Kremlin se relaxează prea încet

Bulgaria Sursa foto: pixabay.com

Odată cu implementarea interconectorului IGB (Grecia-Bulgaria), Bulgaria ar putea reduce dependența de gazul rusesc importat cu 50%, dar proiectul, declarat o prioritate în urmă cu mai bine de zece ani, continuă să fie întârziat, potrivit unei analize Euractiv.

În urmă cu aproape doi ani, premierul bulgar Boyko Borissov a anunțat că lansarea conductei trans-adriatice (TAP) ar trebui să aibă loc în „sinergie” odată cu începerea IGB, interconectorul Grecia-Bulgaria, care va aduce un miliard de metri cubi de gaze  azere pe an în țară.

Dar la sfârșitul anului 2020, se dovedește că, scrie Euractiv, construcția Turkish Stream prin Bulgaria merge mult mai repede decât interconectorul cu Grecia, în ciuda faptului că Turkish Stream este un proiect rusesc, în timp ce interconectorul ar duce la diversificarea reală a aprovizionării și, ca urmare, şi la protecția securității naționale.

La jumătatea lunii noiembrie, TAP a început oficial să furnizeze gaze azere prin coridorul de gaze din sud, prin Grecia și Albania către Italia. Conexiunea Bulgariei la conductă este în construcție, dar nu există o previziune oficială a momentului în care va începe să funcționeze.

Acest lucru a provocat nemulțumiri în România, dar și în Ucraina, care speră, de asemenea, să obțină gaze din alte surse decât Rusia, potrivit Euractiv.

Ucraina a pierdut miliarde de dolari comisioane de tranzit, deoarece Bulgaria a început să primească gaz rusesc numai de pe ruta Turkish Stream imediat ce conducta a ajuns la granița bulgară în 2019.

Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria, cunoscut și sub numele de Stara Zagora-Komotini, ar permite, de asemenea, importurile de gaze din SUA de la terminalele de GNL din Grecia. Dar viitorul conductei de 182 de kilometri, care a fost declarată prioritară de Bulgaria și Grecia în 2009, este încă neclar.

„Importanța TAP este semnificativă deoarece este direct legată de posibilitatea furnizării alternative de gaze naturale din Azerbaidjan către Europa și în special către Bulgaria prin interconectorul Bulgaria-Grecia”, a declarat pentru Euractiv Bulgaria Ivan Hinovski, un cunoscut expert energetic din Bulgaria la Forumul energetic și minier.

Cele 1 miliard de metri cubi de gaz pe an, pe care Bulgaria le așteaptă de la TAP, reprezintă aproximativ 33% din consumul țării. Separat, prin intermediul interconectorului, Bulgaria ar putea primi până la o jumătate de miliard de metri cubi de gaz de la terminalul GNL din Alexandropolis. Astfel, țara își poate reduce dependența de gaz de Rusia cu până la 50%.

Dar Bulgaria nu pare să fie grăbită să facă acest lucru, spune Hinovski. „Din păcate, interconectorul Grecia-Bulgaria, care este cheia acestor livrări și care a devenit un câmp al jocurilor geopolitice, a fost întârziat prea mult, pentru care Bulgaria a fost criticată de Comisia Europeană și, în special, de România”, a mai spus el.

“Deocamdată, previziunile sunt ca acesta să fie gata în a doua jumătate a anului 2021, când se poate aștepta să înceapă aprovizionarea cu gaze naturale din Azerbaidjan”, a comentat Hinovski.

Prețul gazului de la TAP va fi negociat pe piață, dar contractul cu Azerbaidjanul va reflecta formula de indexare a prețurilor în conformitate cu criterii general acceptate.

„Din păcate, prețurile și formula pentru indexarea acestuia în acest contract sunt păstrate secrete. Dar, în general, astăzi prețurile tuturor contractelor pentru furnizarea de gaze naturale în Europa și în lume respectă principiul monitorizării prețurilor burselor internaționale de gaze ”, explică Hinovski.

„Deci personal, nu mă aștept la nicio abatere „surprinzător” de mare de la prețurile contractelor anterioare cu Gazpromexport. Dar, mai important, în acest caz vorbim cu siguranță despre creșterea securității energetice a țării”, a mai spus analistul.

Potrivit acestuia, relația Bulgariei cu TAP a fost amânată prea mult timp, ceea ce a fost „scopul anumitor jocuri geopolitice din regiune, în ciuda intervenției puternice a politicii americane”.

Hinovski spune că ritmul de construcție a celor două conducte de gaz pe teritoriul  Bulgaria este de neegalat. Pe de o parte, Turkish Stream bate recorduri, în timp ce IGB avansează în ritm de melc.

„Turkish Stream este construit la o viteză record, ceea ce ridică suspiciuni de venerație față de Rusia și protecția unui număr de interese corporative în Bulgaria și Rusia pe fondul viitoarei expirări din 2022 a contractului cu Gazpromexport pentru aprovizionarea cu gaze naturale”, spune Hinovski.

Un alt obstacol despre care au avertizat experții sunt datoriile restante ale Distrcit Heating de la Sofia pentru gazele naturale, care depășesc deja 148 milioane BGN (76 milioane EUR). Acest lucru pune în pericol plățile pentru livrările de iarnă de la Gazprom și emiterea unei garanții bancare pentru începerea importurilor de gaze naturale din Azerbaidjan pentru Bulgaria din 2021.

Partea azeră necesită o garanție bancară pentru livrările sale, conform contractului din 2013. Și băncile au stabilit ca o condiție pentru garantare soluționarea problemei cu datoriile District Heating de la Sofia.

Cu un obstacol ca Sofia District Heating, care ia gazul natural din sectorul gazelor de stat fără a plăti, implementarea unui proiect strategic pentru Bulgaria este în discuție.

Grecia şi Bulgaria au semnat un acord de cooperare în proiectul terminalului de gaze de la Alexandroupolis (video)

BVB | Știri BVB

AAGES S.A. (AAG) (03/12/2024)

Hotarari CA 03.12.2024

SIMTEL TEAM (SMTL) (03/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

STK EMERGENT (STK) (03/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROCA INDUSTRY HOLDINGROCK1 S.A. (ROC1) (03/12/2024)

Tranzactie conform art. 19 Reg. (UE) 596/2014