Update articol:
MINISTRUL UNGAR AL AFACERILOR EXTERNE: "Securitatea energetică - o chestiune de suveranitate pentru Ungaria"

“Extracţia gazelor din Marea Neagră – unul din proiectele de interes ale Ungariei pentru securitatea energetică”

SZIJJÁRTÓ Péter- MTI Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev SZIJJÁRTÓ Péter -MTI Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev

Ungaria este interesată de trei proiecte legate de securitatea energetică: construcția celei de-a doua conducte Turkish Stream, prin care gazul natural ar putea începe să sosească în Ungaria până în 2021,  construcția terminalului croat de LNG la Krk, precum și în extracția gazelor naturale din Marea Neagră, a declarat ministrul ungar al afacerilor externe și comerț, Péter Szijjártó, la discursul său din cadrul conferinței Săptămânii Energetice Rusești.

În opionia oficialului ungar, mixul energetic național și decizia privind compoziția surselor de energie se încadrează într-o sferă națională de competență și acest lucru trebuie respectat. “Trebuie să spun foarte clar că noi considerăm mixul energetic național o problemă care se încadrează într-o sferă de competență națională”, a spus ministrul, adăugând:  “Ne așteptăm ca toată lumea să respecte această competență în raport cu toate țările”.

“Guvernul maghiar nu comentează niciodată despre mixurile energetice ale altor ţări  și ne așteptăm ca alții să acționeze într-o manieră similară și să nu se pronunțe în legătură cu mixul energetic al Ungariei, în care energia nucleară va juca un rol determinant”, a adăugat el. În Ungaria, centrala de la Paks generează în prezent aproape jumătate din energia electrică a țării, iar proporţia producției de energie fără carbon va crește până la 90% până în 2030.

Péter Szijjártó  a subliniat că securitatea energetică este o problemă de suveranitate pentru Ungaria și, prin urmare, alimentarea cu energie trebuie să fie curată, sigură și ieftină. El a subliniat că în Europa Centrală diversificarea surselor de energie necesită proiecte majore de dezvoltare a infrastructurii, în special în direcția nord-sud.

Ministrul a menționat că diversificarea furnizării de gaze naturale din Ungaria este vitală atât din perspectiva surselor, cât și a rutelor de aprovizionare. El a subliniat că a fost încheiat cu Rusia un acord cu privire la cantitatea de gaze naturale care va fi livrată anul viitor, de 4,3 miliarde de metri cubi, iar negocierile sunt în curs de desfășurare legate de achiziționarea de gaze naturale în 2020. El și-a exprimat speranța că acordul existent între Ungaria și compania rusă energetică de stat Gazprom, care expiră la sfârșitul acestui an, va fi prelungit cu încă patru ani.

Péter Szijjártó a subliniat că energia nucleară nu trebuie discriminată negativ. În ceea ce privește proiectul pentru centrala nucleară Paks-2, el a spus că guvernul maghiar nu îl consideră doar un exemplu al cooperării ruso-maghiare şi cel mai mare proiect de dezvoltare economică a țării, ci și ca o oportunitate pentru restabilirea cooperării pragmatice dintre Est și Vest.

“Antreprenorul principal al  Paks-2 este Rosatom, însă subcontractanții sunt și companii vest-europene și americane, a explicat ministrul, adăugând că multe companii maghiar vor lucra în cadrul acestui proiect.

La forum, ministrul ungar a mai declarat reporterilor că se așteaptă ca cele două blocuri ale centralei să primească în viitorul apropiat permisele necesare, ceea ce va permite începerea construcției. Peter Szijjártó și-a exprimat speranța că acțiunea judiciară a Austriei împotriva Paks va fi respinsă, adăugând că procesul inițiat de țara vecină nu va întârzia lucrările de construcție.

Ungaria dorește să participe la proiectul Coridorul Sudic de gaze

Ungaria dorește să participe la proiectul Coridorul Sudic de gaze, a declarat ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó, în cadrul unei întâlniri cu cu ministrul energiei al Azerbaidjanului, Parviz Shahbazov. Szijjártó a exprimat interesul Ungariei de a se alătura proiectului și a subliniat importanța menținerii dialogului între ministerele din cele două țări.

Cei doi oficiali au discutat despre stadiul de implementare a proiectului privind coridorul sudic de gaz, precum și despre perspectivele de extindere și creștere a capacității de transport a Coridorului Sudic de gaz în faza următoare.

 

BVB | Știri BVB