Update articol:

Răzvan Nicolescu solicită respectarea imediată a regulilor şi legislaţiei UE privind “întârzierile repetate și nejustificate” ale punerii în funcțiune a Interconectorului Bulgaria – Grecia (scrisoare pentru Comisarul UE Kadri Simson)

Răzvan Nicolescu

Fostul ministru al energiei Răzvan Nicolescu i-a transmis o scrisoare Comisarului pentru Energie Kadri Simson, exprimându-şi profunda îngrijorare cu privire la întârzierile repetate și nejustificate ale punerii în funcțiune a interconectorului de gaz natural Bulgaria – Grecia și, implicit, a Coridorului Vertical.

Răzvan Nicolescu spune: “La 10 decembrie 2014, în calitatea mea de atunci de ministru român al energiei, lansam împreuna cu omologii din Grecia și Bulgaria proiectul European al Coridorului Vertical care își propunea să diversifice rutele și mai ales sursele de aprovizionare cu gaz natural pentru regiunea noastră, prin accesul la terminalele grecești de LNG și la gazul produs în Azerbaidjan. Lansarea a avut loc la sediul Comisiei Europene, în prezența Vicepreședintelui Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Măros Sefcovic. Eram cu toții hotărați și optimiști că vom genera surse alternative pentru consumatorii europeni și pentru cei din Republica Moldova și Ucraina, două țări vecine integrate în piața noastră prin apartenența la Tratatul Comunității Energetice din Sud-Estul Europei”.

Potrivit lui Răzvan Nicolescu, prima etapă în realizarea acestui proiect era realizarea fluxului invers între Bulgaria și Grecia care ar fi trebuit să se realizeze în primii trei ani după semnarea din decembrie 2014: “Schimbările de guvern din cele două țări UE, lipsa de voința a conducerii Bulgartransgaz de a respecta înțelegerile asumate precum și inactivitatea serviciilor de specialitate ale Comisiei Europene în a-și îndeplini atribuțiile de monitorizare a implementări obiectivelor europene și a legislației aferente, inclusiv cea care privește prevenirea unor abuzuri de poziție dominantă, au făcut că proiectul să fie, astăzi, încă nefuncțional. Din fericire, partea cea mai complicată tehnic (BRUA) a Coridorului Vertical a fost realizată de România în timpul asumat și în bugetul alocat.

Această ineficienţă în urmărirea atingerii obiectivelor generale ale UE, coroborată cu dezvoltarea rapidă a altor proiecte de infrastructură (prelungirea Turkstream prin Bulgaria către Ungaria) au agravat dependența consumatorilor europeni din regiunea noastră de o sursă unică de furnizare (Gazprom) în loc să o reducă, așa cum ne-am propus în 2014. Aceste proiecte și acțiuni au fost derulate, inclusiv, cu participarea companiilor europene Bulgartransgaz (Bulgaria) și FGDZ (Ungaria). Ca unul care și-a dedicat o parte importantă din carieră pentru a servi interesele Uniunii Europene, inclusiv în calitate de Președinte al ACER, îmi este greu să accept această lipsă de acțiune din partea serviciilor Comisiei Europene. Obiectivele și regulile trebuie respectate în UE de către toți.

După cum probabil cunoașteți, blocajele în infrastructura europeană de gaz natural reprezintă o problemă tot atât de mare ca deficitul de aprovizionare.

Având în vedere cele de mai sus vă solicit să începeți o procedura rapidă de verificare a conformității acțiunilor Bulgartransgaz cu legislația europeană. O nouă iarnă se apropie. Au trecut opt ani și nu mai este timp de povești.

Rugându-va să considerați scrisoarea mea, adresată în nume personal, o plângere formală la care aștept un răspuns rapid din partea serviciilor dvs. va rog să primiți salutul meu cordial”.

În luna iulie, autorităţile din Bulgaria şi Grecia au participat cu mare fast la ceremonia de inaugurare a Interconectorului  Grecia – Bulgaria (IGB) lângă orașul grecesc Komotini, însă acesta nu este, încă, în exploatare comercială. 

La începutul lunii august,  ministrul interimar al Dezvoltării Regionale şi Lucrărilor Publice din Bulgaria, Ivan Shishkov, a declarat că întregul stat sprijină contractorul care se ocupă de Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria pentru a asigura finalizarea proiectului.

La rândul său, Lyudmil Yotsov, directorul executiv al Bulgargaz, furnizorul de gaze naturale din Bulgaria , a avertizat recent că nu este clar dacă interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria va intra în funcțiune în octombrie, potrivit BTA.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/07/2024)

Deconectarea automata a Unitatii 1 CNE Cernavoda

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (19/07/2024)

Incheiere act aditional la contractul de finantare cu Raiffeisen Bank

AAGES S.A. (AAG) (19/07/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014