Update articol:
Green Deal, plasat în centrul planului de recuperare post-pandemică al UE

Franța și Germania se alătură grupului celor 10 țări UE care solicită ca planurile de relansare post-pandemie să ţină cont de problemele de mediu şi climă

pixabay.com pixabay.com

Parisul și Berlinul și-au adăugat numele pe o listă din ce în ce mai mare a ţărilor UE care solicită ca Acordului Verde European (Green Deal) să fie plasat în centrul planului de recuperare post-pandemică al UE, conform Euractiv.

Acordul verde „trebuie să fie centrul pentru o recuperare rezistentă după COVID-19”, au scris miniștrii de mediu ai UE într-o scrisoare publicată de Climate Home News, un site de informații specializat.

„Acordul verde ne oferă o foaie de parcurs pentru a face alegerile corecte ca să  răspundem crizei economice, transformând Europa într-o economie durabilă și neutră din punct de vedere climatic”, au scris miniștrii.

 „Ar trebui să rezistăm tentațiilor privind soluțiile pe termen scurt ca răspuns la criza actuală care riscă să blocheze UE într-o economie de combustibili fosili pentru deceniile următoare”, se arată în text.

“Lecţia COVID-19 constă în faptul că este esenţial să acţionăm rapid. Trebuie să rămânem ambiţioşi pentru a reduce riscurile şi costul inacţiunii în domeniile schimbării climatice şi pierderii biodiversităţii”, notează cei zece miniştri.

Aceştia fac apel la un “răspuns european comun” în cadrul “Green Deal” european anunţat de Comisia Europeană şi mai cu seamă la “majorarea investiţiilor, în special în domeniile mobilităţii sustenabile, energiei regenerabile, renovării clădirilor, cercetării şi invovării, al refacerii biodiversităţii şi al economiei circulare”.

“Trebuie să trimitem un mesaj politic puternic lumii şi cetăţenilor noştri că Uniunea Europeană va da exemplu chiar şi în aceste momente dificile şi va deschide calea către neutralitatea carbonului şi respectarea Acordului de la Paris”, scriu miniştrii.

Iniţial, scrisoarea a apărut online joi, 9 aprilie, și a fost semnată de miniștrii mediului din 10 țări UE: Austria, Danemarca, Finlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania și Suedia. Vineri, 10 aprilie, demersului s-a alăturat ministrul francez al mediului, Elisabeth Borne, care și-a adăugat numele pe lista semnatarilor.

Aceasta a scris: “Green Deal trebuie să fie centrul în strategia de a pune capăt crizei. Franța afirmă acest lucru alături de miniștrii europeni ai mediului și va trimite o scrisoare în atenția Comisiei Europene despre acest lucru”. 

 

Şi Svenja Schulze, ministrul mediului din Germania, și-a adăugat curând numele pe listă, spunând că este „fericită” să se alăture grupului, după ce o „greșeală de comunicare” a împiedicat-o să apară printre primii semnatari.

 „Acordul verde european trebuie să fie în centrul activității noastre pentru a recupera o economie europeană rezistentă!” Schulze a spus pe Twitter. De asemenea, Grecia este de așteptat să se alăture în curând demersului, numărul total de semnatari ajungând la 13.

La un summit din 26 martie, liderii UE au solicitat executivului UE să înceapă să pregătească „un plan de recuperare cuprinzător” care să integreze și tranzițiile ecologice și digitale.

Șeful UE în domeniul climei, Frans Timmermans, s-a angajat  atunci să „lucreze spre o redresare ecologică”, considerând sursele de energie curate ca având un rol crucial în tranziție.

La începutul săptămânii trecute, Comisia a lansat o consultare publică cu privire la „Strategia de finanțare durabilă reînnoită”, parte a unui pachet de 1 trilion de euro pentru a face economia europeană mai ecologică până în 2030.