Update articol:

EXCLUSIVITATE -Daniel Karrais: “Pentru România și Germania, cred că este esențial ca gazele și energia nucleară să fie etichetate drept verzi în taxonomia UE”

  • Interviu cu domnul Daniel Karrais, Președintele Comisiei pentru Energie din Parlamentul Landului Baden Wuttenberg

 

Criza energetică a zguduit lumea, inclusiv Europa. Cum vedeți calea de ieșire din această criză?

Daniel Karrais: Cea mai importantă modalitate este de a accelera lansarea centralelor electrice din surse regenerabile. De când a început criza în Germania, există termenul de „energii ale libertății”, ceea ce înseamnă că sursele regenerabile permit unei țări să devină mai independentă de resursele fosile străine.

Totuși aceasta nu este o soluție rapidă pentru problemele reale. Pe de altă parte, trebuie să ne consolidăm efortul de a economisi energie. Costul ridicat al energiei face acum profitabilă investiția în măsuri de eficiență energetică în gospodării, servicii publice și industrii. Deși este împotriva tuturor obiectivelor climatice, trebuie să rămânem mai mult timp în energia pe bază de cărbune, iar țări precum Germania, care a abandonat energia nucleară, trebuie să ia în considerare extinderea duratei de viață a centralelor electrice încă existente.

Cum explicați creșterea prețurilor la energie de la jumătatea anului trecut?

Daniel Karrais: Se pare că, după vârful tulburărilor economice provocate de Covid, economia globală a crescut dintr-o dată, în special în China. În timp ce în acel moment producția de petrol și gaze era scăzută, cererea a crescut puternic, inducând o creștere a prețurilor pieței. În plus, se pare că economia a încercat să recupereze imediat pierderile din timpul pandemiei. Războiul din Ucraina a înrăutățit situația, deoarece aprovizionarea relativ ieftină cu gaz și cărbune din Rusia a devenit nesigură.

Cum credeți că va fi piața europeană a energiei după războiul din Ucraina? Va renunța Europa la timp la combustibilii fosili?

Daniel Karrais: Sunt îngrijorat de situația din Ucraina. Agresorul Rusia pare să nu fie interesat de o soluție diplomatică cu excepția predării Ucrainei, care este cu siguranță inacceptabilă pentru noi toți. Chiar dacă ar exista un sfârșit rapid al războiului, acesta nu ar duce la încetarea imediată a sancțiunilor UE. Piața va fi în continuare una care se bazează pe importuri ieftine de gaze fosile din Rusia, care nu mai vin ca înainte. Mă tem că prețurile vor rămâne la niveluri mult mai ridicate decât înainte de război. Energia cărbunelui va recâștiga importanță și va trebui folosită mai mult decât au planificat politicile europene. Acest lucru dăunează mult eforturilor de a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris.

Ce părere aveți despre tranziția energetică în contextul războiului din Ucraina? Ce părere aveți despre includerea gazului și a energiei nucleare în „taxonomia verde” a UE?

Daniel Karrais:  Pentru România și Germania, cred că este esențial ca gazele și energia nucleară să fie etichetate drept verzi în taxonomia UE. Ambele tehnologii sunt tehnologii de tranziție importante pentru a obține o aprovizionare eficientă cu energie la prețuri accesibile în timpul procesului de tranziție. Avem nevoie de aceste tehnologii vechi pentru a reduce decalajul în care sursele regenerabile sunt în creștere, dar stocarea energiei și economia hidrogenului nu sunt suficient de puternice pentru a asigura o alimentare permanentă și fiabilă cu energie electrică. Toți membrii UE care depind fie de gaz, fie de energie nucleară ca tehnologie de tranziție trebuie să rămână împreună și să voteze pentru ambele tehnologii în taxonomia verde.

Cum poate ajuta digitalizarea piața energiei?

Daniel Karrais: Digitalizarea este o modalitate de a crește eficiența consumului de energie. Dacă, de exemplu, rutele serviciilor poștale, eliminarea deșeurilor și altele s-ar optimiza prin metode digitale, s-ar putea economisi energie. Gospodăriile pot economisi energie prin utilizarea caselor inteligente și a aplicațiilor pentru clădiri inteligente, folosind jaluzele și aparate de aer condiționat ca instrumente pentru a climatiza și a lumina încăperile în cel mai eficient mod. Contorizarea inteligentă în rețelele de energie este o altă șansă de a combina partea consumatorului cu partea de producție pe piața de energie.

Cum s-a dezvoltat Germania în domeniul hidrogenului?

Daniel Karrais: De câțiva ani, Germania lucrează la implementarea unei economii a hidrogenului. Dar suntem la început și există doar exemple rare de proiecte pe hidrogen, altele decât cele pentru cercetare. În mai, noul guvern federal a propus un pachet de reforme privind legislația existentă care vizează noi măsuri de finanțare pentru producția de hidrogen, electrolizatoare și înlocuirea hidrogenului albastru cu hidrogen verde în procesele chimice și industriale. Guvernul nostru afirmă că fiecare centrală electrică pe gaz nou construită trebuie să fie pregătită pentru H2. Există câteva proiecte pilot cofinanțate de IPCEI, cheltuieli la nivel federal și de stat. Aceștia încearcă să implementeze hidrogenul în regiuni întregi ca o nouă parte a aprovizionării cu energie. Cu toate acestea, există încă două întrebări fără răspuns: De unde obținem suficient hidrogen verde și cum îl distribuim?

Comisia propune creșterea obiectivului obligatoriu stabilit în Directiva privind eficiența energetică la 13 %. Ce ne puteți spune despre măsurile de eficiență energetică ale Germaniei?

Daniel Karrais: În Germania sunt disponibile unele subvenții guvernamentale care sprijină proprietarii de clădiri atunci când vor să crească eficiența energetică. Există multe programe care promovează izolarea termică, consultanții în eficiență energetică, înlocuirea sistemelor de încălzire și toate măsurile de renovare aferente. Există ajutoare financiare directe, precum și condiții garantate de împrumuturi ieftine. Unele state precum Baden-Württemberg au impus prin lege obligativitatea creșterii eficienței sistemelor de încălzire atunci când acestea trebuie înlocuite. De asemenea, există subvenții disponibile pentru iluminarea mai eficientă în industrii pentru a reduce consumul de energie electrică.

BVB | Știri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (01/07/2022)

Implementare plan incentivare SOP2020

RCB GOLD (RCGLD) (01/07/2022)

Notificare Raiffeisen Centrobank AG

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (01/07/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021

ELECTROARGES SA (ELGS) (01/07/2022)

Hotarare AGOA - 30.06.2022

Sphera Franchise Group (SFG) (01/07/2022)

Publicarea Raportului de Sustenabilitate aferent anilor 2020-2021