Update articol:

Europa de Est și-a creat propriul Silicon Valley. Invazia Ucrainei de către Rusia riscă totul – CNBC

firme online, Economia digitală Sursa Pixabay

Tehnologia a fost de ani de zile în centrul securității naționale și al preocupărilor economice globale.

Președintele american Joe Biden și-a folosit discursul despre starea Uniunii săptămâna aceasta pentru a se concentra din nou pe concurența cu China și pe competitivitatea în producția de tehnologie. Dar acel discurs a fost copleșit de preocuparea mai imediată cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia. Există o altă verigă cheie în sectorul tehnologiei pe care a evidențiat-o primul război terestru din Europa de la al Doilea Război Mondial: centrul în plină expansiune al lucrătorilor din domeniul tehnologiei din Europa de Est.

Ucraina, Belarus și Rusia – trei țări acum aflate în război – au devenit zone esențiale de creștere pentru talentul tehnologic într-o lume mai dependentă de digital decât oricând. De la start-up-uri care își aprovizionează dezvoltatorii și inginerii de care au nevoie pentru a ajunge la nivelul următor, până la corporații deja consacrate care se bazează pe parteneri software pentru transformarea digitală, sute de mii de lucrători din domeniul tehnologiei din regiune au devenit esențiali pentru economia globală.

Gartner estimează că există peste un milion de profesioniști IT în cele trei țări, cu un sfert (250.000) lucrând pentru firme de consultanță sau de externalizare. În 2020, în țară erau 200.000 de dezvoltatori ucraineni, potrivit companiei de externalizare a dezvoltării software din Amsterdam Daxx, care spune că 20% dintre companiile Fortune 500 au echipele lor de dezvoltare la distanță în Ucraina.

Furnizorii de software care lucrează în numele marilor corporații, de la sectorul financiar până la retail, se bazează pe talentul pe care regiunea l-a cultivat. Luați ca exemplu sistemele EPAM. Peste 50% din personalul său tehnologic se află în cele trei țări – peste 30.000 de angajați. Este un exemplu de cât de repede poate perturba războiul funcționarea organizațiilor într-un mod imposibil de imaginat, disensiunile interne fiind acum o problemă pentru conducerea EPAM, deoarece lucrătorii din Ucraina solicită directorului său să adopte o linie mult mai dură anti-Putin, potrivit un raport Bloomberg, deși are foarte mulți lucrători în Rusia și Belarus.

Zorii geopoliticii digitale

Ubicuitatea tehnologiei digitale se intersectează cu aspirațiile geopolitice ale țărilor în ceea ce Gartner numește acum „geopolitică digitală”. Această competiție în domeniul digital între țări „este acum una dintre cele mai perturbatoare tendințe”, au scris David Groombridge, VP Gartner Research, și colegii săi într-un raport din această săptămână.

Echipa Gartner spune că directorii erau îngrijorați de strategia lor de localizare a întreprinderii chiar înainte de războiul Rusia-Ucraina, 43% dintre consiliile de administrație spunând că deglobalizarea este o preocupare majoră.

A existat deja o lipsă acută de forță de muncă în sectorul tehnologiei, unde, în medie, poate dura până la 70 de zile pentru a angaja un muncitor calificat.

„Cele mai bune talente se află în Silicon Valley și în SUA, dar al doilea cel mai mare hub este Europa de Est”, a spus un analist de pe Wall Street care a călătorit în toată regiunea. Dezvoltarea talentului tehnologic nu este ușoară și nu este o problemă la fel de simplu de rezolvat precum mutarea unei fabrici dintr-o locație în alta.

„Problema găsirii oamenilor durează mult. Aceste centre necesită mult timp pentru a se dezvolta”, a spus analistul.

Spre deosebire de centrele economice care s-au dezvoltat pe tot globul pe baza bogățiilor de resurse naturale, minerale prețioase sau mărfuri pentru combustibil, concentrarea intelectuală a resurselor nu are loc des. Înainte de Europa de Est, trecuseră zeci de ani de când a fost dezvoltat un nou bazin semnificativ de talente în software și tehnologie.

Potrivit experților care au studiat regiunea, în timp ce alte hub-uri tehnologice globale, cum ar fi Israelul și unele țări din America de Sud sunt în creștere, iar națiunile europene se angajează la bugete de apărare care sunt mult mai mari acum decât acum o lună, națiunile est-europene, cum ar fi Polonia, România și Ucraina, ar putea vedea investiții și sprijin suplimentare în economiile lor în viitor, chiar dacă Rusia rămâne ocolită de economia globală.

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

Raport tranzactii cu parti afiliate 29 august - 2 octombrie 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26.09.2022-30.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (03/10/2022)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022