Update articol:

Florin Cîțu, MFP: Mă aștept ca ratingul României să fie menținut, în decembrie

Sursa foto: facebook.com

Ministrul finanțelor Florin Cîțu se așteaptă ca ratingul României să fie menținut, la evaluarea din decembrie.

El a spus, azi, într-o conferință de presă online: “Obiectivul meu este să trecem la o perspectivă stabilă pentru economie. Când avem discuții cu agențiile de rating, le prezentăm planurile noastre pe termen mediu pentru a arăta clar că vrem să vedem consolidare fiscală”.

S&P are programată revizuirea ratingul de credit al României pe 4 decembrie.

S&P Global Ratings a transmis, ieri, ca se așteaptă ca, odată cu creșterea pensiilor cu 40% – și cu alte măsuri expansive – deficitul fiscal al României să depășească 10% din PIB în 2021 și să rămână aproape de acest nivel în următorii doi ani. Agenția continuă: “Datoria netă a României față de PIB ar crește rapid pentru a depăși 60% din PIB în 2023, comparativ cu așteptările noastre actuale de 45%. În mod similar, cheltuielile cu dobânzile raportate la veniturile totale ale guvernului ar crește în mod substanțial pe fondul creșterii nevoilor de finanțare pe termen scurt și presupunând creșterea costurilor de finanțare”

Perspectivele negative ale S&P asupra României subliniază că dezechilibrele fiscale și externe ar putea rămâne ridicate pentru mai mult timp decât anticipa agenția, rezultând o datorie publică și externă mai mari sau costuri mai mari cu dobânzile decât erau prognozate. Potrivit S&P, o astfel de creșterea considerabilă a cheltuielilor permanente, dacă ar fi implementată, ar fi atât în detrimentul performanței fiscale, cât și externe a României și ar determina probabil o corecție bugetară dezordonată cu repercusiuni asupra revenirii fragile a economiei după COVID-19.

Ratingul de credit Standard & Poor’s pentru România se situează la BBB – cu perspectivă negativă, Ratingul de credit Moody’s a fost stabilit ultima dată la Baa3 cu perspectivă negativă, Ratingul Fitch fiind BBB – cu perspectivă negativă, potrivit https://tradingeconomics.com/.

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (21/10/2020)

Decizii CA din data de 20 octombrie 2020

ARMATURA S.A. (ARM) (21/10/2020)

Convocare AGEA din 04.12.2020

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (21/10/2020)

Semnarea unui contract semnificativ - Equatorial Gaming

PROMATERIS S.A. (PPL) (21/10/2020)

Inregistrare membrii Consiliului de Administratie

PRIMARIA ORASULUI SIRET (SRE28) (21/10/2020)

Plata cuponului 23 si rambursare rata principal 22 & calcul rata dobanda pentru cuponul 24