Update articol:

Exclusiv Reuters: Beny Steinmetz va compărea, luna viitoare, în faţa unui tribunal la Geneva, apărându-se împotriva acuzațiilor de corupție și fals în legătură cu minele din Guineea

https://www.beny-steinmetz.org/ https://www.beny-steinmetz.org/

Miliardarul israelian Beny Steinmetz va compărea luna viitoare în faţa unui tribunal de la Geneva pentru a se apăra împotriva acuzațiilor de corupție și fals în legătură cu contracte miniere din Guineea, a declarat avocatul său pentru Reuters.

Steinmetz a fost pus sub acuzare în august 2019 de un procuror de la Geneva care l-a acuzat pe el și pe doi asistenți că a plătit mită 10 milioane de dolari mită uneia dintre soțiile fostului președinte din Guineea, Lansana Conte, pentru licențe miniere, între 2005 și 2010.

„Există două acuzații, corupție și fals. Ambele sunt contestate categoric. Acuzațiile nu au niciun temei de fapt sau de drept ”, a declarat vineri pentru Reuters Marc Bonnant, un proeminent avocat din Geneva, care îl reprezintă pe Steinmetz.

Avocatul se îndoieşte că regretatul Conte a fost căsătorit cu Mamadie Toure, cunoscută ca fiind soția regretatului președinte, în acea perioadă. Reuters a încercat să o contacteze pe Toure prin intermediul rețelelor de socializare, dar nu a putut fi contactată imediat pentru comentarii.

„Beny Steinmetz nu i-a plătit niciodată un cent doamnei Mamadie Toure. Mamadie Toure nu a fost soția președintelui (Lansana Conte), nu este agent public și, prin urmare, nu putea fi coruptă”, a spus Bonnant.

“Beny Steinmetz nu a semnat niciodată documente falsificate, nu a fost niciodată un instigator la semnarea documentelor falsificate”, a adăugat el.

Bonnant, întrebat dacă Steinmetz, un fost rezident din Geneva care s-a mutat în Israel în 2016, va participa la proces, a spus: „A venit la toate ședințele preliminare unde i s-a cerut să se prezinte. Și, desigur, va participa la proces ”.

Procesul era așteptat la începutul acestui an, dar a fost amânat din cauza închiderii sistemului judiciar elvețian pentru câteva luni în timpul pandemiei COVID-19. O a doua sursă apropiată de caz a confirmat că procedurile au fost stabilite în perioada 11-22 ianuarie.

Claudio Mascotto, un procuror de la Geneva care a început ancheta în orașul elvețian unde s-ar fi dat mita, a declarat anul trecut că solicită pedepse cu închisoare cuprinse între doi și 10 ani pentru Steinmetz și cei doi asociați ai săi. Mascotto nu se mai ocupă de caz și a fost înlocuit de alți doi procurori, a spus Bonnant. A doua sursă a confirmat schimbarea pentru Reuters.

Dezvoltarea Simandou – unul dintre cele mai mari zăcăminte de minereu de fier din lume, care conține miliarde de tone de minereu de înaltă calitate – a fost împiedicată  ani de zile de lupte legale care au implicat mai multe mari companii miniere.

Ca parte a eforturilor internaționale de îmbunătățire a transparenței, guvernul Guineei sub președintele Alpha Conde, ales în 2010, a lansat o revizuire a contractelor miniere semnate înainte de 2011.

Astfel, a fost investigat modul în care Beny Steinmetz Group Resources (BSGR) obținuse drepturi la depozitul Simandou în 2008. Se pare că miliardarul ar fi obținut, cu doar 167 de milioane de dolari, zăcăminte de minereuri a căror valoare era estimată la peste 5 miliarde de dolari.

BSGR a susținut întotdeauna că nu a făcut nimic rău. S-a îndepărtat de proiectul Simandou ca parte a unei înțelegeri anunțate în februarie 2019 cu guvernul guinean, în care ambele părți au fost de acord să renunțe la acțiunile legale restante.

Beny Steinmetz a fost inculpat în dosarul Ferma Băneasa de către DNA. Alături de el au fost inculpați Shimon Shevez, fost director de cabinet al premierului Yitzhak Rabin, Moshe Agavi, reprezentantul din România al lui Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein, miliardarul român Remus Truică, pretinsul prinţ Paul al României şi directorul EVZ, Dan Andronic, potrvit G4Media.

În acest proces, verdictul final este aşteptat pe 17 decembrie 2020 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Miliardarul israelian Beny Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein şi alţi patru oameni de afaceri au fost plasaţi în arest preventiv, în august 2017, de justiţia din Israel. Acuzaţiile s-au referit la fals, uz de fals, spălare de bani, fraude, abuz de încredere şi obstrucţionarea justiţiei. Benjamin Steinmetz şi Tal Silberstein au ajuns atunci la un acord cu procurorii, astfel că au fost eliberaţi sub control judiciar.

Steinmetz a acuzat că omul de afaceri George Soros finanţează o campanie împotriva lui, argumentând că dosarul a fost construit pe mărturia falsă a unei femei pe care nu a identificat-o. Beny Steinmetz l-a acuzat în mai multe rânduri pe George Soros că ar afecta interesele sale economice din Guineea.

BVBStiri BVB

ELECTROARGES SA (ELGS) (25/01/2021)

Calendar Comunicare Financiara 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (25/01/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 18 - 22 ianuarie 2021

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (25/01/2021)

Document informare - alocare actiuni BVB

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (25/01/2021)

Autorizare ASF - Schimbare in conducerea executiva a administratorului SIF4