Update articol:

EY a evaluat compania israeliană de spionaj cibernetic NSO, care a dezvoltat programul Pegasus, la 2,3 miliarde de dolari, cu câteva luni înainte să ceară o salvare de urgență

Firma israeliană de spionaj NSO Group a fost evaluată la 2,3 miliarde de dolari (1,9 miliarde de lire sterline) de către EY, cu doar câteva luni înainte ca aceasta să solicite o salvare de urgență de 10 milioane de dolari şi capitalul său să fie declarat fără valoare, potrivit Financial Times.

“Evaluarea EY, de peste două ori mai mare decât se evaluase NSO cu doi ani în urmă, a fost făcută de analiștii din biroul companiei din Luxemburg în iulie anul trecut, conform documentelor văzute de Financial Times. Estimarea valorii companiei NSO a fost făcută fără o vizită la companie sau prin verificarea informațiilor pe care analiștii acesteia le-au furnizat.

Evaluarea de către EY – cunoscută sub numele de Ernst & Young până în 2013 – a venit într-un moment în care NSO se confrunta cu scădere a veniturilor, procese, condamnări publice și un control dur al presei asupra programului său de spionaj Pegasus, care fusese folosit de diferite guverne împotriva activiștilor și jurnaliştilor.

Aproape 20 de publicații mari au lucrat la o anchetă ce arată că software-ul dezvoltat de compania israeliană NSO Group a fost utilizat pe scară largă de guverne din mai multe țări pentru a supraveghea activitățile unor jurnaliști, avocați și diverși alți cetățeni.

Ancheta arată că software spyware de factură militară a fost folosit de NSO cu succes pe 37 de smartphone-uri ale unor jurnaliști, activiști ale drepturilor omului și două telefoane ale unor femei din cercul apropiaților jurnalistului Jamal Khashoggi, ucis de saudiți în Turcia.

Până în octombrie, NSO a cerut un împrumut de urgență de 10 milioane de dolari. În decembrie — la doar patru luni după ce evaluarea de 2,3 miliarde de dolari a fost finalizată de EY în august — creditorii i-au informat pe acționarii majoritari ai NSO că firma este insolvabilă.

„Pegasus permite operatorilor să supravegheze în mod clandestin telefonul mobil al unui suspect – să acceseze contactele și mesajele, precum și camera încorporată, microfonul și istoricul locațiilor”, a raportat Epoch Times. În mod surprinzător, spyware-ul poate fi transmis prin trimiterea unui link către un telefon într-un mod care nu creează nicio notificare și poate fi activat fără ca proprietarul telefonului să facă nimic.

La începutul acestui an, Berkeley Research Group, care lucrează pentru proprietarii NSO, a declarat capitalul companiei „fără valoare”.

Pe 31 mai, Financial Times a raportat că, în condițiile în care compania se află într-o „spirală financiară” și se luptă să satisfacă statul de plată, „vulgarul CEO” Shalev Hulio a alarmat un grup de investitori când a spus că se gândește să vândă programul spyware guvernelor semnalate anterior ca prezentând „risc crescut” de utilizare abuzivă a acestuia.

NSO a vândut programul spion către zeci de țări, inclusiv către multe guverne autoritare. Pe lângă Statele Unite și Israel, lista lungă de clienți ai NSO include Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Egipt, Mexic, Africa de Sud și India. Săptămâna trecută, NSO a declarat că „cel puțin” cinci guverne ale Uniunii Europene au achiziționat programele spion și că firma a anulat unul dintre contracte după ce o țară din UE l-a folosit abuziv.

NSO — un nume derivat din prenumele fondatorilor săi — Niv Karmi, Shalev Hulio și Omri Lavie — spune că toate vânzările sale sunt supuse aprobării ministerului apărării israelian. New York Times a găsit mai multe cazuri în care vânzarea Pegasus a coincis cu sprijinul sporit al guvernului beneficiar pentru Israel.

Valoarea NSO este sub control, deoarece firma beneficiază de o transferare a activelor sale principale către contractorul american de apărare L3Harris. Casa Albă se opune propunerii; Departamentul de Comerț interzisese anterior NSO să facă afaceri cu companiile din SUA. Luna aceasta, Moody’s și-a retras ratingul de obligațiuni pentru NSO, invocând „informații inadecvate”.

NSO este ținta proceselor intentate de WhatsApp și Apple. WhatsApp, o subsidiară a Meta, spune că 1.400 de utilizatori ai aplicației sale criptate de mesagerie instantanee și voce peste IP au fost vizați de software-ul NSO.

Amnesty International a acuzat NSO că își vinde produsele către guverne celebre pentru încălcări revoltătoare ale drepturilor omului în țările respective. Din acest motiv, Amnesty International a cerut la o instanță din Tel-Aviv ca autorizația de export a NSO să fie anulată de Ministerul Apărării din Israel.

Într-un interviu acordat unui podcast în limba ebraică, fondatorul NSO, Lavie, a învinuit antisemitismul pentru reacția mondială împotriva firmei sale din cauza utilizării de către guverne a programelor spion împotriva adversarilor politici, activiștilor și jurnaliştilor. „Nu avem de unde să știm ce fac ei cu sistemul”, a spus el. „Nu vreau să știu. Nu vreau să fiu un partener de informații.”

BVB | Știri BVB

MECANICA CEAHLAU (MECF) (08/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

PROMATERIS S.A. (PPL) (08/08/2022)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 02.08.2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/08/2022)

Structura actionariat la data de 31 iulie 2022

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (08/08/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (08/08/2022)

Rascumpararea actiuni proprii perioada 01-05.08.2022