Update articol:

Euro scade drastic, după declaraţiile lui Draghi privind stimulentele suplimentare

www.investing.com www.investing.com

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anunţat în această dimineaţă că ar putea reduce din nou ratele dobânzilor sau ar putea face achiziții suplimentare, în cazul în care inflația nu va atinge ținta.

Vorbind la Forumul BCE din Sintra, Portugalia, Draghi a avut un ton ofensiv, spunând că, dacă situația economică se va deteriora în lunile următoare, BCE va apela la stimulente suplimentare.

În aceste condiţii, euro a scăzut cu 0,2% față de dolar, în câteva minute, după declaraţiile lui Draghi. 

În timpul discursului său la Sintra, Draghi a încercat, de asemenea, să-i liniștească pe actorii din piață cu privire la capacitatea băncii de a acționa, pe fondul îndoielilor crescânde cu privire la efectul real al politicii monetare, dacă se va materializa o nouă recesiune.

„Tratatul (european) impune ca acțiunile noastre să fie atât necesare, cât și proporționale, pentru a ne îndeplini mandatul și pentru a atinge obiectivul nostru, ceea ce înseamnă că limitele pe care le stabilim prin instrumentele noastre sunt specifice evenimentelor neprevăzute cu care ne confruntăm. Vom folosi toată flexibilitatea pentru a ne îndeplini mandatul – și o vom face din nou pentru a răspunde provocărilor cu privire la stabilitatea prețurilor în viitor”, a declarat Draghi publicului.

La aceeași conferință, care a început luni, diferiți factori de decizie și observatori ai BCE şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la setul de instrumente al băncii.

„Sunt aproape sigur că BCE nu poate, în sine, în acest moment să lupte împotriva recesiunii … Va avea nevoie de ajutor, este destul de evident”, a declarat Olivier Blanchard, fostul economist-șef al Fondului Monetar Internațional, pentru CNBC .

El a explicat că problema nu este atât lipsa instrumentelor disponibile, cât și impactul real al acestora asupra economiei.

 

Arma Europei pentru următoarea criză este politica fiscală, spune un fost economist şef al FMI