Update articol:

FMI înrăutăţeşte semnificativ estimările privind economia globală și avertizează asupra creșterii nivelului datoriei

FMI

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit astăzi în scădere semnificativă prognozele privind evoluţia economiei mondiale în acest an și a avertizat că finanțele publice se vor deteriora semnificativ pe măsură ce guvernele încearcă să combată efectele crizei coronavirusului, potrivit celui mai nou raport “World Economic Outlook”.

FMI estimează acum o contracție de 4,9% în PIB-ul global (produsul intern brut) în 2020, faţă de declinul de 3% pe care l-a prevăzut în aprilie. În 2021, economia globală ar urma să înregistreze un avans de 5,4%, faţă de 5,8% previzionat în aprilie.

“Pandemia Covid-19 a avut un impact negativ mai mare asupra activității în prima jumătate a anului 2020 faţă de previziuni, iar recuperarea va fi mai graduală decât a fost preconizat anterior”, a spus FMI, miercuri, în actualizarea Outlook World Economy.

FMI se aşteaptă la o contractare de 8% a economiei SUA în acest an, urmată de o creştere de 4,5% anul viitor, în timp ce zona euro ar urma să înregistreze un declin de 10,2% în 2020 şi un avans de 6% în 2021. FMI vede pentru Brazilia, Mexic și Africa de Sud contracţii de  9,1%, 10,5% și, respectiv, 8%.

Pentru economiile emergente şi în curs de dezvoltare din Europa (unde este inclusă România), FMI se aşteaptă la o contractare de 5,8% în acest an, urmată de o creştere de 4,3% anul viitor.

Instituția de la Washington a explicat că revizuirile în scădere s-au datorat măsurilor de distanțare socială care probabil rămân în vigoare în a doua jumătate a anului, fiind afectate producțiile și lanțurile de aprovizionare. În acele țări care încă se confruntă cu rate mari de infecție, Fondul se așteaptă ca blocajele mai lungi să afecteze și mai mult activitatea economică.

FMI a avertizat că prognozele au o incertitudine fără precedent, iar activitatea economică va depinde de factori precum durata, distanțarea socială voluntară, schimbările lanțurilor de aprovizionare globale, noile dinamici ale pieței forței de muncă.

„Catastrofa” a ajuns pe piețele forței de muncă

„Declinul abrupt al activității vine cu un impact catastrofal pe piața mondială a muncii”, a declarat miercuri FMI, care indică faptul că declinul global al orelor de muncă în al doilea trimestru al anului este probabil să fie echivalent cu o pierdere de peste 300 milioane de locuri de muncă cu normă întreagă.

„Lovitura pe piața muncii a fost deosebit de acută pentru lucrătorii cu un nivel scăzut de calificare, care nu au opțiunea de a lucra de acasă”, a spus FMI.

Unele ţări, în special în Europa, au contracarat efectele negative prin programul de lucru redus. Cei mai afectaţi sunt angajaţii cu calificare scăzută, care nu pot lucra de acasă. Conform datelor Organizaţiei Internaţionale a Muncii, din cei aproximativ două miliarde de angajaţi fără forme legale pe plan global, aproximativ 80% au fost afectaţi semnificativ.

Există şi unele semne încurajatoare, apreciază FMI. În urma restricţiilor severe introduse în perioada ianuarie-martie 2020, condiţiile financiare s-au atenuat pentru economiile avansate şi, într-o mai mică măsură, pentru economiile emergente.

Măsurile importante fiscale şi financiare adoptate pentru a contracara efectele pandemiei în unele state de la începutul crizei au evitat înrăutăţirea pierderilor pe termen scurt. Reducerea programului de lucru şi asistenţa acordată angajaţilor prin schemele de şomaj temporar au atenuat creşterea şomajului, în timp ce sprijinul financiar acordat firmelor şi măsurile autorităţilor de reglementare au prevenit înmulţirea falimentelor. În unele cazuri, acţiunile băncilor centrale au îmbunătăţit lichidităţile şi au limitat creşterea costurilor de împrumut, se arată în raportul FMI.

De asemenea, stabilitatea de pe piaţa petrolului a ajutat la sporirea încrederii. Monedele care s-au depreciat semnificativ în lunile precedente se apreciază din aprilie, atât în economiile avansate cât şi în cele emergente, apreciază FMI.

În raportul World Economic Outlook publicat în luna aprilie, FMI estima că economia mondială se va contracta cu 3% în acest an, cea mai gravă contracţie înregistrată după Marea Recesiune, dar a avertizat că este posibil şi un rezultat mult mai grav în cazul în care coronavirusul persistă sau revine. Tot în aprilie, FMI prognoza o revenire a creşterii în 2021 când economia mondială ar urma să înregistreze o revenire de 5,8%.

În ceea ce priveşte România, în luna aprilie FMI se aştepta ca economia să înregistreze o contracţie de 5% în 2020, urmând să îşi revină în 2021, când va înregistra un avans de 3,9%. Pe de altă parte, previziunile FMI mai arătau şi o creştere explozivă a ratei şomajului în România, de la 3,9% în 2019 până la 10,1% în 2020, pentru ca în 2021 să se reducă la 6%.

BVB | Știri BVB

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

Erste Group Bank AG (EBS) (04/10/2022)

Notificare - detineri < 5%