Update articol:

Bancherul Vadim Benyatov, acuzat de spionaj economic în România, a dat în judecată grupul Credit Suisse

Vadim Benyatov, fost bancher la Credit Suisse Group AG, care a fost arestat în România şi ulterior condamnat în dosarul privatizărilor strategice, a dat în judecată grupul bancar elveţian cerând despăgubiri în valoare de 68 milioane sterline (89,5 milioane dolari), susţinând că, din cauza condamnării sale în România, nu mai poate să se angajeze nici măcar la Uber, transmite Bloomberg.

În cadrul unei ședințe de judecată care a avut loc luni la Londra, avocaţii băncii au solicitat  o respingere a cererii fostului bancher, apreciind că acesta nu are şanse de câştig.

Vadim Benyatov a fost arestat în România în 2006, în timp ce lucra pentru banca elvețiană la privatizarea companiilor de utilități de stat. În documentele trimise curţii, Benyatov susţine că într-o dimineaţă a fost scos din camera sa de la hotelul Hilton din Bucureşti şi închis într-o celulă de arest alături de “doi dealeri de heroină şi un hoţ recidivist”. Ulterior, Benyatov a fost eliberat din închisoare şi plasat în arest la domiciliu în Bucureşti.

După nouă ani de proceduri legale, Vadim Benyatov a fost demis de Credit Suisse în anul 2015, după condamnarea sa penală de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) din România. În prezent, Benyatov trăieşte în Los Angeles, după ce a fugit din Europa în 2015, atunci când a fost emis un mandat european de arest pe numele său.

El a dat în judecată banca, susținînd că nu a intervenit pentru a-l ajuta în timpul procedurii legale. De asemenea, Benyatov susţine că în urma condamnării sale în România nu poate obţine o autorizaţie din partea organismului de supervizare a pieţelor financiare americane (Securities and Exchange Commission-SEC) sau a celui din Marea Britanie (Financial Conduct Authority) pentru a-si continua activitatea.

“Nu pot să lucrez. Oricine dă o căutare pe internet cu numele meu poate vedea că am fost condamnat în România şi că nu am efectuat această condamnare. Din când în când numele meu face valuri în România. Sunt, de asemenea, obligat să declar orice condamnări atunci când aplic pentru un loc de muncă. Nu pot să devin nici măcar şofer la Uber, având în vedere cazierul meu, darmite să lucrez ca profesionist în finanţe, poziţie pentru care este nevoie de aprobarea SCE sau FCA”, susţine Benyatov în documentele depuse la tribunalul londonez.

În replică, Credit Suisse susţine că a avut grijă în mod adecvat de Vadim Benyatov, originar din Azerbaidjan, plătindu-i avocaţi şi continuând să îi plătească salariul, în pofida faptului că era în închisoare. Banca elveţiană apreciază că solicitările de despăgubiri formulate de Benyatov sunt lipsite de fundament, adăugând că va continua să se apere în justiţie.

Benyatov a cerut inițial 48 milioane de lire sterline. Credit Suisse a declarat că acuzațiile lui Benyatov sunt fara acoperire si va continua să se apere cu putere.

În luna ianuarie 2015, foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy au fost condamnaţi definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în dosarul privatizărilor strategice. În acelaşi dosar, consultantul internaţional Vadim Benyatov a fost condamnat la 4,6 ani închisoare pentru spionaj.

În martie 2009, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, acuzaţi de aderare la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete.

Acuzaţiile se referă la privatizarea SC Electrica Muntenia Sud SA, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova, aflate în portofoliul Ministerului Economiei, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii SA. 

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (02/06/2023)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 22 mai - 31 mai 2023

VRANCART SA (VNC) (31/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF HOTELURI SA (CAOR) (31/05/2023)

Act aditional promisiune bilaterala vanzare cumparare Eurohotel Baia Mare