Update articol:
INTERVIU EXCLUSIV

GABRIEL ZBÂRCEA: Refacerea încrederii în instituțiile democratice, în stat, este cel mai important comandament; Oamenii au nevoie de un stat partener, nu de unul care nu e capabil să îi apere, mai ales azi, când ne confruntăm cu pandemie, frică, criză economică

  • Proiect de ţară pentru România – Noi gândim doar până la alegerile viitoare, germanii sau americanii își fac planuri multianuale, iar chinezii pe decenii și secole. M-aș bucura să am șansa să lucrez la o asemenea inițiativă, dacă aceasta ar exista.

  • Lupta anticorupție a fost absolut necesară în România. Trebuia pus piciorul în prag, statul era confiscat, nu mai exista frică, rușine, Dumnezeu.

  • Cea mai mare provocare este reprezentată de recesiunea generată de epidemia COVID-19. Ceea ce înseamnă că și activitatea avocaților va fi afectată de încetinirea economiei mondiale și de recesiune. (…)Ca și în 2008, va trebui să ne adaptăm, să reacționăm rapid, să fim aproape de clienții noștri, să avem planuri de gestionare a crizei pentru a minimiza impactul unei eventuale recesiuni care ar putea fi chiar severă decât cea din 2008. 

  • Pactul Ecologic European- ni se cere să închidem 24% din capacitatea de producție a energiei și atunci întrebarea e: ce punem în loc și cu ce costuri?

 

*Interviu cu GABRIEL ZBÂRCEA, Managing Partner la Țuca Zbârcea & Asociații

Cum apreciaţi activitatea Țuca Zbârcea & Asociații anul trecut? Care au fost cele mai importante proiecte ale Casei de Avocatură Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii, anul trecut?

GABRIEL ZBÂRCEA: 

Pentru noi, 2019 a fost un an reușit, cu proiecte de succes, cu un volum crescut de activitate și încasări mai bune. Au fost domenii care au performat foarte bine, precum banking, real estate, litigiile și arbitrajele, fiscalitatea. Nu în ultimul rând, am fost implicați în proiecte locale și transfrontaliere de fuziuni și achiziții, proiecte în agribusiness și în domeniile IT&C și telecom. Presa a relatat deja despre intrarea pe piața locală a diviziei de investiții imobiliare a Morgan Stanley, care a achiziționat clădirea trofeu de birouri „America House”, noi reprezentând investitorul american. Anul trecut, am continuat să oferim consultanță grupului Vodafone în procesul de integrare ce a urmat achiziției UPC Romania, precum și grupului CEZ în legătură cu vânzarea anticipată a operațiunilor din România. Interesante au fost și mandatele internaționale în care Țuca Zbârcea & Asociații a acționat în calitate de coordonator la nivel regional, cum ar fi suita de vânzări de portofolii de credite neperformante din Serbia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Grecia, cu o valoare totală ce depășește 2 miliarde de euro. Sau mandatul prin care fondul de private equity Rohatyn Group a intrat în acționariatul Amethyst Group, care a necesitat coordonarea activităților juridice din șase jurisdicții: România, Cipru, Polonia, Austria, Franța, Italia.

Menționez și implicarea extraordinară a departamentului de litigii în peste 3.500 de cauze și, în general, capacitatea de a gestiona un număr de dosare în creștere.

Cea mai importantă realizare a lui 2019 este colaborarea încheiată cu Andersen Global în luna martie, în plan juridic și fiscal.

Ce ne puteţi spune despre acordul de colaborare cu Andersen Global?

GABRIEL ZBÂRCEA: 

Pentru noi, cea mai importantă realizare a lui 2019 este colaborarea încheiată cu Andersen Global în luna martie, în plan juridic și fiscal. Acest acord de colaborare, primul în România, face parte din procesul de expansiune al Andersen Global în Europa Centrală și de Est. Suntem încrezători că parteneriatul ne va oferi acces la clienți internaționali, proiecte transfrontaliere și know-how, consolidându-ne astfel poziția pe piața avocaturii de business din România. Cred că este un adaos perfect la capacitățile noastre, deoarece împărtășim aceleași valori, inclusiv asigurarea unui nivel ireproșabil al serviciilor prestate, precum și pasiunea pentru calitate și inovație.

În contextul actual și viitor, considerăm că societățile vor fi din ce în ce mai atrase de colaborarea cu consultanți juridici și fiscali independenți, liberi de restricțiile impuse firmelor de audit tradiționale. Prezența Andersen Global pe piața românească răspunde acestei necesități.

Parteneriatul este în plină derulare, anul trecut a fost nevoie să calibrăm anumite lucruri, am călătorit foarte mult, am pus umărul la extinderea Andersen Global în regiune – Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria, ne-am întâlnit cu case de avocatură, am participat la procesul de due diligence și luarea deciziilor. Este o organizație extrem de complexă și de variată, în prezent sunt activi în aproximativ 170 de locații și au o rețea formată din peste 5.000 de profesioniști.

Care sunt provocările pieţei de avocatură?

GABRIEL ZBÂRCEA: 

La acest moment al interviului, cea mai mare provocare este reprezentată de recesiunea generată de epidemia COVID-19. Ceea ce înseamnă că și activitatea avocaților va fi afectată de încetinirea economiei mondiale și de recesiune. Se vorbește despre pierderi lunare ale industriei turismului de 1 miliard de euro la nivel european. Piețele per ansamblu au pierdut deja trilioane de euro, iar măsurile pe care unii analiști le preconizează din partea băncilor centrale s-ar putea să nu ajute suficient. Ca și în 2008, va trebui să ne adaptăm, să reacționăm rapid, să fim aproape de clienții noștri, să avem planuri de gestionare a crizei pentru a minimiza impactul unei eventuale recesiuni care ar putea fi chiar severă decât cea din 2008. 

O altă provocare pentru avocați este reprezentată de prevederile AML și DAC6, obligațiile acestea de raportare ridicând o sumedenie de probleme în practică, cum ar fi o birocratizare excesivă, dar și întrebări foarte serioase legate de secretul profesional avocat-client.

Cât din cifra de afaceri a Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii reprezintă contractele cu statul român?

GABRIEL ZBÂRCEA: 

Ca și până acum, foarte puțin, undeva între 2-3 procente. Nu avem contracte cu vreun Minister, ci doar cu câteva societăți la care Statul mai deține participații.

Ce aşteptări aveţi de la colaborarea cu firma de investment banking şi corporate finance Trident Capital Investment? De ce aţi decis să aveţi o astfel de colaborare?

GABRIEL ZBÂRCEA: 

Pe o piață care se contractă tot mai mult, în care presiunea pe onorarii și lipsa proiectelor se resimt tot mai acut, diversificarea ofertei reprezintă, pentru noi, un răspuns firesc. Am încheiat acest parteneriat pentru a răspunde unei nevoi exprimate de mulți dintre clienții noștri, interesați de identificarea unui investitor pentru afacerile lor sau de alte oportunități de atragere de capital. Cu ajutorul lui Liviu Giugiumica de la Trident Capital Investments, am structurat un pachet de servicii complet, care să includă, pe lângă asistența juridică și de natură fiscală oferite de noi, consultanță pe partea de investment banking și piețe de capital, dar și studii de piață riguroase, analize financiare. Am colaborat deja cu succes în câteva proiecte și acest lucru ne dă încredere și pe mai departe. Liviu are acces neîngrădit la principalele fonduri de private equity sau bănci de investiții din marile centre financiare și deține o experiență de peste 22 de ani în piețele de capital și piețele financiare. Ideea unui „one stop shop” care să permită accesul antreprenorilor români la servicii integrate pentru a-i sprijini să-și vândă afacerile la un preț ridicat este una foarte bună. După lansarea asocierii cu Trident, am fost contactați de zeci de asemenea proprietari care ne-au solicitat sprijinul.

Consideraţi că promovarea României la statutul de Piață Emergentă de către FTSE Russell, după trei ani de monitorizare, va duce la o dezvoltare sustenabilă a BVB?

GABRIEL ZBÂRCEA: 

Da, acestea erau așteptările, dar e greu de spus ce se va întâmpla, mai ales dacă piața bursieră nu se va redresa după șocurile primite din cauza epidemiei de coronavirus. Listarea Hidroelectrica este un eveniment mult așteptat, rămâne de văzut când și dacă se va concretiza.

Mai vând băncile credite neperformante? S-au diminuat procesele băncilor cu clienţii persoane fizice?

GABRIEL ZBÂRCEA: 

Noi am observat mai degrabă o intensificare la nivel regional (Grecia, Serbia etc), pentru că România stă bine la capitolul creditelor neperformante, scăzând sub 5%. Nu am o statistică a evoluției dosarelor dintre bănci și clienți persoane fizice; în cazul nostru, de exemplu, numărul acestor procese nu a fluctuat semnificativ.

Sesizaţi o creştere a interesului antreprenorilor români să îşi vândă afacerile?

GABRIEL ZBÂRCEA: 

Da, cel puțin până la izbucnirea epidemiei COVID-19, puteam vorbi de un interes clar al antreprenorilor români de a vinde părți din afaceri sau chiar pachete integrale de acțiuni, tendință susținută și de interesul, de cealaltă parte, al cumpărătorilor de a investi în asemenea afaceri antreprenoriale, îndeosebi din partea fondurilor de tip private equity. De asemenea, am remarcat că și băncile au fost mai deschise să finanțeze asemenea preluări.

Care este opinia investitorilor străini cu privire la România, din discuţiile pe care le-aţi avut cu ei? A influentat apariţia OUG 114 această opinie?

GABRIEL ZBÂRCEA: 

România este sau ar trebui să rămână o țară atractivă pentru investiții, așa cum au demonstrat-o ultimii ani. Din păcate, însă, contextul actual nu este de partea noastră: sunt schimbări permanente și e un haos la nivel politic, am avut trei guverne în ultimele 15 luni, vom avea două rânduri de alegeri în acest an, la care se adaugă previziunile nu tocmai optimiste despre starea economiei, în special pe fondul epidemiei COVID-19 (în plus, deficitele gemene s-au adâncit, motiv pentru care Comisia Europeană a declanșat  recent procedura de deficit bugetar excesiv, leul se depreciază, piețele financiare sunt volatile etc). Nu în ultimul rând, încă nu știm care este impactul Brexit-ului și vedem economii tot mai slăbite, cum este cea a Italiei, puternic afectată de coronavirus, dar și tensiuni geopolitice (problema migranților din Turcia etc).

Ce îşi doresc investitorii străini de la România? Consideraţi că România are un sistem fiscal competitiv, comparativ cu alte state din UE?

GABRIEL ZBÂRCEA: 

Predictibilitate, stabilitate, un partener de dialog profesionist și de cursă lungă, inițiative concrete de stimulare a investițiilor, inclusiv antreprenoriale, strategii și politici clare și pe termen lung prin care banii publici să fie direcționați către domenii deficitare, cum este infrastructura. În actualul context, Guvernul va avea mult mai multe de făcut, va avea de adoptat măsuri urgente, unele au fost luate, altele urmează în viitorul imediat. În schimb, impactul crizei va fi unul puternic și pe termen lung, astfel că și planul de acțiune pentru combaterea efectelor crizei trebuie gândit pe termen lung.

În plan fiscal, există norme care îl împiedică pe legiuitor să modifice reglementările fiscale peste noapte, dar crizele politice și mult-discutatele constrângeri ale bugetului de stat au dus, de multe ori, la schimbarea bruscă a legislației fiscale prin ordonanțe de urgență ale guvernului.

De ce credeţi că România nu a avut un proiect de ţară?

GABRIEL ZBÂRCEA: 

Pentru că, din păcate, clasa politică românească nu poate gândi pe termen lung și mediu. Totul este legat de un calcul politic imediat, de un interes electoral nemijlocit. Educația, sănătatea, infrastructura ar trebui să facă parte din acest proiect de țară.

Președintele României ar trebui să patroneze un asemenea demers, politicienii din toate partidele, oameni de afaceri cu viziune și specialiști din zona de intelligence ar trebui să pună umărul la un asemenea proiect de țară.

Noi gândim doar până la alegerile viitoare, germanii sau americanii își fac planuri multianuale, iar chinezii pe decenii și secole. M-aș bucura să am șansa să lucrez la o asemenea inițiativă, dacă aceasta ar exista.

Momentan e clar că prioritățile Guvernului, ale Președintelui trebuie legate de combaterea efectelor COVID-19, avem probleme mari în sistemul de sănătate, există industrii grav afectate, în pericol de dispariție. Cred că întreaga clasă politică va trebui să se concentreze pe acest obiectiv, pe salvarea oamenilor, prevenirea îmbolnăvirilor, tratarea urgentă și însănătoșirea bolnavilor infectați și, nu în ultimul rând, pe salvarea și redresarea economiei.

Cum credeţi că va influenţa Pactul Ecologic European situaţia economică din România, mai ales în acele zone (gen valea Jiului) care vor avea nevoie de sprijin puternic? Cum vedeți necesitatea demarării exploatării gazelor din Marea Neagră, în contextul Pactului ecologic european?

GABRIEL ZBÂRCEA: 

Înțeleg îngrijorările pe acest subiect și nu sunt neapărat în măsură să ofer o opinie avizată, cu toate acestea recunosc că e o chestiune sensibilă și că autoritățile trebuie să ia măsurile necesare în vederea diminuării pe cât posibil a efectelor adverse (concedieri masive cauzate de închiderea de capacități întregi de producție etc) ale implementării Pactului Ecologic European. Până la urmă, ni se cere să închidem 24% din capacitatea de producție a energiei și atunci întrebarea e: ce punem în loc și cu ce costuri?

 Cum apreciaţi lupta anticorupţie din ultimii ani?

GABRIEL ZBÂRCEA: 

Lupta anticorupție a fost absolut necesară în România. Trebuia pus piciorul în prag, statul era confiscat, nu mai exista frică, rușine, Dumnezeu.

Din păcate însă, treptat, în numele anticorupției, oameni nevinovați au fost arestați și umiliți, afaceri au fost închise, mii de oameni au rămas fără locuri de muncă. A fost prea multă dublă măsură, nu au mai existat pârghii de control, răspunderea magistraților era inexistentă. Când nu răspunzi, când nu ești controlat, când te crezi Dumnezeu, puterea te poate orbi. Media anuală de achitări în anul 2019 a fost de 52% iar peste 1.900 de judecători au fost vizați de anchetă. În ce țară din lumea asta s-a mai întâmplat așa ceva? Sper ca lupta anticorupție să continue, în limitele legii, fără excese, să fie desfășurată cu responsabilitate și imparțialitate.

Cum comentaţi faptul că nemulțumirea față de politica democratică în rândul cetățenilor din țările dezvoltate a crescut de la o treime la jumătate dintre toți indivizii din ultimul sfert de secol, conform unui studiu Cambridge, fiind la un nivel record? Ce fel de sistem ne oferă viitorul?

GABRIEL ZBÂRCEA: 

„Democrația este un sistem politic prost, însă cel mai bun dintre cele pe care omenirea le-a inventat”, spunea Winston Churchill. Problema nu este sistemul, ci oamenii care îl compun, este vorba despre goliciunea și cinismul clasei politice. Popoarele simt că nu își mai pot exercita puterea (demos – popor; kratos – putere) prin reprezentanții aleși care nu mai servesc, nu-i mai slujesc pe cei care i-au votat. De aici diversele crize, Brexit-ul, repulsia generală față de tot ce înseamnă establishment, mainstream. Refacerea încrederii în instituțiile democratice, în stat, este cel mai important comandament. Oamenii au nevoie de protecție, de confort, de instituții aflate în slujba lor, de un stat partener, nu de un stat care nu e capabil să îi apere, mai ales azi, când ne confruntăm cu pandemie, frică, criză economică.

 

BVB | Știri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (26/11/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/11/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

WTI Light Sweet TURBO LONG 1.00/70/73 (EBWTITL70) (26/11/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 29 Noiembrie si 2 Decembrie 2021