Update articol:

Franţa: Protestatari care se opun modificărilor propuse de guvernul francez în sistemul de pensii au încercat să saboteze o ieşire la teatru a preşedintelui Macron (video)

Sursa foto: elysee.fr

Protestatari care se opun modificărilor propuse de guvernul francez în sistemul de pensii au încercat să forţeze intrarea într-un teatru din Paris, unde preşedintele Emmanuel Macron asista la un spectacol împreună cu soţia sa, informează sâmbătă Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

 

 

Incidentul s-a petrecut vineri seara. O mulţime de oameni s-a adunat în faţa teatrului Bouffes du Nord unde cuplul prezidenţial ajunsese pentru a vedea piesa La Mouche (Musca). În înregistrări video postate pe social media
se văd protestatari scandând sloganuri de respingere a reformei de pensii şi cerând demisia lui Macron. La un moment dat, ei încearcă să intre în clădirea teatrului situată în apropierea Gării de Nord din Paris.

„A existat o tentativă de pătrundere în teatru, dar cuplul prezidenţial a putut să rămână până la sfârşitul reprezentaţiei şi a părăsit locul cu maşina în jurul orei 22:00 sub escorta poliţiei”, a declarat o sursă din anturajul şefului statului.

Prezenţa preşedintelui la teatru a fost semnalată pe Twitter de jurnalistul şi activistul politic Taha Bouhafs, care
era şi el în interiorul clădirii. Ulterior, acesta a fost reţinut de poliţie, potrivit unei surse judiciare.

Nu a fost primul incident de acest tip în care preşedintele francez sau membri ai guvernului său sunt implicaţi în contextul protestelor „vestelor galbene” sau împotriva reformei pensiilor. Sâmbătă este a 45-a zi consecutivă de grevă în căile ferate şi în transportul metropolitan din Paris împotriva acestei reforme.

Macron, care a inclus în campania sa electorală din 2017 modificări în sistemul de pensii, doreşte instaurarea unui sistem unic în locul celor peste 40 de regimuri de pensii diferite existente în prezent.