Update articol:

Fostul bancher Vadim Benyatov, condamnat în România în dosarul privatizărilor strategice, a pierdut procesul prin care cerea despăgubiri de 86 de milioane de dolari de la banca Credit Suisse

Vadim Benyatov, fostul bancher la Credit Suisse, care a fost condamnat în 2013 la 10 ani de închisoare în România pentru presupuse fapte de spionaj, nu a reuşit să obţină despăgubirile de 86 de milioane de dolari pe care le cerea de la banca elveţiană, acţiunea sa fiind respinsă vineri de justiţia londoneză, relatează Reuters.

Vadim Benyatov, fost șef al piețelor emergente europene, axat pe privatizările din  sectorul energetic, a susținut că Credit Suisse îi datorează despăgubiri pentru că a fost condamnat pe nedrept în timp ce își făcea meseria și, de când a fost concediat în 2015, nu și-a putut găsi de lucru.

Curtea de Apel din Marea Britanie i-a respins vineri cererea, argumentând că angajatorii nu pot fi răspunzători pentru personalul care a suferit o nedreptate din partea unei terțe părți doar pentru că se întâmpla să îşi facă meseria în acel moment.

Judecătorii au fost de acord că există o “disparitate fundamentală în poziţiile  economice” ale unui angajator şi ale unui angajat, dar au spus că acest aspect a fost abordat prin obligaţiile din legislaţia privind protecţia muncii. “Aceasta nu justifică transformarea angajatorului în asigurătorul angajatului în ceea ce priveşte toate prejudiciile suferite ca urmare a muncii sale”, au spus judecătorii în hotărârea dată.

Avocații lui Benyatov nu au răspuns la o solicitare de comentarii. Credit Suisse a salutat decizia instanței, scrie Reuters.

Cazul a fost urmărit îndeaproape de avocații pentru ocuparea forței de muncă, deoarece a ridicat întrebări cu privire la natura și amploarea riscului la care pot fi expuși angajații.

Benyatov, care a câștigat 450.000 de lire sterline (537.000 de dolari) plus bonusuri pe an, a fost arestat alături de doi colegi în 2006 în legătură cu o privatizare în România. El a fost închis timp de 56 de zile înainte de a fi judecat și condamnat în 2013 în lipsă, pentru presupuse fapte de spionaj și apartenență la un grup infracțional organizat.

Credit Suisse, care iniţial a fost de acord că acţiunile sale au fost în conformitate cu practicile comerciale acceptate, a susţinut şi i-a plătit apărarea şi apelurile din justiţie, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Sentinţa sa, pe care nu a executat-o, a fost redusă la patru ani şi jumătate în 2015. Însă banca a contestat acuzaţiile lui Benyatov privind încălcarea obligaţiilor de diligenţă, neglijenţă şi provocare de prejudicii.