Update articol:
Prime Transaction:

Fondurile de pensii obligatorii, SIF-urile și FP au 17% din capitalizarea companiilor listate la BVB

* OMV Petrom a rămas emintentul pe care investitorii instituționali au cea mai mare expunere: peste 17,8% din capitalul companiei
* NN a vândut FP și a ieșit complet din Zentiva
*Aprecierile Petrom și Alro au adus creșterea portofoliului FP, în ciuda vânzărilor de BRD, Conpet, Nuclearelectrica și exit total de la Palace Sinaia
* SIF Banat-Crișana a vândut acțiuni Erste în valoare de peste 94 milioane lei

Deținerile de acțiuni listate la BVB ale fondurilor de pensii obligatorii (Pilonul 2), SIF-urilor și Fondului Proprietatea erau, la jumătatea anului, în valoare de 16,1 miliarde lei, adică 17% din capitalizarea tuturor companiilor românești listate la Bursa de Valori București, arată o analiză Prime Transaction. Conform acesteia, portofoliul cumulat de acțiuni listate la BVB al celor mai mari investitorilor instituționali români a crescut cu 60 milioane lei în prima jumătate a anului.

Totodată, valoarea netă a achizițiilor/vânzărilor este de minus 248,7 milioane lei.

Compania OMV Petrom (SNP) a rămas emintentul pe care investitorii instituționali (Pilon 2, SIF-uri și FP) au cea mai mare expunere: 3,24 miliarde lei, adică peste 17,8% din capitalul OMV Petrom (SNP). A doua cea mai mare deținere este Banca Transilvania (TLV) unde fondurile enumerate dețineau 24,7% din capital la finalul lunii iunie 2018, în contextul în care free float-ul TLV este semnificativ mai mare decât cel al SNP, notează Prime Transaction.

Din cele 13 fonduri analizate, 10 au un portofoliu cu valoare mai mare decât la începutul anului.

Analiștii notează: “Dacă ne uităm la fiecare fond în parte observăm că SIF Banat-Crișana a avut o scădere impresionantă, peste 280 milioane lei. Aceasta provine în cea mai mare măsură (247 milioane lei) din evaluarea în scădere a deținerii la SIF Imobiliare PLC (SIFI). Este o scădere conjuncturală întrucât anul acesta au fost tranzacționate doar 5 acțiuni SIFI, în valoare de 450 lei. Ca atare, modificarea de valoare în cadrul portofoliului SIF1 a deținerii SIF Imobiliare PLC o putem considera nerelevantă deoarce nu oferă o imagine clară în privința activității instituționale. Dacă am elimina în acest context variația cauzată de SIF Imobiliare PLC (SIFI), portofoliul fondurilor de pensii Pilon 2, SIF-urilor și FP ar fi înregistrat o creștere de peste 300 milioane lei.

O altă scădere de valoare a portofoliului în primul semestru o observăm la NN. Aici scăderea provine din vânzarea acțiunilor Fondul Proprietatea (cel mai probabil în cadrul ofertei publice de răscumpărare) și a exitului complet din compania Zentiva, tot în cadrul unei oferte publice.

Cea mai mare creștere a portofoliului este, surprinzător, la Fondul Proprietatea. Surpriza vine din faptul că FP a obișnuit piața mai mult prin exit-uri și mai puțin prin achiziții de acțiuni. Nici în primul semestru nu au cumpărat vreo acțiune listată, ba chiar au vândut: BRD, Conpet, Nuclearelectrica și exit total de la Palace Sinaia (PACY). Însă, aprecierea semnificativă a titlurilor Petrom și Alro le-a adus per total un portofoliu mai mare cu 117 milioane lei”.

Sursa Prime Transaction
Acțiunile Banca Transilvania (TLV) alături de Romgaz (SNG) au prezentat cel mai ridicat interes pentru cele 13 fonduri de investiții

Analiștii mai spus că acțiunile Banca Transilvania (TLV) alături de Romgaz (SNG) au prezentat cel mai ridicat interes pentru cele 13 fonduri de investiții: “BRD Pensii a făcut cea mai mare achiziție de acțiuni Romgaz (+346.000 acțiuni), în timp ce la Banca Transilvania cel mai mare cumpărător a fost fondul de pensii administrat de Allianz. Acțiunile Petrom au fost și ele pe lista de interes a celor 13 fonduri analizate, însă achizițiile nete sunt de doar 3,9 milioane de acțiuni în contextul în care BCR Pensii (Pilon 2) a vândut 44,3 milioane acțiuni SNP. La capitolul vânzări, acțiunile Fondul Proprietatea sunt în mod detașat cele mai vândute și asta în contextul în care NN a vândut 181,4 milioane acțiuni în cadrul ofertei publice de răscumpărare.

O altă reducere de expunere o avem în cazul titlurilor Erste Bank (chiar dacă nu sunt acțiuni românești, sunt listate pe piața reglementată de la București și sunt (au fost) importante în activul SIF-urilor). Astfel, SIF Banat-Crișana a vândut acțiuni Erste în valoare de peste 94 milioane lei”.

La mijlocul anului, titlurile SNP au cea mai mare pondere în portofoliul fondurilor de pensii Pilon 2, SIF-urile și FP, însă, ar trebui avut în vedere că Fondul Proprietatea deține 9,99% din capitalul SNP, ceea ce reprezintă mai bine de jumătate din totalul deținerilor celor 13 fonduri, apreciază analiștii, adăugând: “Astfel, am putea spune că titlurile Banca Transilvania sunt de fapt cele pentru care investitorii instituționali și-au manifestat cel mai mare interes prin achizițiile din ultimii ani. BRD este în continuare o acțiune care apare proponderent în portofoliul SIF-urilor și FP, iar Romgaz este cea mai mare deținere pentru patru din cele șapte fonduri care administrează pensiile private obligatorii (Pilonul 2)”.

Concluzia Prime Transaction este că fondurile de pensii obligatorii, SIF-urile și Fondul Proprietatea au o importanță deosebită în piața de capital românească, fiind, practic, sunt pilonul principal al bursei autohtone.

BVB | Știri BVB

LONGSHIELD INVESTMENT GROUP S.A. (SIF4) (18/07/2024)

Inregistrare reprezentanti permanenti al Longshield Investment Group SA

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (18/07/2024)

Neintrunire cvorum AGA O & E 18.07.2024

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (18/07/2024)

Demersuri vanzare pachet de actiuni detinut la Complex Hotelier Dambovita S.A.

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/07/2024)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)