Update articol:

Fermierii de la Fukushima se tem că apa contaminată le-ar putea afecta afacerile, la 10 ani după dezastrul nuclear

Japonia https://pixabay.com/

Fermierii din nord-estul Japoniei, zona Fukushima, se tem că eliberarea apei din centrala electrică ar putea reînvia îngrijorările legate de contaminare și ar putea afecta din nou prețul produselor lor, anulând un deceniu de recuperare lentă după dezastrul nuclear, scrie Reuters.

Japonia intenționează să elibereze peste 1 milion de tone de apă contaminată de la uzina Fukushima în mare începând cu 2023, ca parte a unui efort de curățare a sitului. Deși autoritățile internaționale susțin planul, acesta a stârnit îngrijorare din partea vecinilor China și Coreea de Sud și a îngrijorat pescarii și fermierii locali.

„Vrem să vedem că prețurile noastre revin la normal după o scădere mare în urma dezastrului nuclear, dar acum va trebui să ne ocupăm din nou de potențialele daunedin cauza eliberării apei”, a spus Hiroaki Kusano, un fermier de pere şi viceconducător al cooperativei agricole locale.

Anul trecut, pentru prima dată de când cutremurul și tsunamiul din 2011 au devastat coasta de nord-est a Japoniei și au declanșat dezastrul nuclear, prețul mediu al perelor din Fukushima vândute la Tokyo le-a depășit pe cele din alte zone, ajungând la 506 yeni (4,43 USD) pe kilogram, potrivit datelor de la Piața Centrală Angro Metropolitană din Tokyo.

La un an după criză, prețurile erau de 184 de yeni kilogramul, cu 20% sub media de peste 230 de yeni pentru alte zone.

Produsele de la Fukushima trec prin mai multe verificări pentru radioactivitate, fermierii verificând produsele înainte de expediere, în timp ce autorităţile efectuează teste regulate.

În ultimul deceniu, produsele locale au trecut printr-un „proces de testare amănunțit, în mod constant”, a spus Kazuhiro Okazaki de la Centrul de Tehnologie Agricolă din Fukushima, care a verificat produsele pentru cesiu radioactiv din iunie 2011.

Fukushima a produs 13.000 de tone de pere în 2020, fiind a patra cea mai mare sursă de fructe populare din Japonia, au arătat datele oficiale.

DEZAFECTAREA 

Un cutremur și un tsunami din 2011 au declanșat un accident la uzina nucleară Fukushima Daiichi. Aproximativ o sută de mii de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele şi circa 19.000 de persoane au fost ucise în catastrofa naturală.

Acum uzina Daiichi este scoasă din funcțiune ca parte a unei curățări efectuate de operatorul Tokyo Electric Power Company Holdings (Tepco) (9501.T), care se așteaptă să dureze zeci de ani.

Acolo există aproximativ 1.000 de rezervoare, fiecare de 12 metri înălțime, care conțin suficientă apă radioactivă pentru a umple aproximativ 500 de bazine de înot de dimensiuni olimpice. Eliberarea apei care a trecut odată prin zonele contaminate ale centralei marchează o piatră de hotar în dezafectare și va elibera spațiu pentru curățare.

Apa va fi procesată pentru a elimina contaminarea radioactivă în afară de tritiu, care nu poate fi îndepărtat. Apa contaminată cu tritiu va fi diluată la niveluri care îndeplinesc standardele internaționale și eliberată în ocean la un kilometru distanță de fabrică în jurul primăverii anului 2023.

Tepco va compensa daunele legate de deversarea apei, a declarat Junichi Matsumoto, un oficial al companiei care supraveghează lucrările de dezafectare. Tepco spune că până acum a plătit aproximativ 10,1 trilioane de yeni (89 de miliarde de dolari) în daune din cauza crizei.

Apa care conține tritiu este eliberată în mod obișnuit de centralele nucleare din întreaga lume. Dar există îngrijorări suplimentare, deoarece apa de la Fukushima stă de ani de zile, a spus Toru Watanabe, cercetător în radioactivitate la Centrul de Cercetare pentru Pescuit și Științe Marine din Fukushima.

“Apa a fost în aceste rezervoare de mult timp. Calitatea acelei ape trebuie să fie bine înțeleasă înainte de a fi eliberată”, a spus el.

Fermierii spun că nu mai pot face multe, odată ce apa este eliberată. Își fac griji pentru clienții lor  – cumpărătorii japonezi sunt pretențioși în privința produselor și acordă o atenție deosebită prospețimii și locului de origine.

Accidentul de la Fukushima este cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobîl (Ucraina) din 1986, când s-a observat o creştere a numărului de cancere tiroidiene.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - S2 2022

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (31/01/2023)

Incetarea temporara unei parti substantiale a activitatii societatii

Sphera Franchise Group (SFG) (31/01/2023)

Raport auditor S2 2022 - art. 108 Legea 24/2017 (R)

TERAPLAST SA (TRP) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - S2 2022

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022