Update articol:

Fed indică o creștere a ratei dobânzii în martie; Conferința de presă Fed, la 21.30 (VIDEO)

FED

Rezerva Federală indică o creștere a ratei dobânzii în martie, în urma ședinței de două zile, încheiată azi, scrie CNBC.

Confruntându-se atât cu piețele financiare turbulente, cât și cu inflația, Rezerva Federală a indicat miercuri că ar putea crește în curând ratele dobânzilor pentru prima dată în mai bine de trei ani.

Într-o mișcare care nu a fost surprinzătoare, grupul de elaborare a politicilor Fed a spus că probabil va avea loc în curând o creștere cu un sfert de punct procentual a ratei dobânzii de referință pe termen scurt. Ar fi prima creștere din decembrie 2018.

Declarația vine ca răspuns la creșterea inflației la cel mai ridicat nivel din aproape 40 de ani. Piețele au fost remarcabil de agitate, în ultimele zile, deoarece investitorii s-au îngrijorat că Fed ar putea înăspri politica chiar mai mult decât se aștepta.

Declarația post-ședință a Comitetului Federal pentru Piața Deschisă nu a furnizat un moment specific când va avea loc creșterea, deși indiciile arată că aceasta s-ar putea întâmpla imediat după întâlnirea din martie.

„Cu o inflație cu mult peste 2% și o piață a muncii puternică, Comitetul se așteaptă să fie în curând potrivit pentru a crește intervalul țintă pentru rata fondurilor federale”, se spune în declarație. Fed nu se întrunește în februarie.

În plus, comitetul a remarcat că achiziția lunară de obligațiuni va fi de numai 30 de miliarde de dolari în februarie, indicând că programul s-ar putea încheia în martie, în același timp cu creșterea ratelor. Nu au existat indicii specifice despre când ar putea începe Fed să reducă deținerile de obligațiuni.

Cu toate acestea, comitetul a lansat o declarație în care subliniază „principiile pentru reducerea dimensiunii bilanțului”.

Comitetul a mai notat că reducerea bilanţului va avea loc după începerea majorărilor ratelor de dobândă şi va fi „într-o manieră previzibilă”.

Acest program, uneori numit relaxare cantitativă, a dus activele totale din bilanțul Fed la aproape 9 trilioane de dolari. Participanții la piață se așteaptă ca Fed să aștepte câteva luni, apoi să înceapă să permită ca numai o parte din veniturile din deținerile sale de obligațiuni să fie reinvestite. Așa cum stau lucrurile acum, Fed reinvestește toate aceste venituri.

Fed se găsește în prima sa luptă majoră cu inflația din ultimele decenii, după doi ani de politici super laxe implementate pentru a contracara impactul economic și financiar al pandemiei. Indicele prețurilor de consum în decembrie a crescut cu 7%, cel mai mare din 1982.

VEZI COMUNICATELE FED:

Federal Reserve issues FOMC statement

Principles for Reducing the Size of the Federal Reserve’s Balance Sheet

BVB | Știri BVB

ALTUR S.A. (ALT) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - Format ESEF

CARBOCHIM S.A. (CBC) (27/05/2022)

Raport anual 2021-completare raport de audit cu opinie ESEF

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - completare raport audit referitoare la ESEF

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (27/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014