Rezerva Federală a menținut miercuri dobânzile la niveluri stabile, dar a declarat că riscurile de creștere a inflației și a șomajului au crescut, întunecând și mai mult perspectivele economice, în contextul în care banca centrală a SUA se confruntă cu impactul politicilor tarifare ale administrației Trump, potrivit Reuters.
Economia în ansamblu „a continuat să crească într-un ritm solid”, a afirmat Fed într-o declarație de politică monetară, atribuind scăderea producției din primul trimestru importurilor record, pe fondul eforturilor întreprinderilor și gospodăriilor de a anticipa noile taxe la import.
Piața muncii a rămas, de asemenea, „solidă”, iar inflația a fost în continuare „oarecum ridicată”, a declarat Comitetul Federal pentru Piața Deschisă (FOMC), care stabilește politica monetară a băncii centrale, repetând limbajul utilizat în declarația anterioară.
Însă ultima declarație a evidențiat riscurile în curs de dezvoltare care ar putea pune Fed în fața unor alegeri dificile în lunile următoare.
„Incertitudinea cu privire la perspectivele economice a crescut și mai mult„, a declarat FOMC la sfârșitul unei reuniuni de două zile în cadrul căreia oficialii au convenit în unanimitate să mențină rata dobânzii de referință a băncii centrale în intervalul 4,25%-4,50%.
„Comitetul este atent la riscurile pentru ambele părți ale mandatului său dual și consideră că riscurile de creștere a șomajului și a inflației au crescut”, se arată în declarație.
Randamentele titlurilor de stat americane au înregistrat variații nesemnificative, iar acțiunile au continuat să crească ușor după publicarea declarației. Traderii au continuat să mizeze pe o reducere a ratei dobânzii la ședința Fed de la sfârșitul lunii iulie.
Orientarea politicii monetare va depinde de evoluția riscurilor legate de ocuparea forței de muncă și inflație sau, în scenariul mai pesimist, de creșterea simultană a inflației și a șomajului, care ar obliga Fed să aleagă riscul mai important pe care să îl contracareze prin politica monetară.
O piață a muncii mai slabă ar justifica, de obicei, reducerea ratei dobânzii, în timp ce o inflație mai ridicată ar impune menținerea unei politici monetare restrictive.
„Deocamdată, Fed rămâne în așteptare, în timp ce așteaptă să se clarifice incertitudinile”, a declarat Ashish Shah, director de investiții publice la Goldman Sachs Asset Management, adăugând că «datele recente privind locurile de muncă, mai bune decât se preconiza, au susținut poziția de așteptare a Fed, iar responsabilitatea revine pieței muncii, care trebuie să slăbească suficient pentru a permite reluarea ciclului de relaxare».
Rata dobânzii de politică monetară a Fed a rămas neschimbată din decembrie, în contextul în care oficialii se străduiesc să estimeze impactul tarifelor la import impuse de președintele Donald Trump, care au crescut perspectiva unei inflații mai ridicate și a unei creșteri economice mai lente în acest an.
Când factorii de decizie au actualizat ultima dată proiecțiile economice și de politică monetară în martie, aceștia anticipau reducerea ratei de referință cu jumătate de punct procentual până la sfârșitul acestui an.