Update articol:
Reuters:

Firmele fintech doresc să revoluționeze sistemul bancar, ceea ce îngrijorează Fed

Banca Centrală a SUA, Federal Reserve, este îngrijorată cu privire la acordarea accesului la infrastructura financiară către firme “fintech” cum ar fi OnDeck Capital Inc (ONDK.N) sau Kabbage Inc, potrivit Reuters.

Agențiile The Office of the Comptroller of the Currency (OCC – care se supraveghează respectarea legilor naționale de către bănci) și Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC – menită să ofere populației încredere în sistemul bancar) studiază acordarea de licențe federale de tip bancar firmelor care furnizează servicii financiare, cum ar fi transferurile de bani și împrumuturile.

Planul face parte dintr-unul mai larg al administrației președintelui Donald Trump de a stimula întreprinderile mici și de a promova creșterea numărului de locuri de muncă. Licențele federale ar permite firmelor fintech, care în prezent funcționează în baza unui amalgam de reguli, să își reducă costurile de reglementare și să se extindă în noi regiuni și să își lărgească gama de produse.

Cu toate acestea, firmele fintech declară că sunt reticente să investească puternic în extinderea la nivel național fără acces la sistemele de plăți, serviciile de decontare și alte instrumente Fed, iar banca centrală trebuie să decidă dacă le va permite acest lucru.

Mulți oficiali ai Fed se tem că aceste firme nu dispun de sisteme robuste de gestionare a riscurilor și protecție a consumatorilor, pe care băncile le au la dispoziție.

“Probabil că doresc acces la sistemul de plăți, dar nu doresc reglementarea care va veni cu acest acces”, a declarat președintele Fed St Louis, James Bullard, în noiembrie, adăugând: “Mă îngrijorează că fintech-ul va fi sursa următoarei crize”.

Companiile precum PayPal (PYPL.O) și LendingClub Corp (LC.N) au atras milioane de clienți prin oferirea unui confort sporit sau a unor prețuri mai bune decât băncile tradiționale. OCC și FDIC spun că astfel de firme pot extinde accesul la servicii financiare, deoarece modelele lor cu costuri reduse le permit să ajungă în zone slab deservite și să ofere împrumuturi mici, care sunt neeconomice pentru băncile mai mari.

Dar unele companii fintech spun că ar fi reticente să investească timp și resurse în solicitarea și menținerea noii licențe OCC fintech, cu excepția cazului în care Fed le dă acces la sistemul de plăți, astfel încât acestea nu vor trebui să depindă de bănci pentru a direcționa bani pentru ele. Accesul direct ar elimina comisioanele de transfer bancar, un cost de operare major pentru multe companii fintech, și le-ar permite să concureze mai eficient cu creditorii tradiționali.

“Este dificil de calculat dacă merită să aplici dacă nu știi ce acces vei avea la serviciile Fed“, a declarat Jason Oxman, CEO al Electronic Transactions Association, care reprezintă fintech-uri și bănci. “Ar fi util ca Fed să clarifice”, a spus acesta.

Băncile sunt reticente, argumentând că firmele fintech ar trebui să acceseze sistemul Fed numai dacă respectă aceleași reguli cu care se confruntă băncile. “Nu doriți un nou segment care să încalce regulile și reglementările existente și să numească asta inovație”, a spus Paul Merski, vicepreședinte al Bancherilor Independenți din America.

Prezentată în luna iulie, carta specială OCC permite companiilor fintech să opereze la nivel național sub o singură licență, cu condiția ca acestea să satisfacă anumite cerințe de planificare a lichidităților, capitalului și a situațiilor de urgență.

Carta finală OCC nu permite companiilor să colecteze depozite asigurate federal, acum o condiție prealabilă pentru accesarea sistemului de plăți al Fed.

Din 2010 până în 2017, au fost create mai mult de 3.330 de noi companii fintech, potrivit Trezoreriei, finanțarea unor astfel de firme urcând de treisprezece ori pe parcursul acestei perioade, la 22 de miliarde de dolari.

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (19/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 12 - 16.10.2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (19/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN si EFSA

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (19/10/2020)

Notificare rascumparare actiuni proprii 12 - 16 octombrie 2020

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/10/2020)

Numirea domnului Valentin Nae in functia de Director al Sucursalei CNE Cernavoda